Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdílný odpor a výkon reproduktorů

Od: ladinac123 odpovědí: 13 změna:
Dobré poledne, chtěl bych si ujasnit pár bodů ohledně různých výkonů a různých impedancí
Pokud mám 4 reproduktory řekněme 2 sady A,A plus B,B a vždy zapojím na kanál jeden A a jeden B (2 kanály má zesilovač), každý po 8ohm, tudíž dohromady mají 4.
Zesilovač má 4-8 takže v pohodě.
A teď na dotaz.. Když jeden reproduktor bude mít 50W RMS druhý třeba 70W RMS a zesilovač má 160W RMS na kanál, tak se to rozdělí na 2x80W teoreticky ne?
Takže ten 50W bude přetížený hodně a ten 70W bude jen tak trochu, že to bude v toleranci?
Rozdělí se to opravdu na polovinu, když mají stejnou ohmaž a cca stejnou délku přívodního kabelu?
Nebo je tam ještě něco trochu jinak?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

3x

Reproduktor má impedanční charakteristiku - jeho "odpor"se tedy mění podle frekvence. A podle frekvence se bude pro různé frekvence dělit i výkon do jednotlivých reproduktorů.

audioweb.cz/...

hodnocení

0x

To má být jako 2 reprobedny (repro A + repro B) nebo každý reprák bude někde jinde? A + B bude propojené tedy paralelně?

ladinac123
hodnocení

Ano ty Áčka jsou vepředu a ty Béčka vzadu několik metrů jinde. Pod svorku zesilovače jdou vždy 2 kabely samostatně od každé, prostě aby na druhé straně místnosti nebylo ticho ale zvuk byl všude

hodnocení

0x

Ano. Na obou reproduktorech by byl stejný výkon. Platilo by to ale jen teoreticky v případě sinusového signálu. V praxi je to ale úplně jinak. Reproduktor nemá "ohmáž", ale impedanci. Jmenovitou impedanci, která je na štítku, má jen v rezonančním kmitočtu. Ve všech ostatních kmitočtech ji má podstatně vyšší. Aby to bylo ještě zamotanější, je potřeba brát v úvahu, že se jedná o výkon RMS, tedy v podstatě reklamní hausnumera. Zcela bez obav to tak můžete zapojit.

RMS není reklamní hausnumero. Reklamní hausnumero je "maximální výkon"nebo "špičkový výkon".

Dnešní výkon RMS kdysi Tesla Vráble označovala jako tzv. "Jmenovitý výstupní výkon". Jedná se o výkon, kterej zesilovač odevzdá do zátěže při efektivní hodnotě výstupního napětí. Čili je to ten doopravdickej, měřením kdykoliv prokazatelnej výstupní výkon zesilovače.

Viz diskuze zde

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=16310

nebo tady

https://levnepneu-online.cz/rms-vykon-v-akustice-co-to-je-a-jak-urcuje-kvalitu-zvuku/

ladinac123
hodnocení

Tam jsem uváděl příklad 70 a 50 wattů.
Jinak teď je vepředu Panasonic bedny 50w vzadu napsané ale když oddělám síťku, vytáhnu reproduktor, tak je tam technics a nějaké označení xxxxxx30 takže usuzuju že má reálně jen 30W a 50 bude takový ten reklamní výkon. Ty zadní jsou 50W RMS 100W max kupované a 88db citlivosti. Ty jsou v pohodě, ale ty 2 slabší, přední, trpí
111®

Tak pokud má každý jiný povolený příkon a ty tam napereš větší tak reptak prebudis a klidně utrhneš kmitavou. V tom případě je lépe zařadit do série žárovku třeba 12V/10W

riva

A teď si představ, že u reproduktoru kmitá membrána, tedy pohybuje se dopředu a dozadu. Všechny zapojené repráky by se měly chovat (u monofonního signálu) stejně, aby se nedělo to, že u jednoho jde memrána dopředu a u druhého dozadu. Tím, že použiješ různé reprobedny toto asi nezajistíš.

ladinac123
hodnocení

Reproduktory mám na polaritu zapojené, testované na baterku kterým směrem jede, ty jsou stejně.
Právě mám možnost sehnat 2 takové už polo profi bedny, takže ty 8 ohmové 50W RMS dexony by byly v pozadí a ty druhé na 8 ohmů asi cca 150W RMS každá v popředí mezi 2x12" subwoferem.
Takže teoreticky by do každé z nich mělo jít 80W RMS jestli budu počítat ideální stav... Což by nevadilo ty 50W mají maximální až 100W a ty větší asi 300

ladinac123
hodnocení

Zesilovač dává na 4 ohmy 160W na kanál, repro jsou tudíž přetížené pokud to jede naplno. Cívky jsou teplé, bedny zvenku taky, odběr ze sítě už na 80% klidně 200W, dokázal by až 300W okamžitý odběr ve špičkách, ale to bych je už spálil. Proto nad 70% gainu nemůžu jít, pak už nestíhají nebo by se rozletěly ty bedničky.
Protože teď mám jednu sadu (zadní část místnosti) 2x50W RMS a druhou, přední sadu 2x50W music power (2x30W RMS).
A otázka zní, jelikož to občas vytáhnu párkrát za čas na zahradu (70m dlouhá), tak lepší by bylo nechat ty 50W RMS (100max) 8 ohmové a k nim přidat nějaké velké, docela se mi zalíbily např. Behringery 8ohm 150W RMS (Behringer VS1220), které by hrály tak na 80W +- a nebo dát jenom dva (pravý levý), čtyřohmove od Thomanna the box CL 110 Top MK II 200W rms @4ohm?
Co je lepší. Děkuji za odpovědi

ladinac123
hodnocení

Tak stále bloudím po netu a přemýšlím, našel jsem 2 další ,,adepty"
Thomann co čtu tak někdo říká že OK, jiný naprosto ne v této řadě a pravda že neumí spodní tóny a funguje od 100hz přibližně.
Behringer není špatný, je to značka, ale je cenově dražší a výkon má 150W RMS někde píšou 200W, což sice teď stačí, ale do budoucna?
Tak jsem hledal a něco našel
A to
SubZero C10 Passive Carpet PA Speaker, Pair 4500kc pár
250W RMS max 350W 8ohm 95db SPL 121db
40oz ferit 60hz-19khz 10" průměr
Nebo větší 15 palců Soundking J 215 Pasivní reprobox
3500kc ks (7000 pár)
250W RMS 40Hz-18kHz, citlivost 96dB, 8ohm, max.SPL 121dB + /-3dB crossover 2.5kHz, směrovost 90°x60°(HxV). Konektory speakon IN/OUT, Rozměry 470x350x710mm
Mají stejnou citlivost, stejný příkon, stejné frekvenční pásmo. Podle umělého inteligenta by měla ta bedna při vybuzení 80W (jelikož je to 8ohm) hrát okolo 113db
Teď otázka... Radši vzít větší 15 palcové nebo jen ty desetipalcové?
No a taky otázka, jestli to bude slyšet vůbec? Protože zesilovač je slabý na to docela. Ale 80W by mělo myslím stačit tomu.

111®
hodnocení

0x

Ká mam tripasmove bedny. Ale jedna mela basák 40W a druha 70W Když jsem je ohulil tak ten 40W basák odešel. Utrhl jsem mu vinuti. 70W přežil. Tak jsem dokoupil druhy 70W a jedí dodnes. Vim menší plocha reproduktoru tím méně vzduchu ovlivní a tedy užitečné vyzáří.

ladinac123
hodnocení

Jo tak to bych udělal taky kdybych to dal naplno, proto hledám silnější bedny

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]