Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulátor otáček k úhlové brusce NAREX

Od: jirka24® odpovědí: 9 změna:

Zdravím, potřeboval bych snížit otáčky u úhlové brusky NAREX, EBU15.B a EBU 125-7. Obě jsou bez možnosti regulace otáček. Jeden regulátor jsem vybral náhodně na netu a byl bych rád, kdyby mi někdo mohl poradit, zda je toto vhodný regulátor, nebo dát tip na něco jiného. V elektrice se nevyznám a kupovat nové brusky s regulací otáček se mi nechce. Potřebuji snížit otáčky asi tak na 3000 ot/min. a nižší. Brusky občas používám na diamantový hrnkový kotouč a diamantové leštící kotouče na broušení teraca, ale na tyto kotouče mají brusky moc vysoké otáčky. Podobnou otázku jsem tu už našel, ale s výběrem regulátoru mi moc nepomohla, protože odkazy na nějaký ten regulátor už nefunguje. Jsem seznámen i s rizikem při delším používání na přehřívání brusek.

Předem díky za rady.

Regulátor otáček k úhlové brusce NAREX
Regulátor otáček k úhlové brusce NAREX #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Brusky 1 050 a 720W, výkonově vhodné... stejný regulátor používám k regulaci transformátorového zdroje, sice jen 24V a 10A AC, ale funguje dobře. Pokud jste schopen toto zabudovat do "rozumné"krabičky, třeba s přívodním kabelem a zásuvkou pro výstup, tedy pro brusku (a třeba taky vrtačku)...nevidím problém; ale chtělo by to i odrušení, jinak vás mohou mít občas sousedi i rádi...stačí odrušovací filtr, třeba nějaký TC 259, nebo podobný

hodnocení

Krabička bude v pohodě, jen sousedy asi zvednu ze židle, protože zapojit odrušovací filtr bude horší. Díky za radu.

hodnocení

2x
Fungovat by to mělo, zapojení je klasika už desítky let, v krabičce myslete na odvod tepla.
hodnocení

Díky za radu, nezapomenu na odvětrání.

hodnocení

0x
Nevím,jak moc je to konkrétní broušení náročné na výkon brusky, ale co mám zkušenost s flexou z Lidlu s regulací, tak je to dost naprd, protože ve výsledku ta regulace funguje tak, že snižuje moment a nižší otáčky jsou pak už jen důsledek.
U vrtačky víceméně totéž nijak nevadí, tam člověk podvědomě víc zmáčkne čudlík a sám si otáčky plynule drží, což by i u tý flexy bylo super, ale samostatný "kolečko" je nepraktický.
hodnocení

Na hrnkový diamtový kotouč zatlačit nejde, protože by mi to teraco asi rychle zmizelo, takže na něj vlastně tlačí jen váha brusky a to ne ještě celá. U leštících kotoučů je to podobné a vše ještě pod vodou, zrovna tak ten diamantový kotouč. Zatížení na brusku je tedy malé. Diamantový kotouč dávám jen na brusku co má asi 8000ot/min i tak je to moc a leštící kotouče zatím jen na vrtačku, ale s tou se špatně dělá. U brusky co má 11000ot/min bych potřeboval dát leštící kotouč, ale ten by mi při těchto otáčkách ulítnul ze zipu kotouče. Leštící kotouče mají v průměru 10cm a diamantový hrkový kotouč 12cm. Během broušení nepotřebuji měnit rychlost, stačilo by mi nastavit jedny otáčky na diamamtový kotouč a jiné otáčky na druhou brusku s leštícími kotouči.

Nejsem elekrikář, ale co je to, že se snižuje moment. Je to tak, že vlasně snižuju výkon a tím tedy otáčky? Rozumím tomu tak, že když na tom regulátoru třeba snížím otáčky o 99% (což se nikdy nestane) udržím pak vlastně kotouč v ruce, protože bude defakto bruska bez výkonu?

Tak to má ta fexa z Lidlu mizernou regulaci. Mám akuflexu s regulací Makita a při snižování otáček síla neklesá, je tam nějaká zpětná vazba. Jinak flexa s regulací je naprosto svělý stroj, nedlouho jak jsem ji koupil tak jsem si říkal, jak jsem bez ní vůbec mohl žít :-D
Pro tazatele. Moc se v tomhle nevyznám, ale prý existují regulátory se zpětnou vazbou, které by měly dokázat udržet výkon stroje.

Jo, regulátor s "tempomatem" to je jiná, pro flexu podle mě ideální řešení. Akorát otazka, jestli by to bylo bez dalších úprav funkční s běžným sériovým motorkem, asi jen podle snímání proudu. Třeba v pračce jsou otáčky snímaný civeckou (tachogeneratorem) a zpětná vazba je tak absolutní. Mám (teprve chvíli) mafla z Lidlu (na 230V) a teď si nejsem ani jistej, jestli má možnost regulace otáček, myslím že jo, každopádně tam zpětná vazba je, otáčky se v zátěži ani nehnou, sám si přidává. Podle mě duvodem je primárně použití menšího poddimenzovanýho motorku, kterej krátkodobě dostává pořádně pokourit a elektronika je tam proto, aby se neprázdno neroztocil až do roztrhání. Nelíbí se mi takový "ošizeny" řešení, ale byl to v tý chvíli zrovna nejlevnější mafl na trhu kromě totálních sraček na jedno použití.
U akunaradi jdou ideálně regulovat brushless motůrky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]