Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistka v el. troubě Baumatic B501SS

Od: auto® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, setrvačnou tavnou pojistku 3.15A 250V jsem odpálil, když jsem odpojoval drnčící displej. Koupil jsem pár nových pojistek stejného typu a hodnoty. Po naletování a cca 20 minutách topení se vždy odpálí v souladu se svými parametry. Katalogový list pojistky připojen. Proud procházející vodičem je 0,09A pro žárovku, 0,18A žárovka+ventilátor, 5,76A topná spirála, 9,5A max. topná spirála, 5,94A gril, 9,7A max. gril. Přívodní jistič pro kuchyň 16A 230V nevypíná, žádný zkrat ani nadproud se nekoná. Trouba normálně topí, dokud se neodpálí ta vniřní tavná pojistka. Jiná pojistka např. tepelná v troubě není. Pro regulaci teploty slouží nejspíš bimetal. Relé cvaká, když má. Rejpal jsem se v tom kvůli vrčícímu ovládacímu displeji. Ten jsem úspěšně odpojil.

Co je špatně, když jsem zapojil pojistku se stejnými parametry? Jak to všechno mohlo fungovat, když pojistka podle katalogu vypíná při 1,5xIn=4,73A do 60minut, 2,1xIn=6,62A do 30 minut? Moc děkuji za rady.

Pojistka-T-letovaci-3-15A-250V-a56672838.pdf438.32 kB

Pojistka v el. troubě Baumatic B501SS

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pojistka jistí jen část elektrických obvodů trouby, možná jistí ten váš "drčící displej"; to víte jen vy, kde ten drát z pojistky vede a co vlastně jistí... A ty proudy, které uvádíte, NEJDOU přes skleněnou pojistku 3,15A/T ! A pokud displej drnčí, bude to ovládací částí, bude tam relé...a to drnčí... a pokud jste ho úspěšně odpojil...něco fungovat nebude. A pojistka, která vypadává? Asi jste na ni připojil něco, co bere větší proud..to víte jen vy

bear
hodnocení

4x

Pojistka není závadou. Závadou je vždy něco, co pojistky jistí a je tam jen proto, aby zařízení celé nevyhořelo.

To by bylo zvláštní ne? kdyby jsme zařízení opravovali jen výměnou pojistek. To už nemusíme mít žádné vzdělání a jen měnit pojistky :)

hodnocení

2x
Nakreslite schemu, ako a kam je poistka zapojena, potom sa da povedat viac. S prudmi cez vyhrevne teleso to nic nema.

hodnocení

2x
Vrátil bych se k původní příčině rejpani v tom, tedy drnčení - tipuju vyschlej nějakej filtrační elektrolyt ve zdroji a následně bzučíci relatko nebo něco podobnýho.

hodnocení

2x
Ta pojistka tam byla takhle odnova, jen na kabliku (a asi v buzirce)? To se mi fakt nezdá, takhle to bastlim já tam, kde nepredpokladam výměnu:)
I jestli byla, tak asi budou přehozený nějaký fastony, že přes ni jde proud do spirály, to je přece naprostá blbost. Konkrétně mi z fotky přijde, že hnědý kablik vedoucí doleva id pojistky k relatkum se ve fastonu rozdvojuje a vede někam/odněkud dál. Není zapojený opačné, přehozené jeho konce a tím tedy dáno,jestli přes pojistku pujde jenom napájení elektroniky a nebo i výkonový části? Dává mi to tak smysl ...
Pro lepší predstavu, na tom nakresleným schématu je to podle me správně, ale ve skutecnosti fastony na kabliku od pojistky fyzicky přehozené. Že by?

hodnocení

Ty proudy jsem naměřil při zapojení ampermetru místo pojistky. Proto je mi to vše divné. Možná se v tom přede mnou hrabal už někdo jiný. Díky za odpovědi. Podívám se dovnitř, až budu mít chvíli a pak sem znovu napíšu. Ještě jednou všem děkuji.

hodnocení

Mým cílem je používat troubu bez modulu s displejem. Nepotřebuji vidět čas, odložený start apod. Nový by stál asi 2500 Kč. Domnívám se, že modul s displejem není pro funkci trouby nutný.

Přidal jsem obrázek se zjednodušeným zapojením. Displej jsem už úplně odpojil. Trouba funguje, když přemostím pojistku. Teče tam ovšem až 10A při zap. topení, svícení a ventilátoru. Vše výše jsem popsal podle skutečnosti. Nechápu, jak to původní pojistka 3.15A mohla utáhnout.

Pojistka v el. troubě Baumatic B501SS #2

hodnocení

Bery, bingo! Přehodil jsem fastony. Napřed mělo jít napětí do otočného voliče režimů a až pak přes pojistku do modulu s displejem. Jsem to ale kus ... Moc děkuji. Kdyby to šlo, máš u mě pivo nebo piva.

Pojistka na fotce takhle napájená tam byla od novoty (od výrobce). Byla ve smršťovací bužírce.

Díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]