Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sada elektronických součástek

Od: babetka odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
poprosím o radu,dá se koupit nějaká sada základních elektronických součástek,která by obsahovala základ pro bastlení?Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaa
hodnocení

4x

Můžu si koupit náhradní díly na auto na domácí bastlení? Dá. Dovoluji Ti to.

Tvůj dotaz je stejný. Nenapsal jsi na co, k čemu, kvůli čemu. Sady se dají koupit na sletování určitého zařízení. Musíš vědět na co.

trtr
hodnocení

4x

Zdravím, pro odpichnutí o obsahu, ale opravdu zhruba: pajenicko.cz/...

hodnocení

3x

temu.com/...

Takovej nějakej základ...

Není špatné dokoupit nepájivé pole... Taky mám asi tři , ale nějak zázračně moc sem je nikdy nepoužíval...

hodnocení

2x
Co zkusit začít u nějakých výukových stavebnic?
Zkusit si nějaký blikatka, bzucitka, am rádio, detektor lži a jánevim co se z toho dá všechno vyzkoušet:)
Jako dítě jsem na těchhle hračkách začínal a napájení bral z konce slepé koleje tt mašinek:)

host
hodnocení

2x

Všechny rady zdejších rádců jsou výborné. Můžete si zvolit dvě cesty:

a) Experimentální zapojení, které oživíte, poučíte se s něj a pak rozeberete a součástky opět použijete (chce to mít spoustu šuplíčků a po rozebrání součástky opět roztřídit)

b) Stavebnice, které zapájíte,poučíte se z nich a použijete, nebudete je rozebírat.

Jak píší předchozí rádci, blikátka, pískátka,regulátory, zesilovače, indikátory (barevná hudba, indikátory síly signálu, apod), zdroje, atd, atd. Podle toho si také koupíte základní nářadí: pro experimenty nepájivé kontaktní pole + štípací kleštičky, tenký izolovaný drát vPVC (průměr asi 0,8 až 1 mm), aby šel zapichovat do pole. Pro pájení páječku a další nářadí. Pak také nějaký digitální multimetr , atd atd a krabičky na součástky.

host

Dělejte si sbírku použitelných součástek a materiálů z odpadu: ze starých televizorů nebo hi-fi věží reproduktry,. Motorky z vykuchaných disketových mechanik, hraček, kalkulaček s tiskárnou, LED ze všech možných zařízení, tranzistory, chladiče,, potencometrfy, konektrory, vypínače, přepínače, kabely, drááty, vodiče, třeba tenké s PVC izolací 0,8 mm až 1 mm pro zapojování do nepájového kontaktního pole. Hezky roztřídit nebo nechat v celku, když je něco zapotřebí, vykuchá se. Například mikrotlačítka s ovládacího panelu pračky,, hifi věže, atd, atd.

Nářadí: kromě štípaček různé šroubováky, pinsetu s kulatými čelistmi, lupa nebo raději dvě různé, sešit na kreslení schémat a psaní poznámek, výsledků experimentů, naměřených veličin. Samozřejmě také základní měřicí přístroj - stačí laciný digitální multimetr. atd atd.

Tohle znám a můžu jen doporučit, teda pokud je kde to skladovat:) Taky si nechávám všechno, z čeho by se ještě snad možná nekdy teoreticky dalo něco použít, ať už samotný vypájený součástky, nebo celý desky. Ale nejhorší je, že leckdy do toho spadají i celý plechový krabice pro moznou budoucí vestavbu něčeho :) Zlatý časy byly, dokud byly volně přístupný kontejnery na elektroodpad... A samozřejmě, pokud už musím nějaký součástky kupovat, vzhledem k poštovnýmu jich obvykle vezmu zásobu na co kdyby :)
mll

Recyklaci jsem úmyslně vynechal (i když jsem tak také začínal) právě protože to dneska neni moc dostupné (dřív se to válelo u popelnic) a taky z dnešních spotřebičů se toho tolik vybrat nedá, to je většinou malá destička s jedním švábem a nějakou SMD bižuterií. Jo ze starých rádií a televizí, to se toho dalo získat. A co z toho bylo cínu, který se na nějaké účely dal taky opětně použít. Ale pokud je ta možnost, tak bych se jí nevzdával.

Pokud něco objednávám, tak pokud mám platit poštovné, tak je z toho objednávka za několik tisíc, aby se to poštovné rozpustilo ve větším množství (naposledy jsem potřeboval koupit žárovičky do stromečku, v čechách jsem nenašel, tak jsem šel k němcům, kus za €0,51 to by bylo pod 10€ (vzal bych jich tak 15) no ale k tomu €6.95 poštovného, tak jsem přidával tohle a támdleto (zajímavé, že jsem narazil na to, že některé položky se nedodávají do ČR, měl jsem za to, že v EU máme volný pohyb všeho) a byla z toho objednávka za cca 400€ (10 tisíc), to samé se mi stalo u Farnella, kde se teda platilo korunama a dostal jsem se na 7). Pokud má obchod nějkaý limit na dopravu zadarmo, nebývá problém ho přesáhnout.

Pájka (správně teda se ten nástroj jmenuje pájedlo, pájka správně ta slitina, kterou se pájí) je základ, bez ní se toho dá dělat dost omezeně (a teď je otázkou jestli kupovat pistolovou trafopájku nebo rovnou mikropájku). K tomu kalafunu a cín (s tím cínem jsou poslední dobou problémy, holt já začínal se slitinou Sn40Pb, správně má být Sn63Pb ale olovo je zakázané, tak je Sn97-100 (hlavně šíleně drahé), zatím nemám zkušenost s Sn100, protože Sn63Pb mám zásobu ještě na několik let). Multimetr dneska neni nic nákladného, obyčejný "žluťák"se dá pořídit za 150 korun a pro začátky bohatě stačí. Podobně potom nějaká ta udělátka, jako generátory signálu, buď se dají zbastlit nebo levně koupit. Nějaké to nářadí může začít u toho, co je doma a dokupovat, čeho potřeba se ukáže.

Kontaktní pole se mi léty osvědčilo toto: cz.farnell.com/... naposledy ho míval farnell (předtím normálně gme, ges (kde tomu je konec) a další obchody) a možná ani ten už ho nemá zatím cokoliv jiného jsem zkoušel, tak to funguje dost nespolehlivě. Do té doby než jsem vyzkoušel jiné jsem nechápal, co má kdo proti kontaktnímu poli, protože kvůli zachování jednotnosti jsem kupoval právě jen tenhle typ (znal jsem ještě staré teslácké, kterého jsem jeden kus získal v bazaru, s tím taky nebyly problémy), od doby, kdy se kontaktní pole konečně dostaly na rozumné ceny až do nedávna (poslední dávku jsem kupoval vloni).

Nezaznělo tady nic o literatuře, já třeba měl postupně půjčený celý regál toho, co měla naše okresní knihovna dětská i dospělácká. Dneska je sice internet, ale pokud má člověk přístup do knihovny, škoda nevyužít.

hodnocení

0x
Na eshopech se prodávají sady odporů a kondenzátorů. Další součástky je spíš o konkrétních projektech.
Elektrické spotřebiče určené na vyhození jsou velmi dobrý zdroj součástek pro bastlíře, obzvlášť ty z průmyslové automatizace.

mll
hodnocení

0x

Je to dnes běžně v nabídkách obchodů jako láska, drátek, reichelt, něco má možná i GME. A Vy si vyberete jen jakou sadu a na co zaměřenou. Láska a drátek posílají od nějaké ceny (možná 2000) zadarmo, mám pocit, že i GME (od 3000), taktéž Farnell poslední dobou posílá nad 15 stovek zadarmo (dřív to bylo 150 což na cestu z Británie (tehdy ještě součást EU) nebylo špatné), ten reichelt snížil poštovné z 15 na 7 euro.

Nejlepší je, jestli máte nějaký bastlobchod v blízkosti, ono to nakupování na dálku je dobré na nějaké speciality, ale kdyby měl člověk objednávat každou blbost, tak nic nevyrobí.

Takže co budete potřebovat?

Zcela jistě nějaké ty odpory (rezistory) a kondenzátory, ale co dalšího? Tranzistory (skoro jistě), ledky (asi taky, neni nad to začít něčím, co bliká), nějaké šváby, arduino, kontaktní pole nebo nějakou bastl desku...

Prostě co chcete bastlit. Předpokládám, že u blikače ze dvou tranzistorů neskončíte.

Nebo se podle aktuální potřeby dá v prodejně elektrosoučástek (pokud nějakou v blízkosti máte) nakoupit, co je právě potřeba s nějakou drobnou rezervou a pak je otázka, jak to skladovat, aby se to v případě potřeby našlo i po delší době (ony ty součástky, když je jich víc, tak se v nich ztratí přehled).

Poměrně normálně se prodávají sady odporů. To by mohl být základ, stejně z nich ale použijete jen některé. No ale ty, co budou ubejvat rychlejc (330R, 1k, 10k apod), tak prostě dokoupíte ve větším množství (v GME je politika, že kus stojí 2 koruny, 100 kusů je po 50 haléřích, takže beru většinou 120 kusů příslušné hodnoty, výjimkou bylo SMD, kde jsem bral 1200 (protože od 1000 kusů byly po 7 haléřích)). Stejně tak sady kondenzátorů.

Osvědčené obchody (zkusil jsem najít i odkaz na nějakou bastl sadu):

láska laskakit.cz/...

drátek dratek.cz/...

reichelt reichelt.com/...

gme, farnell a tme nenacházím žádnou sadu, buď nemají nebo na použitá slova vyhledávání to nenachází (GME má sady rezistorů). (Farnell je v pohodě od 1500 objednávky doprava zadarmo, TME co jsem slyšel naopak tuhle možnost zrušilo a poštovné napálilo (tam neobjednávám, ale místní obchod součástek od nich bere a vysvětlovalk tak zdražení, předtím právě střádal objednávky, než došáhnul na to dodání zadarmo).)

Možná jsem ještě na nějaký ten obchd zapomněl, lepší je, pokud máte v blízkosti kamenný obchod tohle objednávání přes internet je strašně nepružné.

Taky by se dal koupit nějaký ten starter kit, ale fakt záleží, co chcete ubastlit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]