Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pohled do laseru

Od: lsser4 odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, koukl jsem se chvillove že vzdálenosti 11 metrů do laseru třídy 2.
Může poškodit zrak?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Spousta lidí bude tvrdit, že ne, že tak směšný výkon nic nepoškodí. Já mám zkušenost, že jsem si kdysi cca z 50 cm (ono je to u zaostřeného laseru trochu jedno) krátce blikl do oka červeným laserem - pitomým ukazovátkem od ťamanů - přívěškem napájeným malými knoflíkovými baterkami. Několik týdnů (odhadem dva měsíce) jsem viděl se skvrnou a pak to postupně ustávalo, ale ani nevím, jestli to skutečně odeznělo, nebo to mozek vymaskoval.
doplněno 05.03.25 10:33:

Tohle teorie ke třídě 2:

" Třída 2

Laserová zařízení, která vyzařují viditelné záření v rozsahu vlnových délek od 400 nm do 700 nm a která jsou bezpečná pro chvilková ozáření, ale mohou být nebezpečná při záměrném pohledu do svazku. Časová základna 0,25 sekundy je základní pro definici třídy a předpokladem je, že je velmi nízké riziko poškození pro chvilková ozáření, která jsou poněkud delší.
Následující faktory přispívají za přiměřeně předvídatelných podmínek k omezení poranění:

neúmyslná ozáření by zřídka odrážela nejhorší podmínky, například zornice v jedné přímce se svazkem, stabilizovaná hlava, nejhorší možná akomodace;

základní bezpečnostní hranice v maximální přípustné dávce ozáření, na níž je založen limit příslušné emise;

přirozený odpor proti ozáření jasným světlem.

Pro třídu 2, na rozdíl od třídy 2M, použití optických pomůcek nezvýší nebezpečí poškození oka.
Nicméně, oslnění, záblesková slepota a přetrvávající zrakové vjemy mohou být způsobeny svazkem laseru třídy 2, zejména při nízké úrovni okolního osvětlení. To může mít nepřímé všeobecné bezpečnostní důsledky vyplývající z dočasného narušení vidění nebo úlekových reakcí. Taková narušení vidění by mohla být významným způsobem spojena s bezpečností práce - kritické operace, jako například práce se stroji, práce ve výškách, práce na vysokém napětí nebo řízení vozidla.
Uživatelé jsou informováni pomocí výstražných štítků, aby se nedívali upřeně do svazku, tj. aby využili aktivní ochranné reakce díky pohybu hlavy nebo zavřením očí, a zabránili nepřetržitému pohledu do svazku."

Bezpečnost laseru/...

hodnocení

2x

Pre pokoj duse mozete ist na ocne a nechat si zmerat komplexne zrak, ale pri takom malom vykone a kratkej dobe, ak aj je nejake drobne poskodenie, casom sa to vrati do normalu.

trtr
hodnocení

1x

Zdravím, záleží na výkonu, optice a spoustě dalších věcí (ostrý paprsek atd). Každopadně i blbá LED svítilna při svícení do očí není úplně OK, takže laser bude asi blbě.

vernon
hodnocení

0x
Ne. Pokud do toho nečumíš dlouho.

hodnocení

0x

Jaká λ? Podstatnou roli je,jestli to jenom probliklo na zlomek sekundy (zbloudilý paprskek při videomappingu) nebo si do toho zíral. Taky záleží, jakou dráhu na sítnici ti udělal, "v prostředku" je žlutá skvrna, v okolí oko vidí "periferně".

řešit vzdálenost u laseru je nesmysl (pokud to není 1cm), vždycky to bude fokus do jednoho místa(bodu).

hodnocení

0x
Pokud dobře vidíš, tak zřejmě nepoškodil...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]