Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyměnit USB C konektor

Od: nomohakon® odpovědí: 13 změna:
Mám zařízení s usb c konektorem, má to vadné pájení nebo tak něco, pc to vidí na chvilku nebo vůbec. Rozebral jsem to a vyfotil ten konektor a cín vypadá divně, přerušeně. Mám ers50 a yihua858d, předpokládám že horkovzduch bude lepší, ale nemám s tím zkušenosti, potřebuju poradit jak přesně s tím pájet, nějaké ochrany okolních součástek, úhel, průměr nástavce a podobně.
Jak vyměnit USB C konektor
Jak vyměnit USB C konektor #2
Jak vyměnit USB C konektor #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Myslím, že tuhletu hustotu bez zkušeností nedáte. Naopak se zkušeností to člověk přepájí i úplným kopytem. Takže třeba odnést do servisu na mobily, nebo dlouho nazvičovat na nějakém zrušeném tisku.

kdosi
hodnocení

2x

Z těch obrázků mi to nepřijde viditelně přerušené, ale kdo ví. Znovupřipájení by tomu nemělo uškodit a mohlo pomoct.

U horkovzduchu určitě malý proud vzduchu, abys neodfouknul ty malé součástky okolo.

Ono to chce spíš praxi, pájet se dá ledacos ledasčím, nejlepší je vzít nějaký elektroodpad a prostě z něj součástky odpájet, připájet a tak dokola, dokud to člověku nepůjde nějak přijatelně a nebude to vypadat k jeho spokojenosti.

A samozřejmě to chce nový cín, protože na přepálený to nechytne dobře. (Nový jako nepoužitý na rozdíl od toho, co tam je, nikoli jako ten nepájivý neolovnatý na rozdíl od olovnatého, který se používá kdekoli záleží na kvalitě)

hodnocení

1x

Konektor vyměnit je teoreticky silně banální... Ale chce to být jen dost šikovný a tedy i dobře vidět. Chce to mít kvalitní flux na smd... To jestli horkovzduchem či pájedlem s mikrohrotem a odsávacím knotem je druhá věc, ale ze zkušenosti co mám, tak jsou zpravidla /obvykle utržené plošky na desce plošného spoje. A ty se dají při velké šikovnosti propojit třeba drátkem z lankového vodiče, ale horší varianta je, když je to průchozí spoj a je to takový nýtek. Jinak pokud se to nějak nezměnilo, tak třeba taková základní deska PC je obvykle, či byla zpravidla 6 vrstvá a tak se bez map propojů nedá najít jednoduše druhý konec toho spoje... Tak konektor na obrázku vypadá přece jenom jednodušeji...

@hiawata ... *palec*

... já bych se ještě před výměnou konektoru možná zkusil podívat třeba osciloskopem na komunikaci na jednotlivých pinech, jestli je ten problém opravdu v tom USB-C konektoru.

... nemyslím si, že by se zde jednalo o přerušení spoje, spíše ten cín kopíruje tvar pinů toho usb-c konektoru. Je to občas vidět i na konektorech v základních deskách počítačů nebo mobilů.

Jak vyměnit USB C konektor #4
28.02.25 14:21
Jak vyměnit USB C konektor #5

bear
hodnocení

0x

ERS50 ti to půjde taky.

Musíš ovšem použít vhodný FLUX, jinak ti cín propojí ty těsné piny. Dále pájecí knoty umíš? Znáš? Horkovzduch nepotřebuješ.

Pájí se to s fluxem stékající velkou kapkou cínu.

Stejně jako SMD SOIC, SO,atd...

R5 a C12 si dej na operaci s konektorem nachvilku pryč. Zavazí. pak je tam opět vrať. Nesnaž se tam mrcasit s pájkou mezi nima. Poškodíš je.

hodnocení

Update s trochu lepším obrazem. Je to vada pájení.

Jak vyměnit USB C konektor #6
Jak vyměnit USB C konektor #7
Jak jsem psal, vemte to do mobilservisu. Pokud to zkusíte bez zkušeností, slepí se vám piny cínem navzájem. Nebo prvně nacvičujte na něčem zrušeném.

hodnocení

Vyřešeno! Pájecí kapalina na tenké vodiče a 370°C horkého vzduchu! Plná funkčnost.*frajer*

Trochu míň cínu než bych chtěl, ale už na to sahat nebudu.

Jak vyměnit USB C konektor #8
Jak vyměnit USB C konektor #9
Jak vyměnit USB C konektor #10
bear

i ERS50 by to dala kapkou co sklouzne po fluxu. Jinak supr! :)

Gratulace.

hodnocení

0x

Nevypadá přerušeně. , USB-C má 24 pinů. Hodilo by se napsat, co je to za zařízení, nebo aspoň zda má umět 5Gbps, ale konektory většinou vždy mají 24 výstupů i pro blbou nabíječku.

Dá se t ojednoduše zapamatovat:

1/3 (8)=napájení : 4+, 4-
1/3 (8) Superspeed data: 2 páry oběma směry = 2*2*2
1/3(8) = zbytek: (z hlavy nevím, ale myslím, že staré D- a D+ pro USB 2.0 je zdvojené kvůli dvoum oriantacím) + CC1, VCONN, SBU-,SBU+

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]