Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak velký má být udržovací proud olověné baterie? Já si matně pamatuji, že proud v mA se rovná kapacitě baterie v Ah děleno 2. Vůbec si ale nejsem jist, jestli to není jinak.
Běžně se ve staré literatuře uvádí 1/1000C, což znamená že např. pro baterii 55Ah je vhodný udržovací proud cca 50-60mA a maximální udržovací napětí 13,8-14V. Já teď cpu do baterie zapojené v autě (odběrelektroniky v autě ±20mA) podomácku vyrobenou udržovačkou ze zvonkového trafa a jedné diody a díky měkkosti trafa to láduje do baterie asi cca 60mA a baterii to v pohodě udržuje v pohotovostním stavu kdykoliv natočit motor. Samozřejmě jednou za čas změřit napětí na baterii a hlídat množství elektrolytu zda neubývá
Já to taky vidím tak jak to tam píší předemnou... Klasický olověný akumulátor může mít samovybíjení cca až 1% denně... Což na akumulátoru 65Ah je dobíjet ho cca 28mA... A teď je druhé ale... Když budu dobíjet akumulátor cca 28mA, tak na odpojeném akumulátoru... Pokud na připojeném ve vozidle tak to vidím o cca 20-40 mA navíc... Viz spotřeba automobilu ve vypnutém stavu...
Není to blábol. Olověný akumulátor ztratí samovybíjením cca 20 % kapacity měsíčně. (U moderních akumulátorů je to nejspíš mnohem méně.) Takže měsíčně se musí do 100 Ah akumulátoru nabít cca 20 Ah, to je 20 / 30 = 0,67 Ah denně a 0,028 Ah za hodinu. No a to je stálý proud 28 mA.
Já si to pamatuji z vojny v 60. letech, kdy jsme konstruovali udržovací nabíječku pro cca 100 aut. A pamatuji si, že jsme laborovali se zapojením žárovičky v sérii tak, aby tekl stálý proud a žárovička svítila. Když zhasla, znamenalo to, že je problém s dobíjením nebo že odešel akumulátor. Jen jsem si nepamatoval, do jakého proudu jsme se trefovali. Zřejmě to byla kapacita akumulátoru v Ah dělená 4.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.