Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik okolo roku 2000 stál nový telefon, SIM karta, minuta volání a jedna SMS?

Od: gm odpovědí: 23 změna:
Dobrý večer, mohl bych se čistě ze zvědavosti zeptat, kolik okolo roku 2000 stál běžně dostupný nový telefon (například Nokia 3410, nebo něco podobného), SIM karta (například T-Mobile, v té době asi ještě pod názvem Paegas), minuta volání na číslo stejného operátora a jedna SMS?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V tomhle článku jsou letáky O2 z roku 2000. Ceny telefonů začínají na necelých 4.000,- a stoupají až ke 21.000,- za Nokii 9110. K tomu je potřeba připočítat částku za aktivaci 2.500,-

idnes.cz/...

V tomhle článku jsou zase informace o cenách za volání a za tarify jednotlivých operátorů...

mobilmania.zive.cz/...

Z něj je i tento obrázek, kde jsou ceny za volání z října roku 2000:

Kolik okolo roku 2000 stál nový telefon, SIM karta, minuta volání a jedna SMS?

ttt
hodnocení

1x
tak nokia 3419 byla az od února 2002 v roce 2000 byla popularni nokia 3310. Cena kolem 9000 Kc.

hodnocení

1x

Zdravím,

asi musím odpovědět, ikdyž ne úplně dle vaší otázky..

Kupoval jsem svůj první mobil v roce 1996, Nokia 1610, od tehdy Eurotelu, (a ano v té době už Pegas začínal fungovat), byl dotovaný takže jen 10 tis., plus aktivace tel. čísla.. (to se dříve platilo) Faktura skoro 13 tis. (nedotovaný cca 25 tis.), pozor, neuměl odesílat sms které tenkráte skoro začínaly.. Uměl je napsat ale neuměl odeslat, asi tolik k tomu "pádlu", které stáhnulo kraťasy v létě ze zadku :))

Volání bylo jestli dobře vzpomínám, odchozí min. necelých 10 kč, příchozí cca polovinu nebo méně, vážně už si moc nevzpomínám, plus tam byl ještě paušální poplatek za měsíční používání.

A když jsem moc nevolal, platil jsem kolem 2 tis. za měsíc, když bylo více hovorů, tak klidně 3,5 nebo 4 tis. kč.

Takže se dnes docela usmívám, když mám dnes neomezený paušál za necelé čtyři stovky.. :))

Později jsem měl Nokia 3310, cena cca 8 tis. (nevím přesně rok) a ceny hovorů se snižovaly a sms cca kolem 3 nebo méně kč. Nokii 3410 jsem později přeskočil a šel výš..

Mnoo, nostalgie.. :))

hodnocení

1x
Nokie byly velmi drahé, dobrou alternativou byly třeba siemensy - můj ME45 stál kole 11 tisíc a výbava plně srovnatelná s tehdejší nokií tuším 6310 za 16k. Má první motorola o něco dřív, jeden z nejlevnějších na trhu stála kolem 4000-5000, ale bavíme se o platu kolem 7000. Volání jsem měl 15kč/min v pegasu předplacence.

hodnocení

1x
Rok 1997, můj první mobil byl Siemens 6, ještě bych ho možná v šuplíku našel. Telefon stal tehdy 9 tisíc, simka tři a aktivace čísla další tři tisíce. Takže suma sumárum ta sranda stala patnáct tisíc. Signál byl jen před barákem jakmile jsem šel dovnitř bylo bez signálu. Telefon blokovaný jen na simky svého operátora.

Siemens S6

No jo, to bude ono.

hodnocení

1x

Nokia 3310 v GO sadě (telefon, dobíjecí simkarta, aktivace - to byl poplatek za připojení do sítě) stála 23.12.2000 9990kč.

Když odečtu cenu simky 1000 kč přednabitou na 500kč a cenu aktivace, která byla 1500kč, tak telefon vyšel na 7000kč. Ale samostatně stál u Eurotelu (dnešni O2) myslím 8000kč.

Smska stála 3kč, volání od 5 do 15 kč. Podle sítě.

Jiné tarify to měly ještě rozdělené podle denní doby volání ( ve špičku 8-20h. a mimo špičku 20-6h.) Ve špičce to bylo většinou výrazně dražší.

hodnocení

1x

sony ericson v roce 2000 - 6500,-, k tomu oskar přednabitá za 400 (sms 3,50)

Při nastavení mobilu - první volání v životě z mobilu na operátora "zdarma" se přeplo na SK roaming a za pár minut bylo po kreditu 400.

Alcatel One touch - 3500,- a SIM oskar (zhruba 2002) - volání po 5té minutě hodinu zdarma - 3,-Kč za minutu - v síti oskar (vodafone - doposud funguje)

km
hodnocení

0x

nokia dvacítku

hodnocení

0x

V roce 1999 byla cena nejrozšířenější Nokie 5110 cca 14500 Kč a v srpnu 2000 už se dala koupit za cca 7500 Kč...

V té době to byla i tak celkem darda...

bear
hodnocení

0x

Siemens C25 byl cca v roce 2004 v bazaru za 800kč

Siemens M55 v roce 2005 stál 3200kč. Sám jsem ho tehdy kupoval za brigádu o prázdninách jako nový.

V roce 2004 nebylo problém koupit SIM Pegas Twist za 600kč.

V roce 1996 to vše začínalo a cenu telefonu dost odrážel i tarif a SIM karta. To, co uvádějí kolegové 9000kč, 16tisíc, atd... mě přijde přehnané, ale kdo ví. Já jsem chodil na ZŠ a frčelo tamaghotchi , tetris, pogy.

;)

Pravda, simky byly drahé samy o sobě.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, velmi hrubě Alcatel One Touch cca 3-4t Kč, Ericson A1018S cca 7-8t Kč a Ericson T28s cca 10t Kč, nokia 5110 5-6t Kč. Simka (předplacenka) měla hodnotu nejlevnějšího kuponu, když se zadařilo.

halamus
hodnocení

0x

V dotaze to není, ale v počátcích mobilního volání se platilo i za příchozí volání. Kdy to skončilo, nevím.

glyx
hodnocení

0x

Neoblíbená příchozí SMS:

"Za odeslani 10 GO SMS bylo odecteno 33 Kc", tedy u předplacené karty Eurotelu stála jedna SMS 3,30

Ericsson GF 768 stál v GO sadě od Eurotelu šet a půl tisíce (konec roku 1999)

ml

Tahle zpráva byla údajně kvůli synchronizaci kreditu, tehdejší telefony ukazovaly kredit v reálném čase (dneska si o tu informaci musíte napsat nebo se podívat na svůj účet), ale neuměly započítávat SMS, protože s těma se nějak nepočítalo, tak musel operátor poslat telefonu informaci, kolik má odečíst.

ml
hodnocení

0x

V roce 2000 byla doba počínající mobilizace. Takže všechno bylo drahé, ale už ne tolik, okolo přelomu tisíciletí se mobil z něčeho luxusního pomalu stával něčím běžným. A proběhlo to potom hodně rychle, protože nad 10 milionů aktivních SIM (tedy >100% mobilizaci) jsme dosáhli krátce po roce 2000 (je to kouzlo průměru, šmelinřský synek měl třeba 4 simky a řešil jejich přepínání nebo přehazování, já mobil neměl).

Byl to rok 2000 nebo možná už 99 kdy rodiče měli jako benefit od zaměstnance, že si mohou pořídit mobil asi za půlku ceny. Na výběr byly 4 modely, přičemž ten nejhorší uměl jen telefonovat (neuměl SMS; jo i takové mobily tehdy byly). I ta půlka byly asi 3000 za celou sadu (přístroj, sim karta, aktivace čísla (to se tehdy platilo)). Tehdy Alcatel one touch (v reklamách to vyslovovali lantač) s blokací na eurotel. Ale uvědomte si jaká to byla revoluce v době, kdy se na pevný telefon čekalo 5 let. To náhodou vím, protože těsně před mobilizací nám rekonstruovali telefonní rozvody v paneláku a tak jsme se ptali, jestli by nám mohli zřídit telefonní linku - podejte si žádost, bude to trvat 3-5 let. (No ještě že jsme se k tomu tak dlouho rozhoupávali, telefonní linku by nám připojili v době plné mobilizace, což se myslím povedlo sousedovi.) A tady najednou dojdete do krámu, koupíte si (byť na tehdejší dobu dost drahou) sadu a můžete telefonovat prakticky hned. Nebo aspoň teoreticky, je nutné přičíst si 2 měsíce, které ty telefony strávily v záručních opravnách, než začly fungovat, ale to snad jen sem tam nějaká várka.

Poplatky byly značné, pamatuju dobovou reklamu, 6 korun za minutu se považovalo za exkluzivní nabídku. Normálně bylo tak 15 korun za minutu. Bylo levnější najít telefonní budku a volat z ní. A to samé pro SMS, které stály 3-5 korun, z budky to bylo 1.30 (na mince teda 2 koruny, sedmdesátník automat zkonfiskoval). To vůbec nemluvím o roamingu, kde se muselo číslo vytáčet speciálním způsobem a platily se odchozí i příchozí hovory a byly to dvojciferné částky za minutu. Snad akorát příchozí SMS se neplatily. To bylo normální nechat přes dovolenou telefon doma.

bear

Taky bylo už potřeba konečně nasytit trh. Proto ta spousta reklam a dobíjecí SIM karty na kredit místo zavazujících tarifů, což bylo ideální pro mladé studenty.

Rivalita trojice operátorů zůstala dodnes :)

petrm
hodnocení

0x

Go katalog červen 2002

Go_katalog.pdf1.11 MB
bear

Byla to nádherná doba. Telefony mnoha barev a tvarů. A Finská (Nokia) či Německá (Siemens) kvalita.

Dneska je to samej obří displej z číny jeden jak druhej se stejným OS (pokud do toho nepočítám apple) a nuda, nuda, nuda.

petrm

Koupil jsem tehdy Siemens ME45 (odolný) za cca 8 000 Kč i s přednabitou SIM kartou na 300 Kč, malý do kapsy a funguje dodnes. Jen už není odolný, zpuchřelo těsnění a těžko se shání baterie.:)

bear

Já měl C25ku, pak C35i a nakonec M55.

Tu M55ku, jsem si kdysi zkusil propojit s počítačem přes datovej kabel a udělat z ní GPRS/EDGE modem. Poslat email a načíst párkrát seznamcz mě stálo kolem 100kč na dobíjecí pegas twist sim kartě, ale radost až na kost, že je člověk mobilní :-D

Dokonce se k ní dal dokoupit externí foťák, co se zapíchnul zespodu do portu.

ME45 měl tata a ten infraport byl k nezaplacení, když přetahoval kontakty do novějšího M75.

Taky to příslušenství bylo super. Třeba kompletní car kit handsfree.

To byly časy, kdy se člověk na takové telefony přímo těšil a slintal jako malej :-D.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]