Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zaostřit s foťákem bez AF-lampy za šera?

Od: radek255* odpovědí: 1 změna:

Mám nový foťák Olympus E-P1 který nemá AF-přisvětlení (na které jsem byl u starého Canon-kompaktu zvyklý), tak by mě zajímalo jak se s má za šera ostřit...Napadá mě akorát zvýšit ISO...*ee*

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

kolonial*
hodnocení

2x

Zvýšení ISO vám v případě ostření příliš nepomůže. Foťák "neuvidí na věci" o nic lépe.

Napadá mě jediná věc, taková vzpomínka na staré dobré časy - nastavit si alespoň poloautomatický režim a dát co nejvyšší clonové číslo - tím dosáhnete větší hloubky ostrosti (jinými slovy - relativně ostré bude vše na snímku). Otázkou je pak zda foťák udržíte "v ruce", protože budete vy, případě váš foťák, muset nastavit delší čas. Dá se ale předpokládat, že blesk snímek před větším rozmazáním zachrání.

Na druhou stranu váš fotoaparát umožňuje i manuální ostření. Alespoň v recenzích to tvrdí (manuál jsem nestudoval).

Mimochodem, rozhodl jste se pro nadstandardně vybavený přístroj, který je pro opravdové hračičky co rádi experimentují a focení je opravdu baví. Myslím, že po pečlivém studiu manuálu, případně odborných webů, určitě příjdete na další možnosti. Pochybuji, že by si takovýto přístoj nedokázal nějakým elegantním způsobem poradit s vámi uváděným problémem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]