Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
koupil jsem LED pásek, který má příkon 20 W/m a svítivost 2100lm/m (cituji z webu prodejce). Mám tomu rozumět tak, že ve vzdáleností 1 m od pásku naměřím luxmetrem 2100 lx?
Děkuji
Ano, 1 m pásku dá 2100 lm. Ustřihl jsem 95 cm pásku, připojil na 12 V zdroj a ve vzdálenosti 1 m jsem naměřil luxmetrem asi 500 lx a to mi připadá málo.
Při měření držím luxmetr v jedné ruce a čidlo v druhé, na metr už další ruce nemám. Naměřím 100 cm, strčím tam čidlo a do druhý ruky vezmu tělo luxmetru. Takže přesnost měření je stejně plus mínus cihla. Ve vzdálenosti 1 m jsem naměřil 400 lx, ve vzdálenosti 50 cm 830 lx a ve vzdálenosti 25 cm 1720 lx. Ale jak říkám, vzdálenost není moc přesná.
Měřil jsem metrový LED pásek a ten nemá jen jeden vyzyřovací bod. Předpokládám, že výrobce měřil světelný tok kolmo k ose pásku a já taky měřil v ose pásku. Těch 2100 lm by snad mělo být po celé délce pásku s rozptylem do stran. A teď napadlo, že bych pásek měl měřit svinutý do klubíčka. Zkusim večer zopakovat měřeni se zbytkem pásku.
Při měření proudu jsem použil zdroj nastavený na 12 V a proud byl 1.2 A. Pásek je 95 cm dlouhý. Měřil jsem 3 pásky, rozptyl proudu byl asi 5%. Teď v instalaci je použit zdroj, který dává při zatížení 11.97 V a při něm jsem měřil intenzitu osvětlení. Pásky jsou v hliníkové liště, ale bez plastového krytu.
Ten údaj znamená, že metr toho pásku vyprodukuje 2100 lm. Abyste mohl údaje z luxmetru porovnávat s výkonem pásku, musel byste znát vyzařovací diagram pásku. Obecně platí, čím užší vyzařovací úhel, tím menší osvícená plocha, ale je na ní více světla = více luxů. Čili luxmetr vám jen pomůže zjistit, jestli na dané ploše máte dostatek světla pro vaše potřeby, nic víc.
No a nepleteš si jednotky? Lux je vztažen na jednotku plochy! Co je to Lux? Měrná jednotka lux (lx) udává intenzitu osvětlení: 1 lux znamená, že plocha o rozloze 1 m² je rovnoměrně osvětlena 1 lumenem. Zatímco jas světelného zdroje se udává v lumenech, luxy označují světlo, které dopadá na povrch - např. na stůl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.