Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřev hrnku jen 5W, stačí?

Od: kuka odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
zvažuji koupi ohřevu nebo spíše udržovací plotnu na hrnek. Moje představa je, že udrží teplotu např na 40°C po celý den.

Je to reálné při spotřebě 5W? Ano, je to levný šunt za 100kč. Popř dejte tip, pokud máte něco vyzkoušeno.

Díky

Ohřev hrnku jen 5W, stačí?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
5 W by udrželo cca 33°C při okolní 23°C. (Šlo by zlepšit ixolačním "kabátkem" pro hrnek.) Druhým problémem je, že obrázek evokuje, že to budete napájet z USB portu PC, ale ten nemusí dát víc jak 0,5 A, což je jen směšných 2,5 W, takže kdo ví, jak to s tím skutečným příkonem je.
bear

To platilo u starých 2.0 a možná i 1.1 USB z pravěku. ;)

Pokud se nepíše upřesnění, tak se pod USB rozumí 2.0, které se používá stále běžně všude. 1.1 používá stejné konektory. Tyto konektory jsou konstruované na 0,5 A, Výstupy nejsou jištěné, jen chráněné sériovými odpory. Pokud by výrobce nezakazoval připojení k PC, byl by odpovědný za poškození. Troufám si proto tvrdit, že to deklarovaných 5 W nemá.

kmet
hodnocení

3x

5W je výrazně nedostatečné, bude potřeba dodávat minimálně 30 - 40W, aby se hrnek udržoval na 40°C. Při výpočtu zohledněte, i že hrnek zpravidla neleží celou plochou spodku, má rantl. Pro srovnání čajová svíčka dodává cca 20W, ale tam je přenos tepla lepší.

hodnocení

3x
Pro srovnání 5W tepla vydává třeba žárovička parkovacka v autě... Jinak u takovýho zazraku předpokládám i slabé přívodní tkaničky, které už samy o sobě protopi půlku toho příkonu.

hodnocení

2x

Mám hrnek, který udržuje teplotu čaje třeba na 50°C a ten má max příkon 30 W.

hodnocení

1x
Smejd, nefunguje, fyzika nepusti. Tych 5W by stacilo, ak by to bolo zatvorene v tepelnej izolacii aj s hrncekom.

hodnocení

1x

Kromě toho, že 5 W je málo, tak si směle troufám pochybovat o tom, že to těch 5 W bude mít. Co kdyby to někdo strčil do USB notebooku a zničil si základní desku? To nebude výrobce riskovat. Ani z praktického hlediska to nedává smysl. Když se vaří čaj, tak je přece horký. Není důvod ho nechávat vystydnout a pak zahřívat. Kdo by chtěl průběžně popítet, tak by si ho dal do termosky. Vyrábějí se i velké s pumpičkou.

Jo a to je taky fakt, k čemu to vlastně... Piju, abych se napil. Na kafe mám půllitrový hrnek a prostě ho obrátím na pár loknuti během několika vteřin, zdrží mě jen to, že obvykle k tomu prikousnu něco sladkýho. A protože kafe s kofeinem se nepočítá do příjmu tekutin, obvykle ho hned něčím spláchnu, nejčastěji čajem z 0,7L hrnku.
Kdysi v době zbytečně zabitých let marnou snahou o studium jsem k stejnýmu účelu použil torzo žehličky pridělané vzhůru nohama na kusu dřeva. To fungovalo, bodejť by ne s 2kw. Akorát jen po dobu životnosti termostatu, když se jednoho dne (vlastně v noci, zapomněl jsem to večer vypnout)spekl, plotýnka žehličky se za kouřového doprovodu rozpálila do oranžová, až se zdeformoval i kus kovu, kterým držela uchycená k dřevu...

yarda1
hodnocení

0x

Asi není možné jednoznačně odpovědět. Bude to záviset na tom kolik vody je v tom hrnečku, jaké tepelné vlastnosti ten hrneček má (tepelná izolace, plocha hrnečku...), jaká je teplota okolí, jestli zrovna odněkud nefouká, taky jestli je na tom hrnečku nějaká poklička...

Jestli tě to doopravdy zajímá - stovka jsou dvě piva v ne moc drahé krčmě. Kup si to a vyzkoušej sám.

BTW: Má ten vehement nějakou tepelnou pojistku?

hodnocení

0x

Na této stránce jsem si zadal parametry pro ohřev vody el. energií:
rychlekalkulacky.cz/...
Vyšlo mi že 0.5 litru vody o teplotě 20 °C ohřeji na teploru 40 °C topidlem o příkonu 5W za 2 hodiny a 20 minut.
Logicky ty tepelné ztráty hrnku budou tak velké že to úplně postrádá smysl.
Tedy nekupovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]