Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tohle zlato? Nebo stříbro?

Od: protlacek odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, rozdělávám rozvaděč starý. Je možné že se tam nachází zlato nebo stříbro...
Děkuji za odpověď.
Posílám pár fotek na ukázku.

Je tohle zlato? Nebo stříbro?
Je tohle zlato? Nebo stříbro? #2
Je tohle zlato? Nebo stříbro? #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

6x
Nachazi se tam med a mosaz

hodnocení

0x

Chápu, že nemůžeš vědět všechno

Můžeš mi napsat kolik je ti roků?

Zlato je drahý kov a pokud by v tom elektrorozvaděči bylo zlato, tak by ho už dávno rozebral a "vytěžil" někdo před tebou.

To cos dal na fotkách tak je buď zlutě pozinkovaná ocel nebo mosaz (ta je taky žlutá) a nebo meď (ta je oranžová až světle hnědá).

Kdyby tam opravdu bylo zlato, tak by to nikdo nezaplatil. Cena takového zařízení by byla ohromná.

protlacek
hodnocení

Spíš mne zajímá jak poznám, že se jedná o zlato.
Mosaz a med poznám. Mám magnet takže je rozeznáme od železa a pilník. Podle toho poznám zda se jedná o med a nebo mosaz. Dle barvy kovů. Kontakty jsou snad ze stříbra. Takové malé placičky. Viz. Moje fotky.
Zlato se tam vyskytuje kde? Nevíte náhodou? Děkuji.

"Mosaz a měď poznám."

Nepoznáš. Jinak by ses tu neptal.

riva
hodnocení

0x

Zlato z elektroodpadu se těžilo amatérsky po sametové revoluci. Pokud nemáš znalosti (ty se dají doplnit) a zdroj staré elektroniky (to už asi ne), tak to nemá cenu. Dnešní elektronika obsahuje jen stopové množství zajímavých kovů, nic pro amatéry.

hodnocení

0x

Pravděpodobně ano (kontakty a pod.), ale v množství tak zanedbatelném, že se to v domácích podmínkách vůbec nevyplatí.

yarda1

Pozlacené kontakty jsou u zařízení co mají pracovat s malým napětím a malými proudy (tak 5V a nulanulanic ampér - kdyby byly celozlaté, jak nám říkal někdo na nějakém školení, prodávaly by se ve zlatnictví).

protlacek
08.02.25 17:32
hodnocení

Je tohle zlato? Nebo stříbro? #4
Je tohle zlato? Nebo stříbro? #5
Je tohle zlato? Nebo stříbro? #6

protlacek
hodnocení

Tohle není stříbro? Ta malá placička?
Je tohle zlato? Nebo stříbro? #7
protlacek

Je to pouze po stříbřene a nebo ta placička je celá stříbrná?

hodnocení

0x

Kontakty jsou stříbrné.

Katalog má víc jak 3 MB a stáhnete jej zde

https://www.oez.cz/files/editor_source/Dokumenty/Drive_vyrabene_pristroje/J7K_1978.pdf

08.02.25 17:50

Místo katalogu obrázek

Je tohle zlato? Nebo stříbro? #8

protlacek
hodnocení

Kontakty jsou stříbrné. Super. Myslel jsem si to.
Takže všude kde najdu ty malé stříbrnè placičky je STŘÍBRO.
Také kontakt mezi meděným drátem a mosaznou paticí je taky stříbro. Dělám rekonstrukci starého baráku a těch starých velkých rozvaděču mám několik. Takže se mohu pokusit rozebrat. A roztřídit na měď, mosaz a stříbro. Zlato tam asi nikde nenajdu předpokládám.
km
A co pak s tim?
protlacek

Roztříděně suroviny (jako jsou měděné vodiče, měď, mosaz a jiné kovy dát do sběrných surovin k výkupu) kde tito druhotné odpady zpracují huťařské společnosti a vyrobí z nich nové tovary. T
Stříbro buď do sběru, nebo někde do bazaru či do zlatnictví kde vykupují i stříbro.

km
Dekuji.
Pak napiste kolik jste s tim stravil a kolik vydelal. Dekuji.

To "striebro" je technicka zliatina, nik to nekupi. Rovnako sa s vami nik nebude bavit o tej "mosadzi", moze to byt len ocel pokryta mosadzou, cena nulova.

trtr
hodnocení

0x
*smich*, řešení krize, rozebereme rozvaděče
protlacek

Úplně nejlepší je prodávát papír do sběru a pak v noci dírou plotě ten papír ukrást a pak ho tam prodát znova. To jsou pak výdělky. =D =D =D
Ale teď vážně. Dám radu, pokud budete rozebírat rozvaděč, tak jen ten buď nefunkční a nebo na cizím baráku. Hlavně to nedělej ta na svém ať nepříjdete o elektrickou energii.. =D

hodnocení

0x

1. Medi je tam par zavitov, vykupna cena blizka nule, mozno 1kg naskrabete. Nevyplati sa to voci stravenemu casu.

2. Zlato tam nie je, zlato je len v konektoroch na plosnom spoji, ked je pozlatena med, napr graficka karta v PC.

3. Kontakty nie su striebro, ale jeho zliatina, to vam zberne suroviny nezoberu a ani ziadny zlatnik a pod, je to technicka zliatina.

Zaver : smer zberny dvor, nerozoberat.

bb
hodnocení

0x

Veškeré jističe některé sběrny vykupují - 12 - 15,-Kč/kg

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]