Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se tu zeptal, zda v současné době používáte pro zachycení drahých momentů fotoaparát/kameru, nebo už spíše pouze mobilní telefon? Případně pokud jedno nebo druhé, tak nějaký argument proč? Díky.
Hlavně jim vůbec nevadí že je obraz pootočen o 90°. Marně jsem na první videomobilisty před 18 lety řval ať to otočí, jinak to bude na tv vypadat jak u blbých. Lenost a hloupost zvítězila. Viz reels.
Hlavni duvod co jsem mel napsat, ale vynechal je tento: Vzdy zalezi co mas za mobil a pripadne co za nej jsi ochotny dat vs co mas za kameru/fotak pripadne co chces.
Pokud se bavime o telefonu tak v cenach do 10tis tak to nema smysl mluvit a jakykoliv digital je lepsi. Kategorie +-15tis je dobra na fotky s idelanim svetlem, v horsich podminkach zaostava. A pak tu je kategorie cca 20tis+ typu Pixel 8/9, iphone 15/16, Samsung s24/25U atd a tam uz nema smysl tahat sebou dalsi zarizeni sebou.
Fotim fotakem, video tocim na kamery.
Mobilem fotim prakticky pouze informace, ktere z nejakeho duvodu potrebuji zaznamenat, typu uctenka, napad na darek, pracovni poznamka...
Argument? Zadny. Zalezi proc to delas a co od toho ocekavas.
Mobil dnes fotí srovnatelně s foťákem. Dražší mobily fotí ještě lépe než nějaké obrovské Canony staré pár let.
Odpověď: Fotím na mobil jako praktická osoba, velký foťák považuji za přežitek a zbytečnou investici, pokud nejsem profi fotograf.
Navíc už skoro ani nefotím, proč taky. Hezké chvilky si nosím hlavně v hlavě.
mobily plno věcí dělají softwarově, profesionální foťák tohle nedělá, nebo se to alespoň dá povypínat. ale na to se ukázat na instáči, mobil bohatě stačí..
Majitelé iPhonů ze zlobí i když třeba jdeme kolem nich, oni něco fotí a manželka řekne, to by byla hezká fotka. Já řeknu, že ne, že tam není vhodné, nebo dokonce je špatné světlo a majitelé telefonů, kteří fotí notoricky známá panoramata a objekty, kterých jsou na netu miliardy, se na mě koukají přinejmenším divně co to melu, když ta jejich fotka na instáči je tak cool a má lajky.
už druhým rokem zrcadlovka leží pod stolkem a vytahnul jsem ji jen na Vánoce - 15 fotek a šup zpět...
Když předem předpokládám, že budu fotit, nebo natáčet, používám výhradně foťák a kameru. Jsou větší možnosti kompozice, nastavení podle svých představ a je kvalitnější optika. S výsledkem se dá leccos podnikat. Mám průměrný kompakt, ale fotky dělá prvotřídní.
Mobil používám výjimečně, když u sebe nemám nic lepšího. Například na zdokumentování situace, nebo nějaké informace (nehoda, jízdní řád...)
Ještě dodám, že nemám potřebu fotit kdejakou pitomost a obratem jí věšet na Internet (např. koukejte s kým jsem zrovna v Benátkách...). Není proč fotku okamžitě někam posílat. Ve foťáku v klidu počká na přesunutí do PC a její případnou úpravu.
Ano. Fotky se mají za prvé řádně probrat, nejlepší přítel fotografa je koš. A za druhé ty probrané nechat uležet. Klidně i několik týdnů.
, ale bacha na notorické cvačkače čehokoliv. Přijedou z dovolené a plné 3 karty humusu a ze 4. cca 20 dobrých foto.
ernie - Před pár lety tu byl dotaz (hledat to nebudu): "Mám 400 fotek své přítelkyně, z nich jsem vybral těchto 70. Můžete mi je ohodnotit?" (nebo tak nějak). Tehdy jsem mu doporučil, ať z těch 70 vybere 2 použitelné, protože na ostatní se nedá koukat .
Nevýhoda digitálních foťáků je, že můžete nafotit milion fotek (většinou příšerných) a nic Vás to v podstatě nestojí. Když jste fotil na kinofilm, nebo dokonce na formát 6x6, hodně jste se rozmýšlel, než jste tu spoušť stisknul! Ta fotka pak ale většinou stála za to.
Že "nejlepší přítel fotografa je koš" nás učil ing. Vlášek někdy v roce 1982. Vyhodit po pár hodinách ve fotokomoře pár fotek formátu 30 x 40 cm ale nebylo lehké .
Raději fotoaparát, mobil tak do dílny, většinou když ho chci použít,začne otravovat nějaká reklama...
Vzhledem k tomu, že si stále ještě občas natočím nějaký dokument, tak používám, kupodivu, videokameru. A skutečně jsou to mnohdy drahé momenty, neb si musím zaplatit asistentku a občas i zvukaře. Argumenty docela jednoduché: amatérský mobil nedosahuje ani zdaleka parametrů profi techniky, na mobil tak jednoduše nenasadím ani uv filtr, ani kompendium, ani šedé filtry, ani polarizační, to už vůbec nemluvím o absolutní nemožnosti používat optický zoom nebo (ne)ovladatelnosti zejména ostření - samozřejmě neostřím jinak než ručně a vlastně si nedovedu představit efektivně používat autoostření.
Mobilem nevyfotíš věci, které jdou smímat pouze fotoaparátem, i kdyby ten mobil měl tu nejlepší AI aplikaci. Takže na tyto věci musíš používat foťák, jinak to prostě nejde.
Mobilem nevyfotíš věci, které jdou smímat pouze fotoaparátem***právě, že nejsem fotograf, nevím které to jsou věci. Asi je vůbec nepotřebuji fotit.
Stále jsou lidé, kteří fotí jen kvalitním foťákem.
rone, je to o každé osobě, co fotí. Páč já to vidím u různých oslav, kdy se fotí děti, vnoučata. Většina tam fotí telefonem, ale vždy se najde někdo, kdo ná kvalitní foťák.
Zapojení kabelů před demontáží si vyfotím telefonem.
@milancukrar Jsem rád, že se shodujeme v tom, že kdo fotí mobilem, není fotograf. A samozřejmě, ty věci nepotřebujete a tudíž ani fotoaparát k nim. Já jen odpovídal tazateli svým názorem proč používám k focení fotoaparát a ne mobil.
A tvrzení (ne Vaše), že kvalitní a draný mobil je srovnatelný s fotoaparátem, je nesmysl. Není ani s tím nejlevnějším.
Ale jo, já jsem to zobecnil. Fotit se dá i trubičkou z hajzlpapíru, jak známo.
Ale taky se dá "vařit" jen v mikrovlnce nějaký instantní blaf za pár minut, nebo dobrý žrádlo na plnohodnotném sporáku s tunou nádobí, že...
Otrvírám pár týdnú staré téma a navíc neodpovím na dotaz.
Na webu root.cz vyšel dnes na téma digitálního focení dobrý článek.
Fotograf amatér: dá se slušně fotit i bez zrcadla?
Kdo to nechce číst celé, fotomobily zmiňuje kapitola root.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.