Nejste přihlášen/a.
Další epizoda ze série oprav si radši sám.
Když jsem začínal v práci, tak jsme pořizovali dvojitý laboratorní zdroj, ještě klasické analogové konstrukce (trafo, přepínání odboček, usměrňovač, lineární stabilizátor). Stejný typ mělo víc lidí, kterým se osvědčil. Nám nějak dost brzo odešel, teda jedna půlka, tak jsme to v GME reklamovali, oni to údajně opravili, ale pořád to nefungovalo. Tak jsme to tam dali znovu, oni to vrátili s tím, že závada se neprojevila (když jsem nedávno přebíral pozůstalost po kolegovi, tak to byla ještě větší záhada, protože to údajně zkoušeli i pod zatížením, do té doby jsem myslel, že to nezkoušeli, ten papír jsem neviděl). No ale co, zdroj potřebujeme, tenhle je očividně KO (ani náš mechanik s tím nic neudělal), peníze jsou, no tak se koupil další. Asi po třech letech jsem na něj narazil, odložený ve skříni a zrovna bylo trochu volnějc, tak jsem se do něj podíval. Samozřejmě pořád nefungoval stejně. No ale všimnul jsem si nepatrně nafouknutého kondenzátoru na výstupu, opravdu nepatrně, klidně tak mohl vypadat z výroby. No ale zkusil jsem ho změřit a žádná kapacita, to ještě pořád nemusí nic znamenat, měření zapájené součástky může pěkně kecat, tak ho vypájím a výsledek stejný. Tak tam dám něco, co je při ruce a zdroj ožije, akorát má velké zvlnění (asi 10x větší než druhá zdravá půlka). Když jsem tam pak dal nový kondenzátor, zvlnění se zmenšilo na menší hodnotu proti zdravé půlce. Takto to funguje dodnes a už to bude aspoň 10 let. Ale to je zdroj klasické konstrukce, na spínaný bych si asi netroufnul.
Spínané zdroje jsou háklivé na indukčnost kondenzátoru. Takže na vyštípu bezindukcni kondiky nebo radit kondiky paralelně čímž se eliminuje indukčnost. Ovsem bez osciloskopu to moc neopravíš. Navíc je třeba mít oddělovací trafiku ne tetě se připojí jak zdroj tak osciloskop. Je od toho schéma?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.