Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhláška 194/2022

Od: dejvid odpovědí: 11 změna:
Chci se zeptat pokud mám udělané zkoušky z vyhlášky 194/2022 u jednoho zaměstnavatele a chtěl bych změnit zaměstnání ve stejném oboru mohu použít osvědčení od toho zaměstnavatele který mně poslal na zkoušky nebo musím zkoušky dělat znova?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já vždy osvědčení dostal a mám ho doma...

hodnocení

1x

Je to stejné jako různé řidičáky, nebo třeba svářeč, jeřábník, daňový správce atd. Bez ohledu na to, kdo kurz platil, znalosti jsou tvé a na průkazu je taky tvoje jméno, Průkaz je nepřenosný a jako takový je zaměstnavateli stejně na nic. Jeho zadržování by od něj bylo velmi pošetilé a případný spor lehce vyhraješ.

hodnocení

0x
Pokud ti zaměstnavatel ty papíry, že jsi tuto zkoušku úspěšně provedl dá, tak ano - je to platné. Jenže platí to zaměstnavatel a papíry od zkoušky si nechává, platí ti to tedy jen po dobu, co u něj pracuješ.
Když dáš výpověď a papíry ti nepředá, tak žádnou zkoušku nemáš a musíš si udělat u nového zaměstnavatele nebo si zaplatit vlastní...
Ještě je důležité, zda na papíru není psáno, že platí pouze u tvého nynějšího zaměstnavatele.
doplněno 05.02.25 18:42: U nás to tedy fungovalo tak, že revizák byl hlavní elektrikář ve firmě a žádný osvědčení jsme při výpovědi nedostali. Pochybuji, že by mi školitel vydal duplikát (zaměstnavatel by mu to zakázal). Dělám si zkoušky sám na sebe a nemusím toto řešit. Dokonce mám dojem, že jsem se jednou ptal, zda je možné se odvolat na osvědčení z práce a bylo mi zamítnuto s tím, že to platí jen pro interní elektro dané firmy.
trtr
Zdravím, pokud papíry zadrží, což by neměl, tak jako v případě VZV by, školitel měl být schopen vydat duplikat.

Pokud jste nebyl školen také z místních bezpečnostních předpisů (speciality platné jen pro vaši firmu), tak nevím, proč by vám zaměstnavatel osvědčení zadržoval.

yarda1
hodnocení

0x

Já jsem ještě dělal zkoušky na vyhlášku 50, tohle je snad její náhrada. Na školeních nám říkali, že pokud držitel glejtu podle vyhlášky 50 změní zaměstnání, je na novém zaměstnavateli jestli mu to uzná nebo jestli bude požadovat nové školení a přezkoušení. Ono je to logické - u nového zaměstnavatele může být jiné prostředí než jaké bylo u předchozího a zaměstnanec tam nemusel být na to nové prostředí proškolený.

Nepamatuji se, že by to po mně noví zaměstnavatelé vyžadovali, snad ani nechtěli vidět osvědčení jakých drátů i na zem spadlých se smím dotýkat.

hodnocení

0x

Zaměstnavatel sice přezkoušení z vyhlášky platí, ale osvědčení je váš doklad. Zaměstnavatel si může vyžádat kopii, ale originál zůstává vám a platí všude. Nový zaměstnavatel vás může i s platným osvědčením poslat na nové přezkoušení.

hujer

No až na to, že žádné Oprávnění, natož Osvědčení nedostaneš. Dle nového má název: Doklad o složení zkoušky

z odborné způsobilosti k výkonu činnosti v elektrotechnice vykonané v souladu se zákonem č.250/2021Sb. a NV

č.194/2022 Sb. Takže má jen doklad o tom, že zkoušku složil...

trtr

Veškeré dokumenty na jméno by měl mít člověk po opuštění práce u sebe, zadržování je bežné, ale oporu to nemá a navíc to není legální -> pohrozit kontrolou a hned to půjde.

hujer, a poenta je kde? Tak jako tak má doklad o složení zkoušky a ten zůstává jemu.

hujer

No pointa je v tom,že mu to zaměstnavatel zadržuje. Kdyby měl Osvědčení pak bych viděl, že by to mohko být vymahanější. Viz Tičr eu. Rozdíl mezi oprávněním a osvědčením...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]