Nejste přihlášen/a.
Je to stejné jako různé řidičáky, nebo třeba svářeč, jeřábník, daňový správce atd. Bez ohledu na to, kdo kurz platil, znalosti jsou tvé a na průkazu je taky tvoje jméno, Průkaz je nepřenosný a jako takový je zaměstnavateli stejně na nic. Jeho zadržování by od něj bylo velmi pošetilé a případný spor lehce vyhraješ.
Já jsem ještě dělal zkoušky na vyhlášku 50, tohle je snad její náhrada. Na školeních nám říkali, že pokud držitel glejtu podle vyhlášky 50 změní zaměstnání, je na novém zaměstnavateli jestli mu to uzná nebo jestli bude požadovat nové školení a přezkoušení. Ono je to logické - u nového zaměstnavatele může být jiné prostředí než jaké bylo u předchozího a zaměstnanec tam nemusel být na to nové prostředí proškolený.
Nepamatuji se, že by to po mně noví zaměstnavatelé vyžadovali, snad ani nechtěli vidět osvědčení jakých drátů i na zem spadlých se smím dotýkat.
Zaměstnavatel sice přezkoušení z vyhlášky platí, ale osvědčení je váš doklad. Zaměstnavatel si může vyžádat kopii, ale originál zůstává vám a platí všude. Nový zaměstnavatel vás může i s platným osvědčením poslat na nové přezkoušení.
No až na to, že žádné Oprávnění, natož Osvědčení nedostaneš. Dle nového má název: Doklad o složení zkoušky
z odborné způsobilosti k výkonu činnosti v elektrotechnice vykonané v souladu se zákonem č.250/2021Sb. a NV
č.194/2022 Sb. Takže má jen doklad o tom, že zkoušku složil...
Veškeré dokumenty na jméno by měl mít člověk po opuštění práce u sebe, zadržování je bežné, ale oporu to nemá a navíc to není legální -> pohrozit kontrolou a hned to půjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.