Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké jsou druhy baterií a nabíječek do auta?

Od: ludek2 odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
mohl by mi někdo vysvětlit jaké se dnes používají akumulátory do auta a jestli je potřeba na ně mít speciální nabíječku?
Znám jen olověné akumulátory a ty nabíjím 15let starou obyčejnou nabíječkou.
Co třeba baterie pro stop start?
Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
V principu jsou to pořad jen olověné akumulatory. Rozdily jsou jestli je elektrolyt tekutý, nebo nasáklý ve skelné tkanině nebo ve formě gelu. Vlastnosti také ovlivňuje legování elektrod. Výrobci své výrobky označují honosnými názvy a hlavni pokrok spočívá ve snižování nákladů na výrobu limitovanou životnost. Zázraky vědy a techniky spočívají v tom že nejlepší akumulator startstop se podobá 20 let staré vartě. Nabíječku takovou která má regulované výstupní napětí a neořebíjí.

vernon
hodnocení

2x
Dřív se baterie nabíjela úplně, tedy až do plynování, kdy napětí bylo 16,8V. A vždy odpojená od auta.
To se dnes nesmí stát. Baterie jsou hermetické a často už nemají ani volný elektrolyt. Nabíjejí se připojené k vozu. Nabíjet je tedy potřeba pouze a jen smart nabíječi s automatikou.
hujer

A z čeho tak soudíš? To je docela novinka ,dej nějaký odkaz na dobíjení Pb akumulátorů díky!

Osobně si myslím a praktikuji, že i těm nedolevatelnym a uzavřeným (agm zálohovací) baterkam kromě "jejich" charakteristiky prospěje občas krátce nechat "postaru pošumět". Samozřejmě chvíli a ideálně v zimě, ne to nechat trafem vařit přes noc :)

hodnocení

2x

Něco o autobateriích a nabíjení zde.

111®
hodnocení

2x

baterie se vždy nabíjí pod dozorem.a s připojeným měřidlem..takže klidně starou nabíječkou, pokud to ohlídáš

yarda1
hodnocení

2x

Především bych řešil, proč je potřeba baterku nabíjet (závada v elektroinstalaci, baterka už se loučí - koupit novou, auto půl roku stálo...), co mám současné auto (koupeno nové, letos to bude 18 let) před čtrnácti dny jsem koupil třetí baterku, předtím jsem nabíječku nikdy nepotřeboval.

111®

To vydržely dlouho ty baterky.

@111 ... Varta Silver Dynamic mi v BMW 523 E39 vydržela 9,5 roku. V současném BMW 523 F10 mám také Vartu Silver Dynamic AGM a je tam nyní již 8-mý rok.

ludek2
hodnocení

Děkuji za rady.
Ještě se zeptám, jaké jsou druhy autobaterií?
Pro ten stop start jsou s označením AGM?
Zajímaly by mě i rozdíly mezi různými typy.
Gelové se zase používají kde?
Děkuji
bear

VET - klasické zaplavené olověné s tekutým elektrolytem. Prostě ten základ co všichni známe.

EFB - Je to totéž co klasické VET. Akorát mají kvalitnější olovo, lepší zpracování desek a lepší uchycení desek odolné vibracím. Proto se hodí ke start stopu. Pořád je to jako VET, takže tekutý elektrolyt a klasické desky. V dnešní době jsou vhodnou náhradou i do starých aut bez start-stopu. Mají díky zpracování delší životnost a tak nemá smysl kupovat nějaké Varty Silver či Blue nevalné kvality, ale má smysl kupovat kvalitní EFB nejlépe od Exidu.

AGM - desky mají mezi sebou separátory ze skelného vlákna, které eletrolyt v tekutém stavu nacucají do sebe jako houba. Delší životnost, ideální pro cyklické vybíjení (start-stop, karavany, obytné přívěsy,...). Potřebují vyžší nabíjecí napětí, takže do auta se musí nakódovat, aby auto vědělo, jak se k baterce chovat. Jinak do starého auta se hodí také, ale uživatel musí občas dobíjet inteligentní nabíječkou.

GEL - baterie určené primárně pro trakční použití cyklováním. Nehodí se pro krátkodobé dodávání velkých proudů při startování. Výhodou je, že pracují v jakékoliv poloze a nedochází k vylití. Také váha je trošku menší. Ideální pro lodě, čluny, obytné přívěsy, sportovní účely do motorek a obecně pro motorky.

Lithium - Jen pro sportovní účely k vůli menší váze. U rally a motokrosu se neřeší dobíjení, ale váha.

Pokud máte auto z roku 2004 - 2012 bez start-stopu , tak bych kupoval jen EFB.

Pro auta se startstopem bych kupoval pouze AGMka

ludek2
hodnocení

@bear Děkuji za vysvětlení, moc pěkně popsáno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]