Nejste přihlášen/a.
baterie se vždy nabíjí pod dozorem.a s připojeným měřidlem..takže klidně starou nabíječkou, pokud to ohlídáš
Především bych řešil, proč je potřeba baterku nabíjet (závada v elektroinstalaci, baterka už se loučí - koupit novou, auto půl roku stálo...), co mám současné auto (koupeno nové, letos to bude 18 let) před čtrnácti dny jsem koupil třetí baterku, předtím jsem nabíječku nikdy nepotřeboval.
VET - klasické zaplavené olověné s tekutým elektrolytem. Prostě ten základ co všichni známe.
EFB - Je to totéž co klasické VET. Akorát mají kvalitnější olovo, lepší zpracování desek a lepší uchycení desek odolné vibracím. Proto se hodí ke start stopu. Pořád je to jako VET, takže tekutý elektrolyt a klasické desky. V dnešní době jsou vhodnou náhradou i do starých aut bez start-stopu. Mají díky zpracování delší životnost a tak nemá smysl kupovat nějaké Varty Silver či Blue nevalné kvality, ale má smysl kupovat kvalitní EFB nejlépe od Exidu.
AGM - desky mají mezi sebou separátory ze skelného vlákna, které eletrolyt v tekutém stavu nacucají do sebe jako houba. Delší životnost, ideální pro cyklické vybíjení (start-stop, karavany, obytné přívěsy,...). Potřebují vyžší nabíjecí napětí, takže do auta se musí nakódovat, aby auto vědělo, jak se k baterce chovat. Jinak do starého auta se hodí také, ale uživatel musí občas dobíjet inteligentní nabíječkou.
GEL - baterie určené primárně pro trakční použití cyklováním. Nehodí se pro krátkodobé dodávání velkých proudů při startování. Výhodou je, že pracují v jakékoliv poloze a nedochází k vylití. Také váha je trošku menší. Ideální pro lodě, čluny, obytné přívěsy, sportovní účely do motorek a obecně pro motorky.
Lithium - Jen pro sportovní účely k vůli menší váze. U rally a motokrosu se neřeší dobíjení, ale váha.
Pokud máte auto z roku 2004 - 2012 bez start-stopu , tak bych kupoval jen EFB.
Pro auta se startstopem bych kupoval pouze AGMka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.