Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Jaká je hodnta odporu se značením čtyř pruhů. 1.hnědý 2.černý 3.zelený 4.zelený.I když mám tabulku,nejsem si jistý,zda to počítám dobře.Problém je násobitel! Díky.
1.hnědý 2.černý 3.zelený 4.zelený = 1 0 + 5 nul a tolerance zelená je myslím 0.5 procenta (5% je zlatá), takže by to vycházelo na 1 000 000 ohmů tedy 1 Mohm±0.5%
Já bych se spíš zastavoval nad tou tolerancí, normálně se prodávají odpory s tolerancí 1% nebo horší. Přesnější si musí člověk vyžádat a jsou dražší.
I to mě napadlo, ale 55 neni v běžných vyvolených řadách (v E24 to je 51 a pak 56), tak jsem to ani nezmínil, musela by to být zakázková hodnota (což jistě neni vyloučené pro nějaké speciální účely, 50 ohmů taky neni v žádné řadě a vyrábí se pro zakončovací odpory). Ona teda i ta půlprocentní tolerance, ale ta spíš by se sehnala, GME půlprocentní odpory nemá (po 1% má 0,1%), ale v ceníku má i 1Mohm±0.1% jen jich musíte objednat 1000 aby se s Váma bavili.
Takže je potřeba vyjít z účelu, jestli na daném místě čekat spíš přesný 1Mohm nebo 55 ohmů s řekněme normální přesností.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.