Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hodnota odporu

Od: hakl® odpovědí: 7 změna:

Zdravím! Jaká je hodnta odporu se značením čtyř pruhů. 1.hnědý 2.černý 3.zelený 4.zelený.I když mám tabulku,nejsem si jistý,zda to počítám dobře.Problém je násobitel! Díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

1x

cz.mouser.com/... , nellepší je multimetr.

hodnocení

0x

Podle mne 1M

ml
hodnocení

0x

1.hnědý 2.černý 3.zelený 4.zelený = 1 0 + 5 nul a tolerance zelená je myslím 0.5 procenta (5% je zlatá), takže by to vycházelo na 1 000 000 ohmů tedy 1 Mohm±0.5%

Já bych se spíš zastavoval nad tou tolerancí, normálně se prodávají odpory s tolerancí 1% nebo horší. Přesnější si musí člověk vyžádat a jsou dražší.

hodnocení

0x
Nejsou barvy náhodou od konce? Tedy 55 ohmů, +-1%?
Už jen ta tolerance 0,5% u 1M...
ml1

I to mě napadlo, ale 55 neni v běžných vyvolených řadách (v E24 to je 51 a pak 56), tak jsem to ani nezmínil, musela by to být zakázková hodnota (což jistě neni vyloučené pro nějaké speciální účely, 50 ohmů taky neni v žádné řadě a vyrábí se pro zakončovací odpory). Ona teda i ta půlprocentní tolerance, ale ta spíš by se sehnala, GME půlprocentní odpory nemá (po 1% má 0,1%), ale v ceníku má i 1Mohm±0.1% jen jich musíte objednat 1000 aby se s Váma bavili.

Takže je potřeba vyjít z účelu, jestli na daném místě čekat spíš přesný 1Mohm nebo 55 ohmů s řekněme normální přesností.

hodnocení

nonek, 4zelená je oddělená od těch třech!

Rozumím, kdyby bylo foto nebo v otázce...v jakém obvodu tento rezistor je? Pak by se dala třeba odhadnout jeho hodnota, pokud se nedá změřit... Ale pokud je poslední zelená dále...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]