Nejste přihlášen/a.
Pokud chcete místo 8 kusů baterek AA což dá výsledne napětí 12V, použít baterie NI-MH tak při použití 8 kusů máte vysledné napětí (při nových článcích) pokud se nabijí na hodnotu 1.45V bude celkové napětí 11.46V. Pokud budou mít články dostatečnou kapacitu nebude tak kritické, nebo použít 9 kusů NI-MH což již dá napětí 13.05V. K použitým bateriím do RC automobilu ty Li-Pol baterie plně postačují nepíšete na jaké napětí je elektronika automobilu zde je lepší použité baterie sbodovat dohromady. Takto je používám v RC automobilech nebo použít klec na tento typ baterií, Li-Pol baterie používám v RC modelech přes 10 let bez jakéhokoliv problému. Nabíječku IMax B6 AC používám jak na nabíjení článků NI-MH, tak dalších typů článků déle jak 20 let k plné spokojenosti, články NI-MH při nabíjení vkládám do obyčejné klece na tužkové články AA protože nabijení článků provádím proudem 0.1C na což klec postačuje. Napájení RC radía je možné z jednoho zdroje nebo se pro napájení Rádia a serv použije jedna baterie a druhá pak pro napájení motoru pokud se použije jedna baterie pro motor a elektorniku tak se většinou napájení rádia provádí z regulátoru pro motor takto to mám zapojeno u RC modelů lodí, to záleži na Vás co zvolíte.
Ďakuejm za odpoveď, do vysielačky sa ale zmestí len 8ks bateriek a myslel som, že NI-MH sa nabíjajú len na 1,2V - tzn, mohol by tu byť probĺém? Neviem, aké je najnižšie možné napatie tej vysielačky aby fungovala, resp. či nejakým sposobom sa sama pri určitej hodnote napatie samovypína. Čítal som, že baterky sa nabijú na cca 1,4V ale po pripojení na záťaž sa napatie rýchle klesne na 1,2V. Je to teda vobec vhodné do vysielačky? Čo sa týka nabíjania, tak vy to asi nabíjate tzv. neinteligentne alebo časovo? Fixnú dobu? Pretože, pokiaľ máte baterie v kleci tak vidíte maximálne śeriový súčet napatia všetkyćh článkov, ale nie informáciu o naptí každého článku zvlášť.
Čo sa týka tých Li-Pol baterií, tak tých s trośku bojím skrz nebezpečie požiaru, myslíte, že je to bezpečné?
Mne ide hlavne o to, že by som rád mal jednu univerzálnu nabíjačku na Li-Pol a NiMH, ale zároveň by som chcel nabíjať NiMH pomocou metody deltaV (keď poklesne napatie počas nabíjania o 5mV tak je nabito). Toto mi ale asi IMax B6 AC nezabezpečí.
Existujú nejaké klece na bateriky ktoré by boli "robustnejšie na pŕudovú zaťažitelnosť"?
Ďakujem
Do RC vysielačiek som bežne používal NiMH namiesto alkalických a nikdy nebol problém ani pri 8 ks.
Do prúdu, dajme tomu, 2A je to asi jedno. NiMH založte buď do púzdra alebo použite nabodovaný akupack. U púzdra pozor na prechodové odpory na pružinkových kontaktoch, zase je praktickejšie. Ak bude odberový prúd vyšší, tak plastové púzdro to pravdepodobne nezvládne.
Ak nebudete mať NiMH články nabodované do packu, tak ich nabíjajte, podľa možností, samostatne. Na to spomínaná nabíjačka asi úplne vhodná nebude. Predpokladám, že má len jeden nabíjací výstup.
U LiFePo pozor na to, že k nim potrebujete balancér. U spomínanej nabíjačky som ho pri veľmi zbežnom prezretí obrázkov nevidel. Skontrolujte, viac sa tomu nestíham venovať. Nebezpečenstvo požiaru môžete znížiť tak, že ich budete nabíjať a skladovať buď v nehorľavom obale - "azbestový" sáčok na suchý zips a na nehorľavej podložke. Pozor predovšetkým na "letecké" packy, ktoré nemajú z dôvodu hmotnosti pevný obal a sú náchylné na mechanické poškodenie.
Zapojenie v modeli - najčastejšie: akupack pripojíte k regulátoru motoru (ESC). Z neho máte následne vývod do prijímača. Prijímač je napájaný cez regulátor. Pozor na typ regulátoru. Pre jednosmerný a striedavý motor sa používajú rôzne typy.
Niektoré regulátory sa dokážu vypnúť / znížiť výkon pri poklese napätia. Je to ale len orientačné meranie celkového napätia. Prípadne som používal malý plošák s bzučiakom, ktorý som pripol na balančný konektor. Drahšie regulátory a vysielače majú aj telemetriu - spätne do vysielačky posielajú údaje o stave modelu, predpokladám že v dnešnej dobe aj ohľadne napätia na jednotlivých článkoch. Predpokladám taktiež, že by sa mi stále pretáčali zreničky pri pohľade na ich cenu, ak by som to začal podrobnejšie skúmať.
A ty akupacky teda nie sú rozoberatelné? Znamená to, že sú tam nejaké články zapojené do série prípadne sérioparalelne a výstup z toho sú dva vodice na konektoroch a toto sa nabíja napr i tou Imax B6 AC nabíjačkou. A teda nie je to rozoberatelné a teda nie je možné nabíja´t jednotlivé články.
Pokiaľ by som si nakúpil jednotlivé články tak tie potom do auta dávam do tých "púzdier" s pružinkami? Nie je tam probém práve s tým vybíjacím proudem? Predpokladám, že vybíjací prúd bude určite viac ako 2A. Existuje teda nejaká možnosť ako napájať samotné auto jednotlivými článkami a teda nejaké robustnejšie púzdro?
Ďakujem
NIe, tieto akupacky nie sú rozoberateľné. Kedysi sme ich letovali, teraz sa bodujú. Je to lepšie, nehrozí poškodenie od prehriatia letovačkou.
Pokiaľ sú na výrobu použité kvalitné články z jedného vrhu, tak nebýva zásadný problém, ten začne vznikať až so starnutím článkov. Tomu sa nevyhnete, ale lepšie články vydržia dlhšie. Ak má ale niektorý z článkov zásadne inú kapacitu, môže dochádzať k rozbalancovaniu už pomerne skoro. Bude sa podvybíjať pri používaní alt. prebíjať pri nabíjaní. To urýchli jeho skazu.
Pokiaľ sú články v rozoberateľnom púzdre, odporúčam nabíjať články samostatne vo "viacšachtovej" nabíjačke preto, lebo by nabíjačka mala vedieť aj ukázať aký náboj do nich dodala (v mAh). V prípade zásadnejších rozdielov je prípadne vhodné daný článok nahradiť, resp. si zostaviť sadu "čo dom dá" z článkov s obdobnou charakteristikou. Nie každá nabíjačka to zvládne. V tom prípade neostáva len sledovať, kedy nabíjačka začne indikovať nabitie daného článku. Niektoré dokonca nabíjajú len články v pároch. "Dvojšachtu" majú zapojenú do série. Tie nebrať vôbec.
A existujú teda nejaké "rozoberatelné" packy? To by bolo asi pre mňa najvýhodnejšie. Tým pádom by som si nakúpil jednotlivé články a nejakú nabíjačku so šachtami, kde by som si vedel pohlídať každú baterku zvlášť.
LiPol baterie nechcem, pretože mám strach z požiaru atď. Mám doma manželku a dve malé dcéry a po zhliadnutí pár videií na YT som od toho upustil, nestojí mi to za ten stres. Potrebujem hlavne niečo bezpečné. Ak som písal niećo o bezpečnom nbíjaní, tak tým som myslel práve toto, aby nedošlo k nehodde. Pokiaľ sa batéria/pack len pokazí tým, že by som ju prebil tak to mi až tak nevadí, hlavne aby sa doma nikomu nič nestalo.
Pokiaľ by teda nerozoberatelný pack nebol, tak asi siahnem po tej nabíjačke ImaX B6AC, pretože sa mi páćia všetky funkcie ohĺadom ochrán (hlídanie poklesu napatia, teploty, prípadne i max čas nabíjania) - tu by som nabíjak packy a jednotlivé články by som nabíjal v plastovom púzdre (s pružinkami - tu som sa len chcel spýtať, jedná sa o sériové zapojenie, správne?). A eśte som sa chcel spýtať, či by ste teoreticky doporučil nabíjanie NiMH batérií i vyšším pŕudom ako 1/10C (pretože tu vidím nevýhodu, že je zdĺhavé, čo mi vadí z toho dovodu, že by som nerád nechával nabíjačku bez dozoru cez noc) ale zas som čítal, že prúd 1C nie je pre tento typ batérii úplne vhodný. Resp. bol by kompromis, robiť nabíjanie 1/10C napríklad každých 10 cyklov a medzi nbíjať napr 0,5C?
Ďakujem za informácie
Jak píše "tomkk" baterie NI-MH na napájení vysílače bohatě postačují je pouze nutné aby měli takovou kapacitu aby byli schopné dodávat potřebný proud tím se zaručí i to že vysílačka bude v provozu delší dobu, pokud má článek například kapacitu 2300mAh tak je schopen po dobu jedné hodiny dodávat uvedený proud než jeho napětí klesne na spodní hodnotu napětí samozřejmě rozhoduje i stáří článku a způsob jak se s ním zachází. Baterie se s uvedenou nabíječkou nabijí zhruba na hodnotu 1.4 až 1.45V což je pak při 8-článcích a nabití na 1.4V dává 11.2V je nutné hlídat také spodní hranici článku což je 1V až 0.9V což při počtu článků a spodní hranici 0.9V dává 7.2V a při hodnotě 1V pak to je 8V. Napětí na článku by nemělo nikdy být nižší než 0.8V pak se u článku snižuje kapacita "vlastní zkušenos od roku 1970 od kdy NI_CD, NI_MH používám". Na přiložené fotografii jsou články LI-POL co používám v modelech lodí a automobilů u těchto článků se musí hlídat spodní hranice vybití která nesmí klesnout pod 3V maximálně, na kontrolu používám modul přenosného orientačního voltmetru s led displejem který v tomoto případě při sestavě dvou článků připojuji na servisní konektor. Uvedený model automobilu na fotografii s těmito články s uvedenou kapacitou vydrží jezdit dvě hodiny.
Ďakujem Vám za podrobné odpovede. Mňa asi najviac trápi, alebo zaujíma, ako čo najlepšie a najbezpečnejšie nabíjať baterie NiMH. Ide mi o to, že pokiaľ mám používať nejaký akupack zložený napr. zo 6 článkov NiMH, nie som schopný nejakým sposobom vybalansovať jednotlivé články.. Pretože nabíjačka B6AC bude "hlídať" akurát celkové napatie. To ale znamená, že sa ľahko može stať, že bude mať jeden článok vyšišie napatie ako ostatných 5 a tento jeden článok by sa mohol potenciálne začať prebíjať čo by mohlo sposobiť nebezpečnú situáciu. Alebo sa mýlim. Príde mi, že jediná možnosť ako bezpečne nabíjať NiMH je pomocou nabíjačiek, ktoré majú "sloty" pre jednotlivé baterie a každý slot si hlída tu jednu bateriu. Čo mám ale robiť keď mám "akupack"? Ako sa takýto pack dá vybalansovať? Alebo je balansovanie u NiMH zbybtočné? I to som čítal, ale nerozumiem tomu, pretože, pokiaľ by skutočne mali ˇ%clánky v packu rozne napatia, tak sa predsa zákonite musia niektoré prebíjať.
NiMH akupacky nemajú niečo ako servisný konektor, ktorý sa používa ui LiPol baterkách práve na balansované nabíjanie?
Možno som Vám tými nabíjačkami pre NiMH trochu zamotal hlavu. Kúpte si akupack zostavený s kvalitných článkov (napr. Eneloop Industrial). Alebo choďte do líthiových packov. Cenovo vyjdú lepšie a znesú väčšie prúdy. Do autíčok by som bral možno LiIon zostavený napr. z článkov 18650. Sú mechanicky odolnejšie oproti plochým LiPo použivaných v leteckých modeloch (pozor pri malých deťoch).
Niklové akupacky nemajú (bežne) žiadne servisné konektory. Mierne prebíjanie im (až tak moc) nevadí. Metóda nabíjania je iná ako u líthiových. Dokonca sa využiva pre zastavenie ich nabíjania. Články sa po plnom nabití začnú (mierne) zahrievať, poklesne ich vnútorný odpor a nabíjačka deteguje pokles napätia nutného pre nastavený prúd. Nabíjanie ukončí pri poklese napätia o 5 mV na článok (metóda -ΔV). Pri nabíjaní akupacku si to nabíjačka prepočítava na počet článkov. Častokrát automaticky podľa rozsahov potrebného napätia. Vadí však prílišné prehrievanie. Mňa učili poučku, že akumulátor má byť teplý, ale nie horúci, že by sa na ňom nedala udržať ruka.
Pokiaľ sa začne akupack chovať nekultivovane, je stále možné prekontrolovať jednotlivé články tak, že z neho odstránite / narušíte bužírku a vždy sa pripojíte len na jeden článok za pomoci vhodne zhotoveného konektoru (gumička je kamarát). Je to ale zdĺhavé. Teoreticky ale môžete vyrobiť z dvoch starých nepoužiteľných packov jeden. Či sa to oplatí? Pri rozmere AA je to otázne. Pri Sub-C to už stojí za hriech - ak máte bodovačku...
Jak píšete výše "miso" články NI-MH nemají vyveden servisní konektor ten si pokud potřebuji osadím při výrobě sestavy kdy vybírám články které dříve několikrát nabíjím pak vybíjím a vybírám články se shodnými parametry. K tomu jak píšete ohledně nabíjení vše je velice podrobně popsáno k uvedené nabíječce IMAXB6AC v jednom z těch PDF co jsem zde uložil kde nabíjení NI-MH je možné velice dobře nastavit jak je psáno výše hlídá se pokles napětí na článku (tento se dá nastavovat) a další hodnoty zamezující přebíjení článku. Po nabíjení po několika hodinách kontroluji napětí článků a pokud je rozdílné napětí článků v sestavě, provedu vybíjení sestavy a pak nabíjím každý článek samostatně. Také je důležité o jaké NI-MH články jde, protože články pro pohon motorů mají jiný vnitřní odpor a jiné nabíjecí proudy vše je podrobno popsáno v tom PDF. Hlavně pokud ukončíte jízdu s modelem tak je vhodné nechat články aby vychlady a pak teprve začít s nabíjením. Jinak jak je psáno výše spíše bych na napájení a pohon modelu použil články LI-POL.
K Vašemu dnešnímu dotazu k továrně vyrobeným acupackům tak články jsou většinou po sestavě zataveny do plastového obalu (smršťovací bužírky) viz foto níže zde napájení vrtulníku. Pokud si chcete baterie nabíjet samostatně tak je vhodnější je osadit do držáku ( klece ) a při nabíjení je možnost nabíjet pak každý samostatně nebo jako celek, v každém případě není vhodné používat tuto variantu při větších proudech (2A MAXIMÁLNĚ) pokud budete pro napájení modelu auta používat NI-MH tak musíte dříve vědět jaký odběr bude mít model. Jinak je samozřejmě možné si acupack vyrobit i doma v tom není problém.
Co píšete o odběru autíčka to mění situaci takový odběr 10A o kterém píšete nejsou NI-MH schopné dodat, pokud se proud bude pohybovat v tom odběru až do 10A tak to spíše budete muset použít trakční baterii na pohon motoru v autíčku, vysílač bude mít jaký odběr proudu?. To autičko bude určeno pro jízdu s dítětem nebo to bude sloužit pro nějaký jiný účel?, podle toho co píšete to tak vypadá. V tomto případě neřešte pro pohon autíčka nějakou výrobu acupacku z NI-MH a podobně pro napájení vysílače se články NI-MH dají použít to se tady již řešilo a vyřešilo. Baterie PB co se používají například v motorkách, autech se na toto nehodí ty nejsou určené na neustálé vybíjení/nabíjení i když jsem je také viděl v podobných autíčkách, při častém používání vydrželi tak dva roky.
Dobrý deň, nie, aby nedošlo k omylu, tak popíśem podrobnejšie. Nejedná sa o autícko, na ktorom by dieťa jazdilo. Jedná sa o malé RC auto (auto na ovládanie). Konkrétne sa jedná o toto:
No, ako tak zisťujem tak motor A2212 nebol úplne najšťastnejší výber, pretože je letecký. Nemám skúsenosti s riadením takéhoto motoru, ale myslel som si, že to funguje ako DC motor na ktorom sa len otočí polarita a zaćne sa točiť opačne. Ale zisťujem, že vlastne tento motor sa zrejme bude točiť len jedný smerom. Takže premýšlam, že by som použil nejaký iný DC malý motorek. Mám doma Mig 180, ktorý si myslím by mal stačiť. Akurát by som naň potreboval nejaký regulátor otáčok a tu si nie som celkom istý, aký kúpiť (možete mi prosím poradiť?) Inak tento motor som kedysi len tak testoval na laboratórnom zdroji a keď na ňom bola pripevenená vrtulka, tak mal odber tuším do 5A (napatie okolo 9VDC).
Na aké max odberové prúdy je teda možné použiť NImH baterie? Rád by som pri nich zostal. Inak mám vysielačku FlySky FS-i6 (letecká) - netuším aký má odber - nenašiel som konkrétnu hodnotu. Tu som ešte trošku zostal zaskočený keď som sa dočítal, že možno nebude možné ovládať motor (dopredu/dozadu) pomocou joistickovej páčky, ktorá slúži na ovládanie výškovy/smerovky (pravý joistick). pretože ľavý joistick slúži na ovládanie výkonu motoru (dole=0% hore=100%). Toto teda nie je možné, myslím signál ktorý normálne ovláda asi servo výškovy použiť na reguláciu motoru tak, že keď je v stredovej polohe motor má 0% výkon´úplne hore 100% dopredu, úplne dole 100% dozadu?
Inak k hmotnosti auta, odhadujem to na cca 700g i s baterkami dĺžka auta 35cm - stačil by teoreticky mig180 na pohon takéhoto auta? Nejde mi o žiadne závratné rýchlosti, ciel je skor o to ísť čo najpomalšie, ale hlavne, aby som mohol malému dieťaťu ukázať ako tieto veci fungujú, ako funguje riadenie, prevodovka, k čemu to je a tak.. Ďakujem za odpoveď a ospravedlňujem za zdĺhavosť a možno trošku hlúposť mojich otázok, ale nie som v modelárčine úplne kovaný, ale príde mi to ako veľmi zábavné hobby a rád by som doma podobné mini projekty realizoval a zároveň niečo málo ukázal deťom. Ďakujem
K napájení motoru autíčka co se týká NI-MH tak je nutné použít články určené pro pohon motorů (například autíček, lodí) například GENS ACE NIMH 5000mAh jde o acupack s napětím 8.4V, (uvedená sestava je dražší ale má dobré reference požívám také) samozřejmě je možné použít i jiné NI-MH sestavy z nabídky modelářských prodejen ten uvedený s dalšími typy článků zde nabízí PECKA MODEL, pro napájení vysílače je také možné použít jednotlivé NI-MH články o kapacitě aspoň 3000mAh. K motoru ten A2212/ST (určený pro RC modely letadel) je bezkartáčový motor k němu je nutný použít regulátor řízený RC přijímačem, motor MIG180 je obyčejný DC motorek k tomu je také nutné použít regulátor OBOUSMĚRNÝ aby se dal motorek ovládat na oba směry a auíčko mohlo jezdit vpřed a vzad z RC přijímače, k vysílači pokud budete chtít ovládat motorek oběma směry tak jedině na kniplu (pravý) co má střed uprostřed při použití obousměrného regulátoru to bude fungovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.