Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace proudu u autotrafa

Od: richard* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
mám autotransformátor,lze prosím nějak vyřešit regulaci proudu?Děkuji všem.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Co je to autotransformator podla vas? Lebo teoreticka elektrotechnika takto nazyva trafo vlastne s jednym vinutim, rozdelenym odbockou, kde je to cele galvanicky spojene, co bude problem, ked je na vstupe sietove napatie (bezpecnost).

Dalej kazde bezne trafo dava napatie striedave, pasik potrebuje jednosmerne. Bezny pasik si prud pri spravnom napati obmedzi sam, pred ledkami su po 3ks (12V pasik) alebo 6ks (24V pasik) predradne odpory. Pozor na pasiky z led panelov, ktore su napajne prudovo cca 300mA a napatie nastavuje sam zdroj.

yarda1
hodnocení

3x

Mou odpověď asi nebudeš chtít číst. Když se takhle ptáš, nech to vyzkoušet někomu jinému. Určitě tomu nerozumíš a když se v tom budeš šťourat sám a jen zničíš LED pásek, to bude ta lepší možnost.

kutilska.poradna.net/...

yarda1

BTW: Když píšeš "autotransformátor", nemyslíš tím napáječ pro autodráhu?

ites.cz/...

Možná myslí regulační autotransformátor, který jsme měli před mnoha lety v laboratořích ... obrázek z Aukra ...

Regulace proudu u autotrafa

111®
hodnocení

2x

Autotrafo se určitě pro LED nepoužívá protože by na nich bylo nebezpečné napětí zhruba stejně nebo vyšší než he v zásuvce, tudíž pro laika životu nebezpečné, natož pro testování.

hodnocení

2x

Očividně netušíte, co je to " autotransformátor" a proto bych dopručoval vyhnout se elektrickým zařízením velkým obloukem.

richard*
hodnocení

Zdravím a děkuji všem za odpovědi.
Jenom pro upřesnění,možná jsem to napsal blbě,tudíž,budu mít příklad led reflektor s čipem a ted si ty čísla vymyslím,bude mít třeba napájecí napětí 120-150V a proud 300mA.Napětí jsem schopen si nastavit na autotrafu,nicméně proud ne.Pokud budu chtít zjistit zda je vadný zdroj,tak potřebuji náhradní napájení.
Vím,že použiji oddělovací trafo,zatím autotrafo s usměrnovačem a vyzkouším,tedy pokud budu schopen omezit proud,zda je chyba v čipu,nebo ve zdroji.Ten led pásek jsem uvedl jako příklad,primárně šlo o to proudové omezení.Omlouvám se a děkuji všem za pomoc.
Ps,jsem silnoproudař,takže se slaboproudem tak trochu zápasím.
Pokud se v elektrice pohybujete a dokážete se nezabít:),a jde jen o vyzkoušení led čipu třeba na těch 150V, neřešil bych žádnou regulaci ani autotrafo a pustil to do něj jen přes usměrňovač, případně i jedinou usměrňovací diodu, PŘES VHODNÝ ODPOR (řádově aspoň 1kiloohm zatížitelny pár watty) přímo ze sítě. Originální zdroj taky na 99% zadnou regulaci napětí ani trafo nemá, jen proudové omezení.

hodnocení

0x
Budete to muset lépe popsat.
richard*
hodnocení

Děkuji za info,jde mi o to,že k vyzkoušení led pásku si můžu nastavit potřebné napětí,nicméně proud není omezen.

Pasik sa testujte laboratornym zdrojom. Pre bezne typy sa obmedzenie prudu neriesi, vnutri su predradne odpory.

mll

Tak jednoduše dejte do série odpor (šoupák 390 ohmů je na to dobrý, pokud ho máte, případně postačí jakýkoliv odpor vhodné velikosti (spočítaný podle potřebného proudu a výkonu, a je dobré myslet i na zkrat)), taky budete potřebovat usměrňovač, (mili)ampérmetr je samozřejmost, podle toho ten proud nastavujete.

Dělám to tak občas s programovatelným zdrojem (který umí i stejnosměrné napětí až do 400 V (střídavé umí do 300 fázových efektivních)), ale nutno říct, že třeba ze 200 V stejnosměrných mám už trochu strach. Pokud vystačím se 60V tak pak s obyčejným laboratorním zdrojem. S autotrafem jsem ledky nikdy nezkoušel, ale ta možnost tady je (myslete na to, že výstup neni galvanicky oddělený).

Jinak LED pásek většinou bývá na napájení konstantním napětím, nejčastějc 12V (někdy 24V a jsou i jiné možnosti), takže to hravě zvládne laboratorní zdroj, moje povídání se týká spíš ledkových řetězců třeba v žárovkách, které vyžadují napětí třeba přes 200 V a proud 20 mA.

mll - Vaše odpověď je sice vyčerpávající *uf*, ale myslím, že to není tak úplně odpověď na otázku. Člověk, který by z ní dokázal pochopit o co jde, by se tady asi neptal.

yarda1
hodnocení

0x

Ten tajný LED pásek je na stejnosměrné nebo střídavé napětí? Z autotrafa leze střídavé!

Jaké asi napětí potřebuje k napájení?

Co se týká napětí a proudu, musí tě zajímat hlavně, jestli ten zdro je schopen při nastaveném napětí dodat proud co ten LED pásek odebírá, jestli je schopen dodat i víc tě nemusí zajímat, ten LED pásek si při tom nastaveném napětí odebere jen tolik proudu co potřebuje.

Pro jistotou tam dej do série nějaký odpor, co když je ten LED pásek kaput a jde do zkratu, abys to autotrafo nezničil.

...jsem silnoproudař,takže se slaboproudem tak trochu zápasím...

Pro informaci: Slaboproud používá elektriku pro přenos informací, silnoproud využívá energetické vlastnosti elektřiny. Když to přeženu - ten LED pásek pokud bude svítit (a ne blikat morseovku) je silnoproud, zatímco vysílač Liblice je slaboproud.

richard*
hodnocení

Pro yarda 1
Zdravím a děkuji za info,nejde o žádný tajný led pásek,bylo to uvedeno jako příklad,že se led čipy napájí ss napětím,to samozřejmě vím.Mám obavu,že když z regulačního autotransformátoru,který dokáže dát i 16A připojím nějaký led čip,nebo něco podobného,tak by to nemusel přežít.Vím,že existuje labolatorní zdroj,0-160V s regulací proudu,ale takový nemám.Myslím si,že pokud jsou na něčem napsané napájecí hodnoty,je dobré je dodržet.Pokud něco nevím,tak se raději zeptám,je to lepší,než něco zničit.

hodnocení

0x

Ano. Zdrojem (konstantního) proudu, takzvaný LED driver.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]