Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký tlakoměr na měření krevního tlaku

Od: mirda46® odpovědí: 18 změna:

Poraďte jedoduchý spolehlivý tlakoměr do 1000,- Nejlépe podle vlastní zkušeností. Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

klasický vi.aliexpress.com/... u kterého slyším co měřím.

Souhlas. Pokud je potřeba spolehlivé věrohodné měření, tak tohle jediné funguje. Teda ještě lépe se sloupcem kapaliny, nebo alespoň mít možnost tu rafičku jednou za čas ověřit, což zase není takový problém. Mimo jiné se dá takto zachytit i atytmie, což nebízí jen dražší modely automatických tonometrů a ještě k tomu nespolehlivě.

Takže pokud jde o psolehlivost a přesnost, tak toto: Bezrtuťový tlakom/...

1 695 Kč

ale tazatelka chtěla do 1000Kč...

Máte pravdu, při troše snahy se dá u nás koupit tak cca od 1200, což už je blízko, ale uvedl jsem ho jen spíš jako návod pro ty, kterým nevyhovuje problematická přesnost a opakovatelnost měření digitálních tonometrů. Prostě do něj člověk musí "dozrát", aby upřednostnil věrohodnost měření nad komfortem. Pro úplné laiky, jakou je asi tazatelka, by manuální tonometr byl poużitelný jen se zaučením a pochopením.
Ono nevadí, když tonometr ukazuje +/- 10, ale problém je když místo 160/90 ukazuje 130/80, nebo když dokonce opakovaně pumpuje, přidává tlak někam ke 200, aby pak napsal chybu, jako že prý se u měření nesmí mluvit, protože on se nedokázal měřením na tep"chytit". Což jsem u dvou různých noname tonometrů zažil.

jaryn
hodnocení

0x

OMRON nějakej rozumnej model vyber na heurece

Nejlíp s Bluetooth s konektivitou, myslím že mě stál 1500 Kč... A je to integrovaný i s Apple health (zdraví), Takže to můžeš sledovat všechno na jednom místě, Model z hlavy nevím, používám to dvakrát do měsíce, mám to doma

Pochybuju že existuje nějaká levnější značka, když tohle používají všude i v nemocnicích a u obvoďáků...

hodnocení

0x
Asi nejčastěji se používá Omron, mívají ho i lékaři. Do 1k se dají levnější modely koupit. Mám dost problém s žílami a různé noname tlakoměry mě často nejsou schopny automaticky měřit, musel jsem u nich živě odečítat tlak sám. Až ten Omron funguje celkem spolehlivě. Ale mám dražší s bluetooth, M7 Intelli.

hodnocení

0x

Sencor, spokojenos, dokonce i na očním mají stejný, když mi měří tlak.

Včera jsem byl v lékarně, kde jsem požádal o kontrolu přesnosti. Měřili svým tlakoměrem, pak tím mým. Stejné hodnota, jen půls byl o 2 údery jinak.

Poučili mne, sednou, 5 minut v klidu, pak měřit. Klidně třikrát za sebou a vzít průměr.

Měří vám doktor tlak klasickým tlakoměrem se stetoskopem taky 3x za sebou? ;)

Na hematologii mi měří rťutovým a jen jednou. Všude mi měří tlak jen jednou, proč se ptáte?

Elektronické měřiče tlaku mají možnost provádět 3 po sobě jdoucí měření a to z důvodu rozpoznání evtl. fibrilace síní ...

viz obrázek z návodu Omron

Jaký tlakoměr na měření krevního tlaku
To milancukrar: No protože při manuálním měření tlaku s fonendoskopem běžně není potřeba opakovat měření, protože je věrohodné. Digitální tonometry občas vyhazují hausnumera a proto se ta chyba v takovém případě musí potlačovat průměrováním měření. Já mám s těmi jinými značkami fakt blbou zkušenost, klidně mi jednou ukázaly třeba 90/60, pak 150/80 a pak že se nepodařilo změřit. Přitom když podložím fonendoskop, nebo prostě jen vnímám tep v ruce, tak vidím, že to je při stále stejném tlaku, který se právě živě zobrazoval na displeji, ale přístroj to neuměl správně detekovat a nakonec vypsal úplně jiná čísla.

A abych nepopisoval jen zkušenosti svoje a rodiny:

Digitální metoda měření krevního tlaku

Princip metody

Digitální automatické a poloautomatické tonometry pracují většinou na tzv. oscilometrickém principu (latinsky oscillare = kmitat). Metoda měření spočívá v určení takové hodnoty tlaku, při níž jsou největší tlakové změny v tepně. Tonometr tedy nestanovuje hodnoty systolického a diastolického tlaku, nýbrž hodnotu tzv. středního arteriálního tlaku a obě meze dopočítává programové vybavení přístroje. Právě z toho důvodu, že se při oscilometrické metodě měří střední tlak a systolický i diastolický tlak se odhadují, nebylo dosaženo takové přesnosti srovnatelné s auskultační metodou.

Měření krevního t/...

Prostě digitální tonometr vlastně přímo neměří hodnoty sys a dia tlaku, ale "vymýšlí"si je z jiné hodnoty. Podobně třeba fungují např, měření saturace u některých chytrých hodinek, měří často jen tep a zátěž a saturaci do značné míry odhadují. Ale samozřejmě že většinou to nějak uspokojivě funguje a lepší digitální tonometr, než žádný.

runner2

tomkk: "Digitální tonometry občas vyhazují hausnumera a proto se ta chyba v takovém případě musí potlačovat průměrováním měření. Já mám s těmi jinými značkami fakt blbou zkušenost, klidně mi jednou ukázaly třeba 90/60, pak 150/80"

Ta potreba prumerovani se mi nejak nezda. U meho Omronu se presnost pristroje uvadi ± 3 mmHg. Rozptyl hodnot v radu desitek mmHg, ktere uvadite, ukazuji bud na chybne mereni, nebo chybny/nekvalitni pristroj. Rozhodne je nesmysl cisla s tak velkym rozptylem prumerovat, tim se o svem tlaku nedozvite nic. A prumerovani hodnot s rozptylem v rozsahu presnosti pristroje asi nema smysl protoze je celkem jedno zda mate namereny tlak 130/80 nebo 133/80.

Však proto jsem doporučoval Omron. který mi jediný většinou ukazuje cca +/- 10 a nikdy nenapsal chybu měření, což se dá. Ono to průměrování u "slabších" přístrojů přece jen výsledky trochu zlepší a když vám jedno měření úplně uskočí, tak při třech měřeních se ten extrém 3x potlačí. Takže i když jedno měření ukáže extrémně vysoký, nebo nízký tlak, tak pokud to neudělá opakovaně, ale alespoň jeden. nebo lépe dva z těch tří odměrů jsou normální, tak víte, že nemusíte volat záchranku.

thetruth
30.01.25 07:06
hodnocení

0x

Omron.

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Problém vyřešen, koupil jsem SBP 1150WH Sencor

ten mám teď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]