Nejste přihlášen/a.
Jak Vysvětlit tuhle situaci:
Když běží pračka resp. točí se buben, tak napětí (Měřák mám vinné zásuvce) se zvýší a naopak.
Čekal bych to tedy obráceně, i když vím že samotné točení bubnu skoro nic nespotřebuje, to zvýšení napětí je o nepatrně ale je to pravidelně vždycky když se točí tak napětí vzroste. Je to cca 0,5V. A ani nevím jestli je to na stejné fázi nebo jiná fáze, to bych se musel jít podívat do rozváděče a to se mi nechce...
Nicméně, jak byste vysvětlili tento jev? Může to být nějaká je lovi na způsobená točením pračkovým motorem? Jen mě to zajímá, jak se to fyzikálně vysvětluje, jinak o nic nejde, Napětí je standardní 235,52 V AC
Efekt tak zvané "plovoucí nuly". Jde o zvýšený přechodový odpor na vodiči nuláku v třífázové soustavě. Pozor! V síti TN-C (ochrana PEN) Může jít o dost nebezpečný stav.
Jak píší jiní - pár voltů nehraje roli, ale pokud se Vám při zapnutí pračky víc rozzáří lustr (klasická žárovka), už je to na pováženou.
Mně se takhle před časem objevovalo na pospojované vaně proti zemi (hromosvod) při zapnutí sporáku skoro 100 V a to už je o život. Měl jsem kliku, odnesla to jen televize a gramofon.
Může to klidně být chyba měření (třeba vliv harmonických). A může to mít několik dalších příčin.
0.5 voltu je zanedbatelná hodnota (0,2%). Ale pokud je to prokázané několika měřeními, tak už to nějakou váhu má. (Dovolený úbytek býval 1-5% podle toho odkud kam se měří.)
Zajímavé by bylo změřit napětí u té pračky, to by mělo zase klesnout a o něco víc, než 0.5% protože mezi fázema je 120 stupňů. Tady se to sčítá geometricky takže to neni tak jednoduché.
Jedna věc je úbytek na nulovém vodiči, to by klidně mohlo odpovídat, ale když pračka topí (to bere tak 10x víc), mělo by to být víc.
Taky může být vliv jalového výkonu na napětí, to by bylo i pokud by byla pračka na stejné fázi jako ta měřená zásuvka. Indukční jalovina způsobuje pokles napětí, kapacitní pak nárůst. Ale od současné pračky bych nečekal jalovinu ani jednoho znaménka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.