Dobrý den, prosím znalé o radu,u spínaného zdroje 12V 1.5A se po zapnutí do sítě objeví na výstupu12V,které začne ihned klesat.Kde hledat chybu.Děkuji za pomoc.
Lze předpokládat že zdroj má na výstupu předzátez. Takže napětí naběhne a když zdroj zjistí ze odběr se rovná téměř 0, uvede se do klidu a napětí na predzatezi začne klesat. A oři zátěži pak drží. To je normální stav.
Klesá bez zátěže na výstupu? Pak musíte hledat chybu "uvnitř" zdroje, v jeho součástkách. Bez měření není vedění...jako obvykle, jak připomíná jeden rádce
jarmil
Pro nonek. Zdravím a děkuji za navedení,připojil jsem zátěž a zdroj drží.Jenom pro info,proč jsem bez zátěže naměřil klesající napětí?Děkuji.
Může být vadný výstupní filtrační kondik a částečně ho nahrazuje buď kondik ve spotřebiči, nebo aspoň zátěž spotřebičem tvořená pochyta napěťový špičky, který zdroj vypinaj. Každopádně neco v něm je špatně a nejspíš to bude ten kondik. Pokud jeho funkci supluje ten ve spotřebiči, asi taky brzo odejde.
jarmil
Pro bery, děkuji za informaci,takže pokud je zdroj ok,musí být na výstupu stále napětí i bez zátěže?Já použil jako zátěž 12V žárovku,protože zdroj je 12V.Děkuji za info.
Ano, pokud nejde o nějakej atypickej zdroj, měl by standardně běžet i bez zátěže, takovouhle vlastnost měly, pokud vím, snad jen některé počítačové AT zdroje, že bez zatížení 5V větve neudržely napětí a vyply.
jarmil
Zdravím, multimetr byl přepnut na dc napětí,jde o normální zdroj,podobný jako větší nabíječka na telefon,dává se přímo do zásuvky.
Nemusí být viditelně nafoukly, může být klidně vyschlý nebo i přerušený, je potřeba změřit kapacitu, ideálně i vnitřní odpor, stoprocentní je to s kondikum vypájeným z desky. Pokud není měřák s funkcí měření kapacity, aspoň trochu o základní ne/funkci kondiku napoví nabití na par voltů a buď odpovídající žárovička (krátce blikne), nebo v nouzi aspoň jiskra při vybití do zkratu ...
jarmil
Pro bery Děkuji,jak bude chvilka,zkusím ho vypájet,jedná se konkrétně o vstupní kond?
Jarmil: výstupní! Podle chování zdroje to na něj vypadá, navíc vstupní odchází úplně výjimečně. Bez něj by zdroj určitě nejel v zátěži. A ještě mě napadá k orientačnímu vyzkoušení jeho ne/funkčnosti - k výstupu prostě provizorně přidat nějakej kondik s kapacitou řádově pár stovek uF na aspoň 16V a pokud takhle zdroj poběží i bez zátěže, je jasný, že mu "chybí" funkční výstupní kondik.
Pánové, já nechápu, proč tu řešíte možnou závadu, když je možné, že je to vlastnost. Ovšem to nezjistíme, dokud se tazatel neuráčí sdělit typ. Popis typu " 12 V 1,5 A "jako větší nabíječka na telefon" je opravdu nedostačující. To na tom boxu není žádný popis?
Že jde o vlastnost samozřejmě pořád vyloučit nejde, ale z popisu usuzuju na běžnej spínanej adaptér a tam bych to nepředpokládal, aspoň jsem se s takovým nesetkal.
jarmil
Zdravím všechny a děkuji jedná se o zdroj MOSO,modelMSA-C1500/C12.0-18P-DE
Aha, takže je to starý, asi vysloużilý zdroj. Přímo tento jsem nenašel, ale blízký typ má fungovat od 0 A, tak budeme předpokládat, že tento taky. Problém může být v tom, že výstupní koďan, i když nevypadá poškozeně, má už zmenšenou kapacitu, nebo zvětšenou impedanci. Zdroj pak naprázdno naběhne rychleji, regulace nestihne zareagovat, takže napětí překmitne a obvod to pak vybodnotí jako přepětí na výstupu. Asi bych ten koďan naslepo vyměnil za kvalitní. Může to být samozřejmě i něco jiného, ale je otázka, jestli se tím pak dál bavit.
... když na tu fotku tak koukám a vidím izolačkou opásanou krabičku zdroje a zřejmě i opravovaný kabel, asi bych to řešil směrem na separaci odpadu a přemýšlel o koupi nového. Na netu jsou jich stovky a cena začína i na 60-ti Kč - viz např. zde: hadex.cz/...
Je jen třeba dát pozor na velikost výstupního konektoru (5,5/2,5 nebo 5,5/2,1 anebo 4/1,7, apod.)
Tak třeba už z důvodu,co jsem uváděl. Pokud je v háji výstupní filtrační kondik, jeho funkci omezeně nehrazuje kondik v napájeném zařízení, to ho přetěžuje a může brzo odejít taky. Navíc neodfiltruje všechny špičky ze zdroje (ty ohrožují spotřebič) a nejpozději v okamziku, kdy to vzdá úplně, odejde i napájený přístroj. Tak asi tomuhle je lepší předejít včas
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.