Nejste přihlášen/a.
prosím znalé o radu,u spínaného zdroje 12V 1.5A se po zapnutí do sítě objeví na výstupu12V,které začne ihned klesat.Kde hledat chybu.Děkuji za pomoc.
1x
Lze předpokládat že zdroj má na výstupu předzátez. Takže napětí naběhne a když zdroj zjistí ze odběr se rovná téměř 0, uvede se do klidu a napětí na predzatezi začne klesat. A oři zátěži pak drží. To je normální stav.
0x
0x
děkuji za informaci,takže pokud je zdroj ok,musí být na výstupu stále napětí i bez zátěže?Já použil jako zátěž 12V žárovku,protože zdroj je 12V.Děkuji za info.
To klesající napětí na výstupu bez zátěže Vám ukazuje displej na zdroji, anebo jej měříte externím voltmetrem?
multimetr byl přepnut na dc napětí,jde o normální zdroj,podobný jako větší nabíječka na telefon,dává se přímo do zásuvky.
právě,že nafouklý není ani jeden kondenzáror,polovodiče taky ok,zdroj po otevření vizuálně naprosto v pořádku.Děkuji.
Dle mne to může být i výstupní-po usměrnění za shotkydiodou. Bacha vstupní kond se nabíjí až ke 400V !Jak píše rádce
měřit kapacitu případně ESR. Při tvých znalostech bych se do toho nepouštěl,než tě to přizabije!
A ještě mě napadá k orientačnímu vyzkoušení jeho ne/funkčnosti - k výstupu prostě provizorně přidat nějakej kondik s kapacitou řádově pár stovek uF na aspoň 16V a pokud takhle zdroj poběží i bez zátěže, je jasný, že mu "chybí" funkční výstupní kondik.
... když na tu fotku tak koukám a vidím izolačkou opásanou krabičku zdroje a zřejmě i opravovaný kabel, asi bych to řešil směrem na separaci odpadu a přemýšlel o koupi nového. Na netu jsou jich stovky a cena začína i na 60-ti Kč - viz např. zde: hadex.cz/...
Je jen třeba dát pozor na velikost výstupního konektoru (5,5/2,5 nebo 5,5/2,1 anebo 4/1,7, apod.)
0x
Nech ten zdroj být a používej ho jako dosud!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.