Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava topinkovače

Od: tondas odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,
mám topinkovač silvercrest STB 950 A1
Po zapnutí nereaguje a n sepne topení.
Po rozborce jsem vytáhnul desku kde jsou měděné plíšky a ty když se spojí tak topí (dva levé k sobě a dva pravé k sobě).
Může mi někdo vysvětlit jak to funguje? Ty plíšky se přece nemohou samy spojit aby se dostalo napětí na spirálu ne?
Jak to prosím funguje?
Děkuji

Oprava topinkovače

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thetruth
hodnocení

6x

Tam pravděpodobně zajede mechanický prvek z ručního madla po zasunutí chleba do přístroje. Ostatně to musí být vidět na zbytku zařízení. Osobně jsem rozebráno neměl.

A rozhodně nedoporučuji laikovi se v tom hrabat, je tam nebezpečné napětí + riziko popálení či požáru. Nevím jak dobře to mají jištěno proti přehřátí, pravděpodobně tam (snad) bude tepelná pojistka, možná i nevratná.

Jestli nevíte co děláte, což z povahy dotazu celkem vyznívá, doporučuji zahodit a koupit nový. Topinkovače se dají koupit již od 270,- Kč, tenhle konkrétní stál tak kolem 500-600 Kč. Jestli se do toho hrabete, bude tedy starší než tři roky, kdy vypršela záruka. Osobně nejsem pro předčasné vyhazování věcí, ale pokud si nejste jist jak to spravit, tak těch pár set opravdu nestojí za riziko poranění či něčeho horšího. Očividně si své odkroutil, něco se zřejmě uvnitř mechanicky rozpadlo, a již to není schopno sepnout kontakty spirál.

Standardní záruka je DVA roky.

thetruth

Jenže Lidl dává na většinu zboží TŘI roky. Snad vše co jsem tam kdy kupoval mělo prodlouženou záruku. Tenhle konkrétní očividně taky:

nejlevnejsizbozi.cz/...

Takže svojí poznámkou o zákonné záruční době jste chtěl říct co? A ještě jste to zapomněl zdůraznit tučně, kdyby CAPS LOCK byl málo.

"Takže svojí poznámkou o zákonné záruční době jste chtěl říct co?"
Když nechápete psaný text, je to těžké.
Mmch., to, že "Lidl dává na většinu zboží TŘI roky" není pravda - nakupuji tam spotřební zboží často a ještě se mi to nepoštěstilo.

A mmch., na zakládě čeho si "myslíte", že zboží bylo koupeno právě v Lídlu?

thetruth

Protože tuhle značku prodávají téměr výhradně tam? A je jedno, kde to koupil, protože záruka tři roky je vytištěna na krabici, tj. to nabízejí plošně. Že neumíte nakupovat je váš problém, ale urážet by vám šlo.

" tj. to nabízejí plošně"Z čehož tedy plyne, že to nemá nic společného se záručními podmínkami Lídlu, ale se zárukou poskytnutou výrobcem. Rado se stalo.

Mmch., nejen tuto značku, ale i přímo tento topinkovač nabízí i několik dalších prodejců (např. FAVI, Gelis ad.).

Ale klidně předvádějte své "znalosti" dál, je to zábavné.

chichi

Haha ivane tak ty se v dnešním světě moc neorientuješ co, Silvercrest je privátní znaka Lidlu, a Favi je jen vyhledávač ten topinkovač ti najde ale kupovat ho budeš zase z Lidlu *haha*

My se odněkud známe?

Jen vás oba upozorním, že zákonnou "záruku"nám naši skvělí zákonodárci nánápadně reálně zkrátili na jeden rok. Jde o to, že nyní už po uplynutí 12 měsíců musí zákazník prokázat. že věc byla vadná už při koupi. Tedy pokud prodejce není extra dobrák, tak po roce si spolu s reklamací topinkovače připravte odborný posudek za tisíce..

Jak se mění rekla/...

riva
hodnocení

3x

A nezajíždí tam po zamáčknutí držák krajíce, který ty kontakty přitlačí k sobě?

hodnocení

1x
Fotka nic moc,ale vidím tam dva páry kontaktů,takže se přerušuje zřejmě fáze a nulák. Mezi ty dvojice kontaktů při zasunutí části s topinkama zajede propojovací část a spojí dané dvojice kontaktů. Nestačilo by ty kontakty jen přihnout trochu k sobě? Může to být už vychozené a nemá to dotyk,možná... Rozdělané jsem to nikdy neměl,jen úvaha z fotky...

111®
hodnocení

0x

Ten levý kontakt je oproti tomu pravému deformován dole vyhnut a v prvním zlomu málo vyhnut. To tam vidím já.

tondas
hodnocení

A jak ten topinkovač má fungovat?
Zasunu do něj toustový chleba a po ohřátí na správnou teplotu sám chleba odskočí nahoru a tím se odpojí od napětí spirála?
Děkuji
Ano, přesně jak píšete, ale připadá mi, že topinkovač a jeho funkce je pro vás velká neznámá,
není zač.
tondas
hodnocení

Dobrý den,
sám nepoužívám topinkovač, funkci proto neznám a rád se jí dozvím.
Zajímalo by mě na co jsou nahoře nad topinkovačem vysunovací uši z drátu? Je to na odkládání topinek?
Jak pak můžu otestovat funkci toustovače? Mohu použít obyčejný krajíc chleba? Nebo 2 krajíce chleba? Ono by mě zajímalo co způsobuje, že po ohřátí ty chleby povyskočí nahoru?
Děkuji
hujer

Má to cenu abys to věděl? Proč? Asi bimetal, jak se ohřeje uvolní mechanizmus a chleba vyskočí, zároveň dojde

k přerušení proudu do spirály. Některé topinkovače mají řiditelný tlak (kolečkem) a můžeš si nastavit jak chceš mít chleba propečený ( ohřátý - až po briketování..).

Ty vysunovací uši z drátu slouží k rozpékání, například rohlíků, krajíčků chleba a jiného, vhodného pečiva. A ano, topinkovač dělá topinky i z normálního krajíce chleba, nejen z toustového.

naseinfo.cz/...
Zde je ještě odkaz, jak funguje topinkovač.
tondas
hodnocení

Děkuji za vysvětlení.
Zajímalo by mě ještě jak ten bimetal uvnitř vypadá a jak to může odskočit ten chleba?
Děkuji
Jak vypadá bimetal si jistě již umíte dohledat sám, přeji hezký den.

hodnocení

0x
Pro zvídavého tazatele, jak funguje toaster. I s obrázky. ;)
technic.techinfus.com/...
Přeloženo strojově, ale celkem použitelně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]