Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadává jistič

Od: hotstone odpovědí: 21 změna:
Ahoj, mam v domě novou elektroinstalaci a 2 měsíce vše fungovalo ale teď mi začal vypadávat jistič na plynový kotel a spolu s nim občas vypadne i hlavní jistič u elektroměru. Neví někdo čím by to mohlo být? Kotel je jištěn 10A jističem a hlavní je 25A

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

A co ti brání připojit plynový kotel do jiné zásuvky?

Z tebou zadaných dvou informací je buď vadný plynový kotel, nebo je vada v elektroinstalaci.

Fakt si myslíš, že z tvojí jedné věty se dá na dálku přesně určit závada?

hotstone
hodnocení

Určit ne spíš rada po čem mám jít
hujer

No to ti píšu. Po čem jít? Po závadě. Ty nejsi schopen ani napsat, zda je (jak předpokládáme) připojení přes zásuvku. Zda je to samostatný obvod, nebo nejde bože, aby byla na něm další zásuvka apod... Musíš se víc rozepsat a pak asi stejně měřit, měřit, měřit, a nebo jak píše druhý rádce, přepojit do jiného vývodu apod..

hotstone
hodnocení

Samostatný okruh na jednu zásuvku natáhlý 3x2,5
Zkusím teda proměřit vše

hodnocení

4x
Opravdu jistič a ne chránič?
Kotel bude mít zřejmě zřejmě vlastní pojistku. Pokud ne, tak bych ji před kotel doplnil. aby bylo poznat, jestli proud tekl do kotle, nebo ne. Pokud tato neodchází, tak bude nejspíš občasný zkrat v instalaci. Chce to projít celou cestu. Pokud se tam občas něco zkratuje, bude nejspíš okolí očernalé. (Vnitřek zásuvky, svorkovnice kotle..). Zažil jsem po montáži elektrofirmou, že mi doma opakovaně vypadávaly pojistky, V bojleru jsem pak našel volně plandající kostřící drát, který visel těsně u kousku holé fáze u fastonu a nahodile ty pojistky vyhazoval.
Pokud lítá chránič, tak jsem naopak zažil, že kondenzující voda plynového kotle kapala dovnitř, držela se ve spodním deklu, až její hladina dosáhla k elektronice a vyhodila chránič.
Píše, že to vypíná i u elektroměru, tak chránič asi ne. Ale kdo ví,.třeba to má na jisticochranici, ale i na něm by to padalo na zkrat nebo přetížení
Málo informací, vaříme z vody.
Lepší elektrikář na místě

hujer
hodnocení

2x

Asi bude závada- měřit- na dálku nikdo neodpoví. Pokud vypadávají oba současně hledal bych spíš zkrat na vedení- přívod pro kotel. Co proud. chránič? Je? Změřit izolační stav apod...

hodnocení

2x

Zmeral by som izolacny stav kabla, vratane pripojenej zasuvky. To vyluci nahodne poruchy typu kabel nacaty klincom / trochu seknuty a pod.

hotstone
hodnocení

na to musí být měřící přístroj co mívají revizáci nebo to jde nějak jinak?

Ano, musi to merat napatim okolo 500V.

hodnocení

0x
Nejlepší by bylo kotel už vůbec nezapojovat. Může se poškodit jeho elektronika a tím vzniknout větší škoda
Třeba něco kape na elektroniku.
Holt to chce elektrikáře
Před lety jsem u atmosférickýho Vaillantu takhle dvakrát opravoval "vypařené" spoje na desce, když si občas s efektem velkého třesku ucvrnklo těsnění výměníku nad elektronikou :)
A hlavně si taky myslím, že ten jistič není pro kotel úplně košér. Možná tak na mechanický plynový kotle, kde bylo minimum elektroniky.

hotstone
hodnocení

Zkontroloval jsem zásuvku a oholené dráty jsou trochu namodralé i svorka na zelenožlutý, může to být tím?
Vypadává jistič
Vypadává jistič #2
Ta špička PE kolíku vypadá fakt tak hnusně, jako na fotce? Neodpověděl jste, jestli lítá jistič, chránič, jističichránič, nebo co tam vlastně máte. Na druhou stranu, aby byla opálená špička PE, tak by to ten oblouk muselo chytit už při zasouvání vidlice a stejně by to nemělo být opalené na špičce, protože PE kolík už je z části zasunut, když se propojí i fáze. Plastová krytka zásuvky je zevnitř čistá?
hotstone
hodnocení

Je to jistič jak jsem psal. Kolík vypadá trochu lépe než na fotce. Celou zásuvku jsem vyměnil tak uvidíme.
Vlastní zásuvka zkrat nedělá, leda by tam byla nějaká zatoulaná špóna, nebo blbě přidělané dráty, které by fázi zkratovaly. Tedy zatím jste nedělal žádný pokus (zapojit to jiného okruhu, vřadit před kotel další pojistku), který by vyloučil, že to dělá kotel?

Sama o sobě zásuvka ne, ale stačí, když se tam rozprskne/vypaří třeba kvůli přechodaku nebo obloukem při odpojení indukční zátěže trochu materiálu z vidlice a z izolátorů tak pokovením vznikne "polovodič", co občas při síťovým napětí prošlehne.
Doma nám něco podobnýho občas udělá sporák. Začalo to zatecenim vody, která by se asi sama vypařila, nebýt těch lahůdek, co se za léta provozu nahromadí v každý skulině. Takže 2 plotny začaly náhodně! vyhazovat jistič, protože občas přeskočil oblouk mezi kontakty přepínačů stupňů. Pozoroval jsem to otevřený. Problémový místa jsem vyčistil a mechanicky odrbal, ale přesto občas vyhodí aspoň chránič.
Však ano, ale toto problematické místo bývá očernalé, nebo prostě má viditelně jinou barvu, protože bylo v blízkosti výboje, nebo tepelných ztrát tekoucím proudem, jak jsem psal výše. Proto jsem chtěl, aby tazatel tu zásuvky otevřel a takovéto stopy hledal (velmi dobře následky výboje bývají vidět třeba na vnitřní bílé ploše krytky zásuvky). Na místě tazatele bych prohlédl i vnitřní instalaci toho kotle, ty stopy po zkratech bývají vidět. Nebudou snadno vidět, pokud je to uvnitř nějakého prvku kotle. např. oběhového čerpadla. A pokud by se jednalo třeba o občasný zkrat mezi L a N třeba právě toho čerpadla, bude se to měřením odhalovat dost blbě. Jedině všude v cestě vsadit pojistky a čekat, ve které cestě ty pojistky odejdou, pak bude jasno.

111®
hodnocení

0x

jí si typnu, že jsi někde vrtal do zdi a načal jsi kabel...tak povídej mýlím se?

hotstone
hodnocení

Nikde se nic nevrtalo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]