Nejste přihlášen/a.
potřebuju fotit nejvíc detailní práce - vyhlídla jsem si canon power shot sx 120 is, ale děsí mě vestavěnej blesk - jaké jsou jeho výhody,nevýhody?apak baterie.. je lepší mít doťák s nabíječkou? ráda bych nabíječku i baterie současně, ale jaký typ? chci fotit lidi,detaily...
pro vaše focení:
vestavný blesk má dnes pomalu každý kompakt. jeho nevýhoda je ve výkonu a v příliš blízkém umístění u optiky, což potom způsobuje například ty "červené oči", ale jak je zmíněno v odpovědi výše, dá se blesk vypnout, nebo přepnou na předsvit (předblesk). ale při horších světelných podmínkách se neobejdete bez stojanu.
co se týče zdroje, jednoznačně na baterie, klasické dobíjecí"AA" (tužkové), nebo "AAA" (mikrotužka). koupíte je v každé prodejně a nemusíte na cestách s sebou tahat nabíječku.
jinak tento foťák je v této cenové relaci ten kvalitnější a pokud po něm toužíte, tak určitě já doporučuji.
k těm baterkám - na tužkovky toho foťáky obvykle moc nenadělaj, představa že koupím v trafice (byť třeba nejdražší alkalie) a fotím celý den je obvykle přehnaná, kolikrát to na takové ani nenastartuje.
Zato akubloky, kterým se obecně dříve vyplatilo vyhnout se , už nejsou takovým postrachem, kolikrát je už i zbytečné mít v zásobě druhý (třeba já do Pentaxe ani už druhý nekupoval, foťák nevypínám, abych ho měl pohotově pro první šáhnutí a nabíjím tak jednou, nejvýše dvakrát týdně). Druhý akupack člověk, pokud nefotí stovky snímků denně, potřebuje místo nabíječky na dlouhý víkend... já bych se už těch akupacků tolik nebál, cenově vyjdou srovnatelně se sadou kvalitních nabíjecích tužkovek a vydrží řádově více.
A mrňavá nabíječka na pack je v ceně foťáku, kdežto pro tužkovky si člověk musí dokoupit a za malou chytrou dá kolem tisícovky.
S blesky je potíž: nablízko na vestavěnej blesk slušnou fotku udělat nelze, stíní si objektiv a blesk má vyzařovací úhel nastavený prostě jinam než těsně před sklo. Muselo by se to řešit buď párem přídavných blesků spínaných fotobuňkou, nebo (což bych nablízko pro digitál volil já) prostě nějakou lampou do ruky. Něco osazeného Luxeony, svítit z obou stran objektivu a detail by byl za pár šupů, teplota světla na digitálu jení problém.
V současné době je nejspíš úplně bezkonkurenční Sony DSC HX 5. Široký záběr na začátku (25mm odpovídjící kinofilmovému formátu), 10x zoom, výborná práce s panoramatickými záběry, zabudovaná GPS která zaznamenává místo pořízení záběru atd...
Jestli kupujete první foťák, tak se podívejte třeba na SAMSUNGEC-ES65. Kupoval jsem našim na jaře nějakej levnej kompakt, prošel jsem jich hodně a skončil u tohoto. Je levný, 2,5 tis. Kč, a má zajímavý funkce - větší zoom (5x), a při tom začíná už na 27 mm, což znamená naopak širší záběr, než je běžné.
Samozřejmě, za víc peněz lze koupit lepší, ale tenhle mě za tu cenu opravdu zaujal.
Ten co jste si vyhlídla bych nebral kvůli tomu 36mm min.ohnisku a na baterie už těch foťáků moc není. Jsem nedávno koupil asi za 3500 Kč někomu blízkému Panasonic FS10. Začíná na 28mm, na slušné světelnosti F2,8, 5x zoom, a má optický mechanický stabilizátor a HD video. Když si dokoupíte za pár korun druhý akumulátor tak můžete mít u sebe vždycky jeden nabitý a baterie nemusíte řešit. Po stisku spouště ten foťák udělá snímek tak rychle, že jsem byl docela překvapen, takže s tím vyfotíte i něco v pohybu. Blesk osobně používám výjimečně, fotky to akorát przní, akorát jako protisvětlo když venku slunko svítí tak moc, že by byl fotografovaný objekt bez blesku temný, tak ho používám.
Jeden můj známý, letitý a dobrý fotograf se nechal slyšet, že opěvované CMOS čipy zase tak velký zázarak nejsou. Ona jejich nejhlavnější výhoda je jednodušší výroba a proto jsou teď do všeho cpané a proto je výrobci tak vychvalují...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.