Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED žárovky - životnost 2

Od: dragoncz® odpovědí: 7 změna:

Omlouvám se, ale protože mám vyčerpané odpovědi k přízpěvku, tak se pokusím odpovědět touhle formou.

vibe2®

dnes 16:58 [nahlásit]

Všemi diodami teče stejný proud a napětí zdroje považujme za konstatntní. Nestačí proud omezit obyčejným odporem?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Stačí za předpokladu, že bude opravdu konstantní. To ale v síti nikdy není a pak máte v síti běžně i přepěťové špičky.

vernon
hodnocení

0x
Není často konstantní. Zdroj LED žárovek je často proudový. Drží v rámci možností stálý proud. Ale určitě to jde nastavit výměnou těch rezistorů, co tam často jsou okolo toho švába...

V každém případě předřadník (zdroj napětí pro řetězec diod v sérii) u zmiňovaných filamentů může být jednodušší (a tedy méně poruchový) než běžnější zdroj konstantního proudu, který se používá třeba pro paralelní spojení LED pásků.

hodnocení

Já bych řekl, že v tom máte trochu zmatek. Jsou i proudové led pásky, ale v amatérských podmínkách se většinou používají napěťové a tam se používají napěťové zdroje, konstantní proud potom zajišťují rezistory v led páscích vložené. U profi led modulů jsou naopak prakticky výhradně používány proudové zdroje. Tyto led moduly nemají žádné rezistory a ty, které na nich někdy jsou, jsou nulté a slouží na propojení cestiček.

vernon
Píšu LED žárovky. Ne pásky...
hodnocení

to vernon, myslel jsem, že je patrné, že odpověď je určená pro vibe2. On píše o páscích.

hodnocení

0x
Problém by byl už jen v tom, že po zahřátí ty čipy mají trichu menší napětí na přechodu, takže by vzrostl s teplotou proud.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]