Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na trhlinu v ledničce, od které se tvoří ledopád?

Od: in4mator® odpovědí: 13 změna:

Zdravím, všiml jsem si, že na zadní stěně ledničky se tvoří v jednom místě led, který postupně narůstá, po odmrazení jsem objevil asi 5 mm trhlinu, od které led postupně roste. Zajímalo by mě, jak mohla trhlina vzniknout, jestli je problém řešitelný zacelením trhliny a příp. jak trhlinu zacelit. Na plastu v lednici je vyražený symbol s písmeny PS, což by mělo znamenat polystyren, ale to se mi moc nezdá, ten bude asi vevnitř jako izolace...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím,

5mm trhlina je dost velká..

Nebylo by foto?

hodnocení

prasklina je naopak malá - je to myšleno 5 mm na délku, šířka je v podstatě skoro nulová, bohužel teď nemám možnost vyfotit, lednice je v novém bytě...

hodnocení

0x

Osobní zkušenost nemám, ale za poslední 2 roky se to tu řešilo několikrát a našli se mninmálně 2 rádci, kteří vzali flexu, odstranili část vnějšího pláště, vyďoubali izolaci, prostor vypěnili montážní pěnou po vytvrzení pěnu klasicky seřízli, vnějšek zakryli kusem plechu a jedou dál.

PS je skutečně polystyren. Vás asi zaráží, že existuje i v jiné než pěnové variantě. Existuje a je to jeden z nejlevnějších konstrukčních plastů. Má ale mizerné mechanické vlastnosti.

Pokud jde o zacelení trhliny ve vnitřním plášti, skutečně by to chtělo foto. Dobrá zpráva je, že polystyren je dobře lepitelný.

doplněno 13.01.25 17:59:

No, zalepit vlasovou a k tomu krátkou trhlinu v polystyrenu by neměl být větší problém. Akorát není úplně nejlepší se do toho vrhat po hlavě a zkoušet to zrovna na lednici. Další problém je, že lednice by měla být suchá, odmaštěná a mít pokojovou teplotu. Což se v okolí ledopádu moc nevyskytuje. Pro lepení by měl stačit aceton a kus stejného plastu (PS). Za normálních okolností se nechá kousek plastu rozpustit v acetonu a lepí se to vyrobenou směsí. Tady bych to vysušil, odmastil, zdrsnil, vzal kousek PS (ne pěnového) obě plochy natřel acetonem a přitlačil k sobě.

Tolik k lepení. Polystyren bohužel už není až tak frekventovaný materiál, takže neporadím, kde ho nahonem vzít, ale třeba silnější čirá víčka různých krabiček bývají často z PS. Aceton je samozřejmě běžně k sehnání, ale těžko ho bude člověk kupovat půl litru. NavoNěný aceton má ale doma téměř každá žena - odlakovač na nehty.

No a teď to hlavní. Zalepení trhliny je krásná věc, ale s největší pravděpodobností řeší následek, nikoliv příčinu...

hodnocení

bohužel teď nemám možnost vyfotit, lednice je v novém bytě... prasklina je malá a uzavřená - cca 5 mm na délku, šířka je v podstatě skoro nulová

Já bych místo drbání se s hledáním a rozpouštěním vhodného plastu tu trhlinu zkusil jednoduše utěsnit nějakým lepidlem na plasty nebo třeba na boty, případně polyuretanem. Nejde tam o sílu, ale jen o uzavření, když se to natvrdo zaceli a byl tam nějakej důvod prasknutí kvůli pnutí, časem to asi praskne vedle.

km
hodnocení

0x

"zadní stěně ledničky" uvnitř nebo vně?

Myslíte, že se mu tvoří ledopád z lednice do místnosti?

Tak někdo třeba má lednici v pergole, nebo venkovní kuchyni, tam by to reálný bylo :)
km

ptal jsem se v souvislosti s tím co píše amper

To genehawkins®: Tak už zde byly i dotazy lidí, kterým izlolace promrzla a vyboulila se ven, ale z kontextu by se v tomto případě mělo jednat o vnitřek. Také se těším na foto.

hodnocení

je to uvnitř, prasklina je malá, uzavřená - cca 5 mm na délku, šířka je v podstatě skoro nulová, přesto se od ní tvoří led, bohužel teď nemám možnost vyfotit, lednice je v novém bytě...

km

zalepit neprodyšně provizorně nějakou vhodnou lepící páskou a sledovat jestli to pomůže

nov
hodnocení

0x

Použila jsem tuto pásku.

obaly-baleni.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepení polystyrenu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]