Nejste přihlášen/a.
Zdravím, všiml jsem si, že na zadní stěně ledničky se tvoří v jednom místě led, který postupně narůstá, po odmrazení jsem objevil asi 5 mm trhlinu, od které led postupně roste. Zajímalo by mě, jak mohla trhlina vzniknout, jestli je problém řešitelný zacelením trhliny a příp. jak trhlinu zacelit. Na plastu v lednici je vyražený symbol s písmeny PS, což by mělo znamenat polystyren, ale to se mi moc nezdá, ten bude asi vevnitř jako izolace...
Osobní zkušenost nemám, ale za poslední 2 roky se to tu řešilo několikrát a našli se mninmálně 2 rádci, kteří vzali flexu, odstranili část vnějšího pláště, vyďoubali izolaci, prostor vypěnili montážní pěnou po vytvrzení pěnu klasicky seřízli, vnějšek zakryli kusem plechu a jedou dál.
PS je skutečně polystyren. Vás asi zaráží, že existuje i v jiné než pěnové variantě. Existuje a je to jeden z nejlevnějších konstrukčních plastů. Má ale mizerné mechanické vlastnosti.
Pokud jde o zacelení trhliny ve vnitřním plášti, skutečně by to chtělo foto. Dobrá zpráva je, že polystyren je dobře lepitelný.
No, zalepit vlasovou a k tomu krátkou trhlinu v polystyrenu by neměl být větší problém. Akorát není úplně nejlepší se do toho vrhat po hlavě a zkoušet to zrovna na lednici. Další problém je, že lednice by měla být suchá, odmaštěná a mít pokojovou teplotu. Což se v okolí ledopádu moc nevyskytuje. Pro lepení by měl stačit aceton a kus stejného plastu (PS). Za normálních okolností se nechá kousek plastu rozpustit v acetonu a lepí se to vyrobenou směsí. Tady bych to vysušil, odmastil, zdrsnil, vzal kousek PS (ne pěnového) obě plochy natřel acetonem a přitlačil k sobě.
Tolik k lepení. Polystyren bohužel už není až tak frekventovaný materiál, takže neporadím, kde ho nahonem vzít, ale třeba silnější čirá víčka různých krabiček bývají často z PS. Aceton je samozřejmě běžně k sehnání, ale těžko ho bude člověk kupovat půl litru. NavoNěný aceton má ale doma téměř každá žena - odlakovač na nehty.
No a teď to hlavní. Zalepení trhliny je krásná věc, ale s největší pravděpodobností řeší následek, nikoliv příčinu...
bohužel teď nemám možnost vyfotit, lednice je v novém bytě... prasklina je malá a uzavřená - cca 5 mm na délku, šířka je v podstatě skoro nulová
To genehawkins®: Tak už zde byly i dotazy lidí, kterým izlolace promrzla a vyboulila se ven, ale z kontextu by se v tomto případě mělo jednat o vnitřek. Také se těším na foto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.