Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozhlas TESLA ARS 241

Od: velkyvetesnik® odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, je mi 12 a zajímám se o staré věci,na svátek jsem dostal starý rozhlas TESLA ARS 241, JE na 30V a 0.3W,funguje mi na jack ale velice potichu, pán od kterého můj taťka ten rozhlas přebral řekl že potřebuju nějaké trafo, nevím jaké, a jak ho zapojit, pokud znáte lepší způsob prosím napište.
Pěkný den
Dan Vrána

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

3x

Jak již je napsáno, je to tzv. rozhlas po drátě, ten obsahuje jenom reproduktor a transformátor snižující napětí (a zároveň zákonitě zvyšující proud). Hlasitost se mění přepínáním různých odboček vnitřního transformátoru. Tenhle přístroj nemá žádný zdroj, energie pro reproduktor přichází "po drátech". Tedy k provozování ze sluchátkového výstupu z telefonu by šlo odpojit vnitřní trafo, dodat NF zesilovač, zdroj (napájení) a zesilovač třídy D z Číny, k radosti třída D stačí a má výhodu, že skoro nehřeje. Regulaci hlasitosti lze udělat tandemovým potenciometrem zapojeným na vstupu zesilovače jako odporový dělič, kanály L a P spojit přes odporový dělic, ne přímo.

hodnocení

Fungoval by tenhle? (I když je na 35w?):
dratek.cz/...

Fungoval - proč by neměl fungovat?

Samozřejmě ARE589 můžete zatížit jen 3 W.

hodnocení

2x

Pro vyzkoušení můžeš použít jakýkoli zesilovač s výkonem kolem 0,5 W a výstup připojit přímo na reproduktor.
Jestli se ale chceš zajímat o staré věci, tak by mohlo být zajímavé z jedné skříňky vymontovat trafo, zapojit ho obráceně a udělat si doma skutečný rozvod rozhlasu po drátě. Komponenty se dají koupit velice levně. Rozvody se tehdy dělaly plochou dvojlinkou.
aukro.cz/...
aukro.cz/...

hodnocení

0x

Je to reproduktor rozhlasu po drátě (RPD nebo DR). Nepotřebujete žádné trafo, pokud máte k dispozici audio signál na úrovni 30 V.

Kam chcete ren reproduktor připojit, vetešníku? Uvnitř je normální reproduktor a transformátorek s odbočkami, které slouží k regulaci hlasitosti.

https://informace.rozhlas.cz/rozhlas-po-drate-7740459

---

Skříňky pro rozhlasu po drátě

https://teletym.cz/domu/rozhlas-zesilovace-ustredny/30v-rozvod-dratak/

ARS 241: 30 V – 0,3 W. Středový oválný reproduktor ARE589 – 4 ohm/3 W

hodnocení

No dobře, ale jak ten 30v signál získám?
hodnocení

Chci to zapojit normálně do Jacku, jestli je pro nějaké zesilovací zařízení jiný konektor tak i ten

Proč proboha chcete 30 V signál?

Je tam klasický reproduktor 4 ohmy / 3 W, který připojíte k libovolnému výkonovému (ne linkovému) audiovýstupu, samozřejmě s ohledem na parametry reproduktoru.

Chci to zapojit normálně do Jacku ... do jacku na čem - kde? Na mobilu? To je linkový výstup.

hodnocení

0x
Jedna z možností, jak to nostalgicky provozovat, je koupit nějaký levnější BT repráček (třeba v Action kolem 200..300 Kč) a připájet ho místo repro v tom BT. Kvalitu nečekejte, středo- širokopásmový reprák v lehké plastové krabici..

hodnocení

0x
Ked si vyguglite "rozhlas po drote", tak zistite, ako sa na prenos signalu pouzivalo napatie 30 - 100 voltov. Dovodom je rovnako ako u VN prenosu energie obmedzenie strat na vodicoch zmensenim prudu. Vnutri krabice je pred reproduktorom trafo, ktore napatie znovu znizuje. Pre pouzitie na pocuvanie hudby trafo vyhodte prec a reproduktor zapojte napriamo na sluchatkovy vystup.
hodnocení

Děkuju,montovat do toho nechci, možná to zkusím na jiném
Este si mozete postavit zosilnovac, ktory bude mat na vystupe velky rozkmit napatia, prud bude maly, takze nie je nutne drahe sietove trafo. Napr NE 5532 + BD 139 / 140 a vstup budit cez jack. Pripadne nejaky hotovy jntegrovany obvod, ktory znesie napajanie 40 - 60 voltov.
hodnocení

Tak jsem nakonec do toho montoval, ale když odpojíme to trafo tak to zesilování a zeslabování už nebude fungovat ne?

halamus
hodnocení

0x

> funguje mi na jack

Na jack nic nefunguje, pokud ten jack není někam připojený.

V té krabici Rozhlasu po drátě je coi všechno? Mělo by tam být trafo s odbočkami, přepínač na hlasitost a repro, nevím kolik Ohm.

Pozklas po drátě byl mimo oblast mého zájmu, zvuková kvalita mizerná a k poslechu byla napevno "po drátě" jen jedna stanice státní komoušské propagandy.

hodnocení

0x
Trafo bych odpojil a reprák připojil k nějakýmu bluetooth modulu za padesát z Číny.
I za takovej obnos to bude mít treba 3w, napájení z usb nebo připojeného lion článku včetně nabíjení, přehrávání z telefonu, z SD karty a usb a navíc pravděpodobně i FM rádio.
Jen si to hodit přes rameno a vyrazit mezi lidi :)
Někde bych ve sklepě vyhrabal ARS 217, jestli se budu někdy nudit, hodin do toho ten BT modul a až děti budou chtít vyrazit na nějakou akci s BT reprakem, vybavím je tímhle, to budou vrstevníci, zvyklí na nějaký JBL, valit bulby :) I jako handsfree to myslím jde použít... A rovnou v tom vyměnit reprák za nějaký výkonnější 8" dvoupásmo v kombinaci s "D" zesilovačem a odpovídajícím akupackem ... Sakra, mít takovýhle možnosti v mládí...
ml1

>>Trafo bych odpojil a reprák připojil ...

To je podle mě škoda, zvlášť jestli to ještě nemá porušenou pečeť (bývala na jednom ze šroubů). To bych spíš šel cestou vytvoření nějakého 30V napájení.

Ale jinak jsem taky jednu z těch skříněk používal jako přenosný reproduktor, ovšem za mého mládí či spíš dětství byla jiná technika, takže modul pro teslu color s MBA810 (nebo jestli jsem tady použil svůj výrobek už nevím) k tomu nějaký síťový napaječ (asi vybrakovaný z něčeho, nebo jestli jsem trafo navíjel, opět už nevím). Místo přepínače odboček jsem tam dal potenciometr s vypínačem. Jasně že dneska by se použil nějaký ten čínský BT modul. Ale dneska bych asi přijímač RPD takto neničil. V té době to byl odpad, dneska je to málem starožitnost.

yarda1
hodnocení

0x

Takhle to vypadá vevnitř:

bazos.cz/...

Co si od toho slibuješ?

Já jsem z toho vyndal reprák a použil to k uskladnění nářadí v garáži:)
yarda1

Já jsem měl po dědovi takovouhle skříňku

bazos.cz/...

Když jsem si koupil stereogramo - to se prodávalo bez repráků, tak jsem z té skříňky vykutal trafo a přepínač a ten reprák jsem zapojil jako jeden kanál k tomu gramofonu, reprák ke druhému kanálu jsem si ubastlil.

ebastlirna.cz/...

Asi takhle se to dá použít.

Ale hádám, že na rozdíl od té dřevěné skříňky ta tvá bakelitová bude mít horší zvuk.

ml1
hodnocení

0x

To je jednoduchý, je potřeba trafo z toho výstupu na 30V (jednu stranu zapojíte místo reproduktoru a druhou napájíte tu skříňku). Nejjednodušší je sehnat si ještě jednu takovou skříňku třeba poškozenou ze které se dá to trafo vybrakovat. To pak zapojit sekundárem místo reproduktoru a primárem napájet tu skříňku. No ale doby, kdy se toho všude válely tuny jsou dávno pryč, dneska je to málem starožitnost (rozhlas po drátě (RPD) je zrušený snad už 35 let). Takže asi bude potřeba sehnat trafo s vhodným převodem.

30V neni tolik, to by se dal sestrojit na to i zesilovač bez trafa (výkonové zesilovače normálně používají i víc). Jen je potřeba počítat s jinou impedancí (převádí se se čtvercem transformačního poměru), tedy ne na 4 ohmy ale na víc (takže při 30 V efektivních nebude mít 225W (jak by vycházelo do 4 ohmů) ale jen těch 0,3).

A poslední možnost co mě napadá je si trafo namotat. (Nebo nějaké použít, neni to zase tak kritické, sám jsem to tak před léty udělal i když teda na 100V systém.)

Záleží na dostupném vybavení.

Já si kdysi doma udělal 100V rozvod (takové ty závodní a školní rozhlasy, co se tehdy taky hodně vyhazovaly) tak, že jsem ho napájel nějakým trafem myslím že 120/6V zapojeným pochopitelně obráceně (z nějakého výprodeje) a hrálo to docela slušně (předtím jsem měl přímo trafo z nějaké té 100V skříňky, ale to jsem pak potřeboval do jiné). Možná mám ještě za jednou skříní zbytky (ten reproduktor). Na 30V rozvod nikdy nedošlo, ale taky jsem ho měl v plánu. Dokonce jsem si na to připravil originál zasuvku pro RPD, kterou se mi taky podařilo sehnat. Ona spousta plánů padla s nástupem na průmyslovku a vysokou, to jsem si přes 10 let nezabastlil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]