Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po upgradu PC komponent nefunguje PC

Od: bethoven odpovědí: 27 změna:

Zdravím!

Dva roky staré komponenty, složené pc. Dneska jsem chtěl vyměnit procesor za lepší, ale po řádné výměně, když jsem vypojil PC ze zástrčky, tak PC po zapojení do elektriky, ani nemuklo, ani nesvítily diody. Vyzkoušel jsem druhou základní desku a ta také nesvítí. Je to zdrojem? Vše jsem zkusil několikrát překontrolovat, zapojit znovu, ale pořád to samé.

Zdroj mi nepřišel nikdy jako poruchový, vše dodnes fungovalo normálně.

A samozřejmě o tlačítku vyp a zap na zadní straně zdroje vím. Ale vůbec. Chová se to, jako kdyby tam nešel proud.

Co byste mi ještě poradili?

Děkuji.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co to je "vyměnit procesor za lepší"?

Máte popis / návod k základní desce (MB)? Do MB můžete osadit jen to, co její čipset dovolí - podle návodu k MB.

Nemůžete tam nacpat procesor, jaký se vám zamane - byť lepší.

Vidím "Teď je tam a původně byl AMD 5600G". Pořád nevím, co je to za základní deska a jaký procesor jste tam dával.

Také to může být dotek některého vývodu MB na skříň / kostru / šasi PC - pokud nedáte dostatečně vysoké distanční sloupky.

bethoven
hodnocení

jasně, mám všechno co přišlo s těmi deskami... obě jsou pro procesory s paticí AM4, původně 5600G, zamýšlen 5700X3D, deska původně tuf gaming b550, ta druhá úplně stejně jen s wifi... tohle bude zdrojem, už jsem o tom také přesvědčen, ale je to divné...

hodnocení

0x
Ještě bych zkontroloval zapojení headeru se zapínacím tlačítkem do desky.
Předpokládám, že jste to zkusil i s původním procesorem. Ale pokud dvě desky nedělají nic, bude to buď nějaká úplná banalita (viz zapínací tlačítko) nebo pravděpodobně ten zdroj.

pravec
hodnocení

0x

Zdroj obvykle má tavnou pojistku (pájenou na zdroji). Pokud by byla přepálená, znamená to nějaký větší problém související s výměnou desky.

pravec
"Spuštění ATX zdroje bez počítačePokud potřebujeme zapnout ATX zdroj bez připojení k počítači (např. za účelem ověření funkce zdroje), stačí propojit zelený a černý vodič podle obrázku. Zdroj by neměl běžet naprázdno, proto je vhodné ho zatížit např. připojením pevného disku." a dodatek "ten zelený bývá u některých zdrojů fialový"zdroj pc-help
Po upgradu PC komponent nefunguje PC

hodnocení

0x
Zdroj málokdy odejde za chodu, obvykle dojede na vyschlý kondiky a to se projeví právě po vypnutí či odpojení. Nejen u počítače, platí to o všem se spínaným zdrojem. A nemusí zdechnout najednou, pokud jde o zařízení, co se občas vypíná a zapíná, často už s předstihem varuje tím, že se zapíná/je potřeba zapínat na několikrát, opakovaně, než se chytne.
Stejně tak odcházejí i kondiky na desce, kde navíc křehne cin, takže pak stačí něco odpojit a připojit ... vlastně ulomit...

hodnocení

0x

Zkus vyměnit i tu obyčejnou napájecí šňůru... Jedno jsem málem dostal infarkt, že se mi porouchal DDS generátor a ona se jen přerušila šňůra...

hujer

Anebo- nezapínat do zástrčky, ale do zásuvky, třeba by to pomohlo..!

bethoven
hodnocení

Ještě včera ráno původní sestava šla perfektně, pak jsem to zkusil vyměnit za lepší a od té doby nejde ani ta původní sestava. Je to opravdu zvláštní. Kabely jsem také vyzkoušel vyměnit.

bethoven
hodnocení

0x
Take jsem zkusil zapojit jen procesor a napajeni desky a procesoru na obou deskach, ale take nic.

hodnocení

0x
Pořád chybí bližší informace a fotky k sestavě a úpravám, či jejich provedení.
Jsou lidi, co třeba nacpou elektricky vodivou chladicí pastu i mimo čip procesoru, nebo pro jistotu i pod něj do patice ...
bethoven
hodnocení

To není můj případ.

Jen jsem si všiml něčeho na napájecím kabelu do desky. Že se něco rozteklo? Ale už se chytám opravdu detailů. Obrázek tři.

Teď je tam a původně byl AMD 5600G, Radeon 6600, Seasonic 650 W chtěl jsem tam dát lepší procesor a grafiku.

Zde jsou fotky.

Po upgradu PC komponent nefunguje PC #2
Po upgradu PC komponent nefunguje PC #3
Po upgradu PC komponent nefunguje PC #4
To na třetí fotce je jen lepidlo z teplem smrštitelné bužírky, to tam je "rozteklé" už od výroby.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, může to být banalita, nebo klidně vada procesoru, nebo zničení statickou el. Zkuste domacknout všechny ram,... do slotů.
bethoven
hodnocení

Jasně, to jsem zkoušel. Vlastně všechno jsem zkusil. Několikrát složit, rozebrat, zkusit bez nebo s komponenty.

trtr
Pak to tedy může být ten zdroj, někdy to tak blbě výjde.

rosta*
hodnocení

0x

Zkoušel jste tam dát zpátky původní procesor a desku jestli to funguje? Pokud to nejede ani na původní sestavě, tipoval bych nejspíš vadný zdroj. Také se mohly poškodit nějaké komponenty z důvodu statické elektřiny.

bethoven
hodnocení

ano, vyndal jsem desku a zapojil ji do procesoru samotnou a fungovala, když jsem jí zapojil do pc se vším ostatním, nešla... ani pak když jsem jí nechal v desce zapojenou samotnou, tak zase nešla

bethoven
hodnocení

Tyjo...

tak jsem koupil nový zdroj, kde byl i tester... věc se má tak, že jsou oba zdroje v pořádku... vyndal jsem původní desku a připojil ji samotnou bez komponent ke zdroji... svítila, jako kdyby nic... sotva jsem jí zapojil do pc se všemi součástmi, tak nesvítí...

co to může znamenat?

takže jsem pak vyndal postupně všechny komponenty a zkoušel, jestli se deska rozsvítí a nerozsvítila se ani, když zůstala sama zapojená ve skříni

trtr
Zdravím, tak není vyviklaný nějaký konektor?
riva

Vodivý kontakt desky se skříní?

bethoven
hodnocení

Takže jsem vyndal desku ze skříně a zapojil ji do zdroje a svítí..

ale nezdá se mi, že by byl někde nějaký odhalený kontakt, když je deska ve skříni

bethoven
hodnocení

Tak jsem to postupně zase zapojil a zkontroloval, jestli ta deska vždy po každém zapojení bude svítit a vše je v původním stavu a vše funguje v pořádku. Nevím, co se stalo.

Děkuji za všem za přítomnost v tomto okamžiku.

pravec

Jestli byla samostatně ve skříni a s připojenými kabely k front panelu a nejela, tak je zkusit odpojit. Mohla by tam být záměna kablíků. Není tam náhodou taky pin pro chassis intruder?

O kontaktu desky se skříní jsem psal už včera v 19:18

bethoven
hodnocení

Ale já se vůbec neuvědomuji, kde by ten kontakt přesně mohl být.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]