Dobrý den,mám prosím dotaz,vlastníme elektrokolo,které má akumulátor složený ze dvou gelových baterii s označením 6-DZM-12 s kapacitou 15Ah.Kolo bylo doted umístěno v místnosti ve stodole,kde předpokládám,že teplota nešla pod mínus.Dnes jsme chtěli kolo použít a nejelo,s tím,že problikávala jedna led ze čtyř,z čehož vyplývalo,že je baterie vybitá.Dali jsme ji dobít,nicméně se situace opakuje.Pomůže když bude ted baterka v teple?Lze nějak změřit její stav,třeba změřením vnitřního odporu?Děkuji.
Jak dlouho kolo leželo ve stodole bez nabíjení? Jak staré baterie jsou? Jakou nabíječkou a jak dlouho jste baterii 6-DZM-12 nabíjeli? Jaké napětí naprázdno je na jednotlivých bateriích? Pokud byla pár dnů vybitá, je třeba se poohlídnout po bateriích nových, pokud chcete s tímto kolem jezdit...staré gelové baterie vy sám neopravíte,,, není náhodou třeba jen částečně deformován obal baterie?
lokomotiv
Pro nonek, kolo se nepoužívalo cca týden,možná ani ne,změřil jsem vnitřní odpor obou baterii a jedna měla okolo 14mohm,což by dle dodané tabulky mělo být ok,nicméně druhá má 160mohm,což je špatně.Jak jsou baterky staré nevím,kolo jsme koupili jako starší.Ještě dotaz,je to stejné při nabíjení jako u olova u auta 14.4v?Pokud bych chtěl vyměnit za články li-ion,na jaké napětí je postavit?Udělat trojčlánek s napětí 12.6V,nebo ččtyřčlánek s napětím16.8V?Co se týká napětí naprázdno,tak ta špatná má 12V a ta dobrá 13.5v.Pokud bych je chtěl nabít jednotlivě nabíječkou tolkit tak jaký druh baterie zvolitPB?Děkuji
K tomu nabíjení, většinou bývá na takovýchhle AGM a podobných baterkách doporučeno v cyklickým režimu max 14,8-15V, v praxi samozřejmě záleží, jak dlouho tam to napětí jde. Trvale max 13,8V. Platí pro teplotu 20°C, v zimě se může maličko přidat. Jsem zastáncem preventivní desulfatace všech typů pb baterek občasným krátkým překročením maximálního napětí, respektive ideálně v podobě krátkých pulzů o vyšším napětí. J náhradě na lion - 3 ani 4 články napěťově neodpovídají, ale situacu zachraňuje, aspoň předpokládám, pravděpodobně sériově zapojení původních 12V baterek, takže 7 článků by bylo odhadem tak akorát. Nebo 8 článků lifepo4, ty by měly mít i větší životnost než lion. Samozřejmě vždy v vhodnou bms a balancerem, ideálně kapacitním, který zvládá podstatně vyšší proudy než odporový a hlavně funguje pořád, ne jenom chvilku před ukončením nabíjení.
Toto rozhodně není trakční akumulátor. Svými vlastnostmi spíše připomíná startovací s životností 200 cyklů. Akumulátor aby měl delší životnost je třeba skladovat nabitý a nevybíjet ho pod 40% jeho kapacity. Ke konci životnosti se zvětšuje vnitřní odpor a samovybíjení a zmenšuje kapacita.
Mě celkem udivuje, že by výrobce šetřící použitím levných olověných baterek "rozhazoval" typem s uváděnou životnosti 600 cyklů, co mají mít ty z odkazu Spíš bych očekával, že z výroby tam byly nějaký základní, co vydrží pár desítek cyklů nebo 3 roky standby podle toho, co nastane dřív ...
Ale pokud prostudujete údaje s odkazu tak zjistite že ta velká cyklická životnost je jen při 20% vybijení. Záměrně není uvedená životnost při 80% vybíjení, ta bude podle mne tak o řád dolů. Uváděná kapacita je při desetihodinovém vybíjení. Při vybíjení proudem blízkým 1C je kapacita mnohem menší a při hodinové jízdě na kole se akumulátor může dostávat až do hlubokého vybití což je jeho rychlý konec.
Podle popisu v tom odkazu je to s tou cyklickou odolností právě naopak, uváděj 600 cyklů při 80% a 1200 cyklů při 50%, takže při 20% vybíjení by to muselo vyjít tak 3 tisíce cyklů. Každopádně věřím tak o řád nižším číslům cykliSTIcké odolnosti v reálným provozu, kde dostávají desky na prdel velkým proudem a nemožností okamžitého dobití hned po použití, velkou roli hraje i stárnutí. Ta nízká "vydatnost" olova proti lithiu při vybíjení velkým proudem je jasná, ale každopádně dobrá poznámka, protože leckdo to netuší, že při jízdě do kopce vybije baterku tak ze čtvrtiny a už bude prázdná Stejně tak startér auta by baterka neutáhla cca 20 minut, jak by jednoduše vycházelo. Ale nevím, jestli Goowei zrovna bude nějaká kvalita, když se prodejce chlubí, že jde o jejich privátní značku, tam bych očekával výrobní náklady ocesany na minimum. Zrovna dneska jsem kupoval pro mámu autobaterku, chvíli jsem kvůli ceně po Goowei koukal, ale recenze žádný, uváděný výhody jen v podobě těch nejzákladnějších vlastností pb akumulatoru, takže asi nejosizenejsi základ, si myslím. No, vzal jsem zase o 4 kila dražší Exide premium, ujel 2x15km, abych neriskoval poškození při zaslání, abych po příjezdu domů zjistil, že teče pod víkem a jel ji hned vyměnit To jsem odbočil, ale musel jsem si ulevit, odpoledne v prdeli ...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.