Nejste přihlášen/a.
Amplituda od 24V vychází něco přes 30 (cca 34V). K tomu přidejte nějaké nepřesnosti (převod trafa, vyšší napětí v zásuvce) a klidně to může být i 40.
no zátím co napětí trafa je hodnota efektivní, tak na kondenzátoru po usměrnění a bez zátěže je hodnota U maximální. A vzsth mezi nimi je Umax.= Uef x 1,414 / to je odmocnina ze 3/
blíže u mne: telefon.unas.cz/...
Oprava ano odmocnina ze 2
Fí Ha - tyhle stránky by se mi hodily před cca 60 lety, kdy jsem začínal jako kluk fušovat do elektroniky! Proč jste nedal odkaz na Internet už tehdy? ![]()
Prože jsem je napsal až kolem roku 1998.Mohl jsem je napsat i dříve ale na stroji. Ale za zveřejnění může mrcha Internet. Jsou alespoň trochu zajímavé? Už jsem několikrát uvažoval o likvidaci.
"Jsou alespoň trochu zajímavé?"
Asi jak pro koho. Věřím, že pro začínající "elektrikáře" můžou zajímavé být i dnes, protože i když je elektronika už někde úplně jinde, ty základy jsou stále stejné. Takže určitě nelikvidovat! Pro mne, coby kluka, který sestrojil svou první "krystalku" a první fungující "dvoulampovku" by byly tehdy víc než zajímavé. Podobné informace nebyly prakticky nikde k mání, takže jsem byl čistý samouk. Pak jsem se vyučil a pár let pracoval jako "mechanik elektronických zařízení". Potom jsem přešel na jakýsi "hybrid" slabo/silnoproud (dálkové MaR pro ČEZ, vyhl. 50, §7).
Dneska je to pro mne spíš nostalgická vzpomínka a zjištění, co všechno jsem už zapoměl
.
vadny NiCd nemá cenu se snažit. Připoj Vmetr k jednomu článku pak dej paralelně 1 Ohm/5W a pokud napětí poklesne pod 1V vyhoď
U NiCd článků relativně často nefunkčnost způobovaly "fousy". Přesně už si to nepamatuji, ale uvnitř článku došlu ke zkratu, který se dal odstranit, přepálit velkým proudovým impulsem. Způsobů bylo více, i já jsem to dělával.
Začátkem měsíce jsem třídil "baterkový šrot", mezi nimi i několik NiCd túžkáčů a průmyslových článků. Při napětí zdroje 12 V ss, přes žárovku pro vánoční stromek šlo do těchto článké nanejnýš několik málo desítek mA, nebyly OK ani neměly fousy, takovým článkům říkám vysušené, a nejde je oživit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.