Nejste přihlášen/a.
Amplituda od 24V vychází něco přes 30 (cca 34V). K tomu přidejte nějaké nepřesnosti (převod trafa, vyšší napětí v zásuvce) a klidně to může být i 40.
no zátím co napětí trafa je hodnota efektivní, tak na kondenzátoru po usměrnění a bez zátěže je hodnota U maximální. A vzsth mezi nimi je Umax.= Uef x 1,414 / to je odmocnina ze 3/
blíže u mne: telefon.unas.cz/...
Oprava ano odmocnina ze 2
Fí Ha - tyhle stránky by se mi hodily před cca 60 lety, kdy jsem začínal jako kluk fušovat do elektroniky! Proč jste nedal odkaz na Internet už tehdy?
Prože jsem je napsal až kolem roku 1998.Mohl jsem je napsat i dříve ale na stroji. Ale za zveřejnění může mrcha Internet. Jsou alespoň trochu zajímavé? Už jsem několikrát uvažoval o likvidaci.
"Jsou alespoň trochu zajímavé?"
Asi jak pro koho. Věřím, že pro začínající "elektrikáře" můžou zajímavé být i dnes, protože i když je elektronika už někde úplně jinde, ty základy jsou stále stejné. Takže určitě nelikvidovat! Pro mne, coby kluka, který sestrojil svou první "krystalku" a první fungující "dvoulampovku" by byly tehdy víc než zajímavé. Podobné informace nebyly prakticky nikde k mání, takže jsem byl čistý samouk. Pak jsem se vyučil a pár let pracoval jako "mechanik elektronických zařízení". Potom jsem přešel na jakýsi "hybrid" slabo/silnoproud (dálkové MaR pro ČEZ, vyhl. 50, §7).
Dneska je to pro mne spíš nostalgická vzpomínka a zjištění, co všechno jsem už zapoměl .
vadny NiCd nemá cenu se snažit. Připoj Vmetr k jednomu článku pak dej paralelně 1 Ohm/5W a pokud napětí poklesne pod 1V vyhoď
U NiCd článků relativně často nefunkčnost způobovaly "fousy". Přesně už si to nepamatuji, ale uvnitř článku došlu ke zkratu, který se dal odstranit, přepálit velkým proudovým impulsem. Způsobů bylo více, i já jsem to dělával.
Začátkem měsíce jsem třídil "baterkový šrot", mezi nimi i několik NiCd túžkáčů a průmyslových článků. Při napětí zdroje 12 V ss, přes žárovku pro vánoční stromek šlo do těchto článké nanejnýš několik málo desítek mA, nebyly OK ani neměly fousy, takovým článkům říkám vysušené, a nejde je oživit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.