Nejste přihlášen/a.
Ahojky.
Prosím mám velké množství nabíjecích baterií. Všechny možné velikosti.
Prosím, jak zjistím jestli se vyplatí je schovat, nebo je mám odnest k recyklaci?
Prosím rady pro "blondýnu".
Přikládám fota možného nářadí.
Moc děkuji. Pa M.
Ta poslední nabíječka má jak funci nabití a vybití, kdy vám po cyklu ukáže kapacitu baterie, tak "oživovací"funci refresh, kdy dokáže cyklovat nabíjení a vybíjení tak dlouho, než se kapacita baterie přestane zvyšovat a ukáže vám výslednou kapacitu. Na takovou baterku pak lihovým fixem napíšu její kapacitu. Pokud je pak strkáte do nějakého zařízení po více kusech, je vhodné vybrat ty s podobnou kapacitou.
Návod: shop.fkt.cz/...
Nejsnažší je nastrkat dovnitř 4 baterie, připojit napájení a pak tlačítkem MODE namačkat režim TEST, nebo REFRESH. Ten REFRESH může trvat víc jak den, protoře několikrát opakuje cyklus.
Záleží, k čemu to máte. Jestli na vánoční světýlka, dají se používat i baterky s malou zbytkovou kapacitou. Jestli do něčeho s větší spotřebou (bávaly to foťáky), tak jak kapacita klesla cca pod 75 % nominální, tak už vhodné nebyly.
Nabíječka IPC-3 má program DISCHARGE REFRESH. V něm střídavě nabíjí a vybíjí článek do té doby, dokud stoupá kapacita. Může to trvat až několik dní.
![]() | Nabíječka IPC-3.pdf | 456.15 kB |
První krok je vyházet všechny vyteklé. To je asi samozřejmost. No a potom zkoušet. Ta nabíječka může dát informaci o kapacitě. Ale narazil jsem na to, že baterie těsně po vytažení z nabíječky se tváří celekm slušně, ale druhý den je na nic. I takové baterky ta nabíječka vyhodnotí jako dobré a naměří jim slušnou kapacitu. Každopádně na první probírku je to dobré. Ta nabíječka vypadá, že je jen na tužkové, já mám jinou, která je na všechno, akorát buřty (D) tam musím nějak nutit. Ale to by nemusel být problém, pokud se podaří s ní spřátelit i jiné velikosti (mikrotužky (AAA) a špalky (C) by nemusely být takový problém). A jaké jiné velikosti? (Devítivoltovky tím že mají 7 článků jsou vadné skoro vždy, protože stačí jeden vadný článek což je skoro vždy a už mě nebaví zkoušet různé značky a asi přejdu na primární baterie.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.