Nejste přihlášen/a.
proč mě vypadává proudový jistič při použití vadasky
Vadaskou se klasicky měří tak, že jeden konec dáte na plechové dveře rozvaděče (nebo někam, kde se dá píchnout) a druhým koncem ťukáte na příslušných místech, ono to cvaká a jiskří a to je signál toho, že je tam napětí. Neříkal bych tomu měření, je to spíš indikace (ta stupnice je tam pro parádu, tam možná poznáte rozdíl mezi 220 a 380 ale to je asi všechno). No ale pokud je v cestě proudový chránič, tak ho to zcela jistě vyhodí, když jsem sbíral zkušenosti, tak chrániče byly předmětem vášnivých diskuzí (povinné byly akorát do koupelny a na venkovní zásuvky, dneska jsou povinné všude do 20A a nad ně jsou doporučené), dneska se asi musí měřit jinak.
No nevím. Stavební rozvaděče 32A 400V chránič mají k vůli venkovnímu prostředí. A řekl bych povinně.
Jestli zkoušíte elektromagnetickou částí zkoušečky (u ZN1 a SN1 vpravo) fázi proti kolíku, tak cívkou elektromagnetu zavedete na kolík, který tvoří ochranu, tak velký proud, že jistič (správně proudový chránič) vypadne. Cívka elektromagnetu odebírá 70 mA, zatímco chránič musí vybavit do 30 mA.
Chránič z principu sleduje, aby proud z jednoho pracovního vodiče odtekl přes spotřebič zpět do druhého pracovního vodiče. Tedy z fáze na nulák a opačně z nuláku na fázi.
Pokud z fáze odteče přes vadasku a tvé tělo přes tvé nohy do země a nevrací se tedy zpět do chráníče na nulák, tak chránič vyhodnotí rozdíl proudu na své cívce (co se vydalo na cívce chrániče, se nepřijalo zpět), tak na cívce vznikne proud a ten sepne vybavovací relé a to přeruší proud (pracovní kontakty chrániče) a přívod odpojí.
Musíš mít vadasku, která pracuje na jiném principu a chránič nezatíží a nenechá ho vybavit.
Jo, tyhle slangy z dob minula si pletu. Promiň.
Pokud je to taková ta s vtahovací cívkou na měření napětí, tak je jasné, že L+PE vybavuje a L+N drží.
A 30mA? To nemáš tak úplně pravdu. Vysvětlím. Pokud na stejném okruhu za chráničem 30mA bude myčka, PC, tiskárna, pračka a spousta dalšího s unikajícím reziduálním proudem (spínané zdroje, invertorové motory), tak už může být nasčítáno těmito spotřebiči na okruhu klidně 25mA a potom stačí 5mA přes doutnavkovou zkoušečku, aby to vypadlo co by poslední kapka v obvodu.
Upřímně,kdyby se fakt melo vše dělat bez nejmenšího rizika tak se toho mnoho neudělá A jestli musí mít měřící šňůra dvojitou izolaci tak si na ni zatáhnu smrstovacku protože i ta musí mít izolační pevnost min. 2kV
Čemu říkáte "Vadaska"?
Originál Vadaska (kterou mám já) má vpředu jeden pevný hrot, vzadu dotykovou plošku pro měření s doutnavkou a dvě zdířky pro pohyblivý hrot - jednu pro elektromagnet s viditelnou polohou kotvičky (bzučí a měří napětí) a druhou pro měření sledu fází.
Pokud používáte elektromagnet, pak vám to samozřejmě při doteku mezi fází a ochranným vodičem vyhodí chránič / jističochránič.
Právě že naopak si elektrikáři zkoušečku s cívkou schovávají protože má větší vnitřní spotřebu a lze obvod i trošku zatížit. Jenom se musí umět používat... Třeba i na odzkoušení proudové chrániče . A druhou dejme tomu doplňkovou nějakou elektronickou. Mám v práci vadasku Fluke (T130) snad za 4k a SN4 a ta SN4 je v běžné hrubé instalaci taková šikovnější... Na Fluke se dá sice krátkodobě připojit zátěžový rezistor... Ale stará je prostě osvědčená...
ra20z®
a předím ano, v čem je ten posun, co je u této historie nevhodné, až špatné? Mám ještě někde starou kulatou "vadasku"
Na obrázku je stará, ale jsou nové a ty splňují plně bezpečnost práce... A jsou s cívkou a magnetem...
Závada je v tom že druhý vývod (pohyblivý) nebyl při chráněný oproti doteku rukou, nové mají hrot krytý a pod pružinou s krytkou a některé ty elektronické mají tlačítko (spínač). Měl jsem dříve zkoušečku Benning (Německo , 1800 Kč) s cívkou a LED a ta neměla ošetřený pohyblivý vývod ze zkoušečky...
mám Wadasky obého typu a nevidím jedn důvod v čem nevyhovují...Izolované jsou dobře, hroty myjí vyhovující, tak v čem je problém?
Vymenny hrot, vpred tusim dve diery na zavit, je mozne, ze ked je napatie na jednej, objavi sa aj na druhej. Moze vadit aj rozbitny material - bakelit.
Vnutri je cievka s malym odporom, cize pri kontakte hrotu na fazu je dotyk volneho konca kablika na druhom konci nebezpecny.
mně hlava nebere, že když jsem s tím dělal 50 let tak to bylo dobrý, a najdnou ne...ale nbudu to dále komentovat...byznys?
Pane P, to jsme na tom stejně. Taky mne někdy udivuje, co se už nesmí. Ale jak vidíte zde, i odborníci, Vaší kolegové upozorňují, že se to nesmí používat, protože...proč?
.
@111 @milancukrar Hele boomeři na to mám jednoduchý vysvětlení:
1) Po válečná generace, která dneska vymírá, prostě to byl bum a bylo jich hodně
2) Dnešní generace a čím dál víc, tak vymírá taky protože se odmítá množit... Takže proto se vozí kde jaký kulhavý i zdravý jedinec do školy autem 500 m, Proto děcka NElítají po ulici a nelezou po stromech
Prostě potomek to je dneska nedostatkový zboží, Řekněme že asi tak 20 krát dražší než před těmi 70 lety... Proto se v západní civilizaci tak vysoce dva a na ochranu života a zdraví, na rozdíl od civilizace 3. světa, kde to množení je ještě v pořádku!
3) No a pak taky pokrok, dneska udělat dvojitou izolaci je Poměrně daleko jednodušší a levnější, i vzhledem k příjmu, Druhým extrémním průšvihem je ovšem všudypřítomný plast v odpadech, to je časovaná bomba.
Jestli na to máte nějaký jiný vysvětlení, tak sem sním, Sorry ale nemohl jsem si pomoct, když čtu, že to stále nikdo nechápe co bylo před 50-70 lety a dnes. Je to tak těžký?
@boban Cíleně? A kdo to tedy cíle ně připravili jmenuj, To zase nikam mě, když lidé tak to jednoduše vidí svět, někdy se tomu říká tunelové vidění. Protože tyhle věci rozhodně tak jednoduché nejsou - jak se můžou některým zdát A myslím že mi ani neodpovíš konkrétní, řekneš ilumináti, elity, Rothschildi coo? Jenže z toho už jsem dávno vyrost, abych si tak to jednoduše vysvětloval velmi složité procesy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.