Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pájka se přehřívá a cín nedrží!

Od: vlk95® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den.

Mám problém s pájkou. Za dva dny se přepálili už dva hroty. Hrot se mi nikdy ještě nepřepálil. Jinak jsem si všiml, že hrot se zahřívá až uplně zčervená. To se mi nikdy nestalo. Červená již po chvíli, což je divné, protože jsem pájel i déle než 10s a nikdy nezčervenal.

Co se stalo?

Cín na hrotu také nedrží. Proč?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

3x

Cín nedrží na hrotu, protože je hrot přepálený. Přepálený je proto,.. ale to už Vám tu napsali přede mnou.

Jinak k pájení trafo pájkou je třeba trochu cviku. Musíš ji neustále zapínat a vypínat, a tím držet teplotu smyčky na potřebné teplotě. Cín ve smyčce musí mít lesklou stříbrnou barvu. Přehřátý cín krystalizuje, studený cín neteče a neohřeje spoj. Pro dobré pájení je potřeba mít nějaké tavidlo, nejlépe kalafunu, a kvalitní trubičkový cín.

doplněno 03.08.10 21:24:

Jinak když už jsem v tom radění: nevím co se chystáš s pistolkou pájet, ale pokud je to elektronika, tak vřele doporučuji nějakou mikropájku. V zájmu zdraví tvých elektrotechnických výrobků, Hi.

Dá se sehnat, obyčejná, Solomon SL-20, s potenciometrem, bez displeje který stejně stojí za prd, např. v GMelectronic už za cenu kolem 1300kč. Pistolové pájky jsou dobré tak na tlusté dráty, na plechové krabičky apod, na velké součástky. Tedy tam, kde mikropájka nestíhá výkonem.

hodnocení

2x

copak používáte za očko? Není z nevhodného matroše?

Zkuste měděný drát a 1mm.

hodnocení

Koupil jsem Nikl ¢ 1,3mm (znaménko pro průměr jsem nenašel)

hodnocení

Ještě může mi někdo prosím říct přesný postup pájení trafo pájkou? Na netu jsem našel různé typy. Děkuji

hop®
hodnocení

2x

Ahoj, myslím, že nikl má větší elektrickou vodivost než měď, v tom by mohl být problém. Na očka k trafopájce jsem vždy používal zbytky z elektrikářských kabelů (CYKY o průřezu 1,5mm, tedy dnes klasický kabel na světla či vypínače, nemusel jsem je kupovat), odřezky vždycky byly k sehnání a fungovalo to!

doplněno 03.08.10 20:33:

*že nikl má menší elektrickou vodivost...*zed*

jabraka*
hodnocení

1x

Skutečně je potřeba zvolit přesný průměr očka,nejen průměr,ale i délku.Teplota je dána odporem smyčky.Niklová smyčka má samozřejmě větší odpor než měděný drát,takže ten nikl by musel být slabší.Než začnu pájet,pocínuji smyčku pomocí roztavené kalafuny a problém s pájením nebude.Jen je třeba pájku zase po čase očistit a znovu pocínovat.Zásadou pájení je,nejprve pocínovat obě pájené části.Protože jsou vývody součástek vesměs pocínovány,je dobré pocínovat plošný spoj.K ohřívání pak stačí jen krátký dotek smyčkou,Kontrolu spoje je třeba kontrolovat třeba lupou a pokud spoj jeví studený charakter,znovu jej přeletovat.Při letování nespínejte pájku dlouho,jen na dobu nezbytnou na roztavení pájky.Pak ihned vypnout.

JABRAKA.

Jabraka:

To se vloudila trochu chybka ne? Cituji : "Niklová smyčka má samozřejmě větší odpor než měděný drát,takže ten nikl by musel být slabší"

A čím větší odpor hrotu tím míň hřeje - trafopájka není odporová, ale na principu zkratu.

len technicka: Nikel ma vacsi merny odpor, v tom pripade by mal byt skor silnejsi, nie? Vacsi prierez = mensi odpor

lui*

Je to tak.

Jen pro doplnění. Seřazeno podle vodivosti od nejmenší po nejlepší.

0,143 10 6 / cm Nikl
0.166 10 6 /cm 0,166 10 6 / cm Zinek
0.172 10 6 /cm 0,172 10 6 / cm Kobalt
0.187 10 6 /cm 0,187 10 6 / cm Molybden
0.189 10 6 /cm 0,189 10 6 / cm Wolfram
0.197 10 6 /cm 0,197 10 6 / cm Iridium
0.21 10 6 /cm 0.21 10 6 / cm Sodík
0.211 10 6 /cm 0,211 10 6 / cm Rhodium
0.226 10 6 /cm 0,226 10 6 / cm Hořčík
0.298 10 6 /cm 0,298 10 6 / cm Vápník
0.313 10 6 /cm 0,313 10 6. / cm Berylium
0.377 10 6 /cm 0,377 10 6 / cm Hliník
0.452 10 6 /cm 0,452 10 6 / cm Zlato
0.596 10 6 /cm 0,596 10 6 / cm Měď
0.63 10 6 /cm 0.63 10 6 / cm Stříbro

mkat*
hodnocení

1x

Trafopajku by som urcite neodpisoval.Mam aj trafopajku aj regulovatelnu mikropajku,ale aj tak najviac pouzivam trafopajku.Podla toho aku vec robim tak menim priemery drotov.Od 015 po 085.

Stale pouzivam len medeny drot.Odizolujem potrebnu dlzku,asi 80-100mm.Ohnem na polovicu zapojim na letovacku s formujem do pozadovaneho tvaru.Potom hrot namocim do kolofonie a dam trochu cinu.A mozem letovat.Musis dat pozor aby sa kolofonia a cin neprehriali ,aby nezostal na konci hrotu taky "cierny humus".Vtedy uz nechce cin na hrote drzat,treba hrot oskrabat a znovu dobre letuje.Samozrejme cin treba pouzivat s kolofoniou.

hodnocení

0x

Je treba pouzivat med...ocko je otazka 20ti vterin...

Jinak na skole dva posledni roky pajel JEDNIM TRVANLIVYM PAJECIM OCKEM. za 38 korun...

Melo navic skvele tenkou spicku kterou sel zapajet IO i 30 let starej tranyistor..

hodnocení

0x

Každopádně měděný hrot se časem přepálí vždycky a většinou v ten nejnevhodnější okamžik. Je to způsobeno tím, že rozteklý cín rozežírá měď. Proto je lepší si pořídit tkzv. věčný hrot, cena je různá podle toho z čeho je vyroben (do 40Kč). Nejlepší jsou hroty z technického stříbra, ty se nepřepálí nikdy a pokud se vám jej nepovede poškodit nějakým jiným způsobem tak vám vydrží do konce života i kdyby jste se měl dožít 150let.

doplněno 03.08.10 21:47:

Trafopájka napájí hrot tvrdým, ale strašně malým napětím, použítím hrotu s větším odporem než má měď se téměř vůbec neohřeje, to se docela divím, že ten niklový drát šel do červena...

amidamaru*
hodnocení

0x

Ja taky souhlasim s kalafunou.A jeste dotahl bych upinaci srouby.Ale to by zas,kdyby to byly ty srouby,tak by nezcervenal.Usuzuju,tenky drat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kalafuna pájení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]