Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozlišení mobilu

Od: km odpovědí: 10 změna:

Můj telefon má výrobcem deklorované rozlišení displeje 2340×1080 (FHD+). Pokud překontroluji rozlišení na stránce whatismyscreenresolution./... stránka detekuje 892×412. Úplně nerozumím tomu číslu/přepočtu, protože pokud by se jednalo o princip retina disleje, předpokládál bych velikost rozdílu v nějakém poměru, například 3×, pak by to bylo k 2340×1080 780×360. Poradí někdo? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak to bude nějaká podivná stránka, naprosto nedůvěryhodná. Lepší je buď přímo nějaká aplikace do telefonu, nebo jednoduše udělám screenshot a v podrobnostech vidím rozměry obrázku v pixelech.

hodnocení

1x
Webové stránky používají škálované (logické) rozlišení, ne to fyzické. Je to kvůli tomu, že např. 12px písmo by se už při FHD dost špatně četlo, bylo by moc malinké.
Proto operační systém/prohlížeč "lže" a nechává si posílat vše větší.

hujerml
hodnocení

0x

Ne 3x ale : No to odpovídá 2,62 násobku a co dál?

km
hodnocení

to si samozřejmě spočítat umím také, ale když už jste se ozval, napište mi důvod proč výrobce uvádí 2340×1080 (FHD+) a stránka 892×412, děkuji

jk2021

Tato stránka ukazuje více parametrů a je tu i vysvětlení - screenresolutiontest.com/...

km
hodnocení

jk2021: děkuji, už jsem pochopil. doteď jsem si myslel, že DPR může být jen v nějakém "smysluplném"poměru, nejlépe celá čísla, ale evidentně to tak není, viz:
vzhurudolu.cz/...

jk2021

Teď jsem podle zmínek v několika diskuzích na redditu a jiných fórech, které jsem našel, zjistil že to, co ukáže měřící web přímo ovlivňuje nastavení měřítka zvětšení obrazu ve Windows a také v prohlížeči (měřící web jsem otevřel na monitoru u PC a přitom měnil měřítko zvětšení obrazu a s tím se měnila i čísla na webu). To potvrzuje, že mnou i vámi nalezené zdroje mají pravdu, tj. že se opravdu jedná o CSS pixely - předtím jsem neměl sebemenší ponětí, že něco takového existuje - po přečtení vašeho dotazu jsem došel k závěru, že to je otázka nějaké mě zatím neznámé technikálie. Díky za rozšíření vědomostních obzorů.

mathew

Hm tak jsem chválně udělal test a skutečné rozlišení monitoru 3840x2160 to ukazuje, když nastavím zoom na 67%...

km
hodnocení

jk2021: aha, máte pravdu s tím zvětšením zobrazení
souvisí to s těma retina displeji, ale nerozumím, proč se rovnou neřeší to větší (reálné) rozlišení, možná kvuli menší objemu dat pro snazší načítání webu, nevím...

mathew
hodnocení

0x
Mně ta stránka ukazuje rozložení 360x749. Což je nesmysl, protože takových kostek už bych si všiml. Až budu doma tak to vyzkouším na PC tam znám rozlišení přesně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]