Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodloužit kabel

Od: kubas odpovědí: 32 změna:
Zdravím, chci prodloužit kabel mikrovlně trouby. Můžu použít jen čokoládu? Diky

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

15x

Ne vyměnit za potřebnou délku stejný průřez vodičů

hodnocení

4x

Můžete cokoliv, ale pokud se se ptáte opravdu na radu, tak dejte delší kabel, bez čokolády.

tj
hodnocení

3x
Tato prodloužení (pokud nechcete zapojovat nic jiného) řeším prodlužkami s jednou zásuvkou. Nemáte tam více dir, nezabírá to zbytečně místo (ne všude je dobré mít klasickou prodlužku s troj-zásuvkou), a bývá běžně do 2200 W a více (přečtěte si přímo na obalu výrobku). Mám takhle zapojenou třeba sušičku, kde mi v místě umístění chyběla zásuvka. Prostě jsem hodil tuto prodlužku (koupil jsem nějakou lepší) za skříň. Na jedné straně vede asi 30 cm k zásuvce, na druhé je 20 cm vedle sušičky. Vyřešeno.
tj
Třeba:
obi.cz/...

111®
hodnocení

2x

O čem se tady tak dlouho diskutuje když má být kabel CELISTVÝ. To není dost jasný?

hodnocení

1x

Ještě dodám (a pak z této otázky odcházím), že podstatný důvod, proč nelze použít čokoládu je ten, že případný spoj (i kdybychom tu možnost dejme tomu připustili) by musel být spolehlivě zajištěný proti roztržení a to si u samotné čokolády nějak neumím představit *zmateny*.

Takže zkrátka a dobře - NELZE!

Howkh.

Lze obě šňůry svázat uzlem a čokoládou pak jen spojit :) Treba u elektrický pily s krátkou šňůrou, která při pohybu pořád vypadává z prodluzky to právě uzlem na spoji řeším.
111®

Co to je za radu? Nedělej suk ale oprav prodluzku

Zaprvé jsem tu prasárnu napsal se smajlíkem. Za druhý u tý pily nebo prodluzky není co opravovat, s motorovkou se prostě pohybuje, šlape se po kabelu, padá na něj dřevo a to všechno vede k rozpojování, když pila má jen čtvrtmetrovou šňůru. Uzel tomu zabrání, samozřejmě pak už hrozí vytržení šňůry samotný z pily nebo zasuvky/ zástrčky.

Chlapci, jeden problém je rozpojování prodlužky, s uzlem bych souhlasil, druhý je čokoláda, tam drtivá většina nesouhlasí.

Tak ještě dodám:

On je docela rozdíl, jestli se mi rozpojí prodlužovačka (kdy se v podstatě nic neděje), nebo se vytrhnou holé dráty pod napětím z čokolády.

Ten problém s připojením elektrické řetězové pily, nebo třeba elektrického plotostřihu, aby se spoj mezi prodlužovákem a zařízením nerozpojoval a případně se kabel nepoškodil, jsem vyřešil tak, že u konce prodlužováku udělám velkou smyčku uzlem s kratším cancourem se zásuvkou prodloužení, do které zapojím zařízení.Tu smyčku pak přehodím přes rameno pod límec kolem krku. Pochopitelně se jedná o kvalitní a neporušený prodlužovák s kvalitní izolací. Kabel je tak pod stálou kontrolou a nehrozí jeho poškození ani vytrhávání ze zásuvky. :)

hodnocení

0x

Není jednodušší koupit prodlužku s více zásuvkami?

hodnocení

0x
Osobně bych dal buď prodlužku (dnes kolem stokoruny) nebo bych místo čokolády vodič spájel a pěkně smršťovací bužírku.
asd1
Pajet opravdu ne, to je kokotina!
Nejlíp nový kabel potřebné délky a průřezu. Nebo prodluzku.
Nastavovat jen v nouzi, lisovat,čokoláda nebo zakroutit. Jsou kabelovy spojky.
krystof
Proč ne pájet? Nevidím jediný důvod proč nepájet.
halamus

Nevidíte důvod, tak máte důvod se dovzdělat.

Nastavovat takto kabel je prasárna a radit to může jen neumětel, který tomu nerozumí.

hodnocení

0x
Můžete. Mikrovlnce to nevadí, jede krátký čas.
111®

Jako že může bastlit? Odborně je špatně i prodluzka.

Mikrovlnce to opravdu nevadí, ale bezpečnosti ano. Takové řešení je fušeřina hodná "PatMata" a je v podstatě nepřípustné (i když fungovat to bude, ale to bude, i když ty dráty svážu na uzel).

magdone, skoro bych s Vámi souhlasil, ale až na "...hodna "PatMata"". Už i oni vědí, že se toto nedělá a udělai by to podle zdejších rádců.

(prve jsem na ně koukal v Tv.)

Štír: Když mikrovlnka jede krátký čas, stačí krátký nastavený kabel? A kdyby jela delší čas, musí být delší kabel? :)

bery, souhlas, když se v mikrovlnce rozmrazuje, tak běží dlouho.

To rozmrazování zrovna bere prd, respektive těch 700-900w přerušovaně, to by vydržel i zvonkovej drát, ale horší je gril nebo horkovzduch, obě spirály společně budou brát tak kolem 2kw.
V sedmdesátých osmdesátých letech se to tak běžně dělalo u každé novostavby. V kuchyni trčel drát ze zdi, na který se normálně připojil sporák. Takto to je ve všech domech dodnes. Nikdo tam klasickou ani třífázovou zásuvku nemá. Jen vypínač na zdi, který se dnes už nedává. Klasická mikrovlnka má směsný příkon.

V kuchyni netrčel pro sporák drát, ale kabel. Sporák je pevný spotřebič, s pevným přívodem, dříve na sporákovou přípojku s vypínačem, dnes nejlépe na sporákovou kombinaci.

Sporákové kombinace

https://www.elektromaterialy.cz/sporakove-kombinace

Sporákové spínače a přípojky

https://www.biesse.cz/domovni-elektroinstalace_c381320081441090/sporakove-spinace-a-pripojky_c408232346517563

Mikrovlnka je pro připojení na zásuvku a v prodlužce nevidím problém - v kuchyni není nikdy zásuvek (samozřejmě vhodně umístěných) dostatek.

hodnocení

0x

podle štítku na mikrovlnce bych zjistil odběr-jak jsem se díval tak může být třeba od 700-3500 W a podle toho koupit prodlužovačku která ten odběr snese-nebo vyměnit kabel ale zachovat prúměr kabelu...takové to prodlužování svépomocí pokud tomu nehovíte může pak dopadnout všelijak...pěkný den

hodnocení

0x
Průměr kabelu není důležitý!
Pro odběr je důležitější dostatečný průřez vodičů v tom kabelu, prodlužovačce či flexošňůře..
Prodlužovačky s malým průřezem vodičů a pofidérní kvalitou kontaktů v dvoj a více zásuvce, včetně případného vypínače, nejsou zrovna vhodnou volbou pro spotřebiče s vyšším příkonem.

samozřejmě máte pravdu myslel jsem co Vy a napsal kokotinu-s tím průměrem...

111®
hodnocení

0x

prodlužovat kabel čokoládou se nesmí. A není to proto že by to nešlo. Když to zabije výrobce takového bastlu při vytržení, to je dobrý ale když to zabije třeba jeho dítě tak to už sranda moc není. A je za to čučák. Tak proto to já laikovi zakazuji. Je otázka, zda by tazatel byl vůbec schopen vymněnit přívodní kabel za celistvý nový a potřebné délky i když i toto je diskutabilní, protože zařízení je testováno na bezpečnost s dodávanou délkou kabelu a výmněna za delší může parametry zhoršit.

elektrik
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]