Dobrý den, mám receiver Fisher 202 a asi po hodině provozu od zapnutí začne bzučet napájecí trafo. Do té doby není skoro vůbec slyšet. Trafo je na dotek jen drobet teplé, takže přehřívání mohu vyloučit. Máte nějaké nápady co to může způsobovat?
Nemusí se přehřívat, ale prostě se teplem plechy trochu jinak "urovnají", vznikne prostor a plech začne rezonovat na frekvenci sítě. Větší či menší míra hučení je u běžných transformátorů běžná.
Mám stejný názor, na utišení by pravděpodobně stačilo drnčíci plechy trochu pocintat nějakou barvou nebo lepidlem, pokud to z výroby není dostatečné. Nebo se ohřátím jednoduše prodlužuje nedostatečně utažený/nezalakovany vinutí, tam by asi pomohlo totéž.
halamus
U traf, co měly trafoplechy stažené šroubama, se stahováním/mítný povolováním dalo najít maximum rezonance a taky dostat se mimo ní.
Toto jsem zažil něco podobné před 24-26 lety když jsem si koupil asi 16W reprobedínky k PC. Tenkrát stály 500 Kč dnes byste za tu cenu koupil tak 0.2W bedínky. Trafo bzučelo, vrčelo a nevěděl jsem co s tím. Zeptal jsem se kolegy co dělá slaboproudou elektroniku, ale jméno si už nepamatuji a on mi poradil dát kondenzátor na vstup, je třeba tam dát filtrační kondenzátor s větší kapacitou. No ale já už měl tou dobou problém vyřešený, stáhl jsem ty plechy tak, že jsem je obmotal hlíněným drátem z trafa televize z 80. let. Byl to hlíněný drát a bylo ho spousta. Samotné trafo jsem ale přišrouboval k dřevěné destičce aby to drželo uvnitř, možná jsem to k té destičce přivázal taky to si nepamatuji, ale opravdu to pomohlo. A nějaké cínování to opravdu ne. To by bylo dost drahé a k ničemu.
Fisher 202 má trafo zvlášť na chasis, odděleně od ostatních desek. Trafo je mohutné, složené z plechů, stažené v rozích svorníky (šrouby) s matičkami. Vinutí je navíc stíněně krytem. Jádro z plechů je klasicky ošetřené natřením z boku, takže by se plechy chvět neměly, i když po delší době by se lak mohl uvolňovat. Takže to vypadá, že nedrnčí jednotlivé plechy, ale žee se mírně chvěje celé trafo, což opraváři občas opravovali zastrčením lístku na vlak vedle nebo pod souástku, která vrněla, aby se chvění utlumilo nebo nepřenášelo na kostru, nebo na další součástky.
Podle vašeho popisu to je vrnění trafa a ne síťový brum z reproduktorů, takže to je mechanická záležitost. Asi jako když myčka nebo pračka drnčí tím, že se dotýká kuchyňxké linky a dělá hluk a starost hospodyni. Stačí kousek poodsunout, nebo podložit nějakou podložkou nebo vycpávkou a je po hluku.
to že je trafo stažené šrouby nezabrání nedostetčně vyúlněmnému střednímu sloupku vrčet. To se řeší kouskem tenkého pertinaxu a dotěsněním, můž být i prešpán,
Špatně slepené plechy. Dřív se plechy šroubovaly a k sobě se lepili barvou, dnes to asi jen něčím lepí. Že to dělá jen při zátěži je normální. Pokud vám nevadí ten hluk, tak to můžete používat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.