Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký telefon pro přítelkyni (android okolo 5kkč)?

Od: nimha® odpovědí: 27 změna:

Zdravím, mám za úkol vybrat mobil přítelkyni (45). Má nějaký starý Honor, kde už nechodí ani Mapy.cz natož ebanking.

Užití: surfovaní, soc. sítě, whatsup apod., focení, navigace, mapy, ebanking (KB), nějaká hudba

Nevyužije: hry, 5G

Asi bude chtít, aby to mělo jacka 3,5mm a slot na 2 simky. Preferuju něco, co vydrží tak 4-5 let jak morálně (aktualizace) i fyzicky (odolnost, baterie) a bude jak technicky, tak uživatelsky bezproblémové.

Mám teď v práci Motorolu G72. Byl jsem k ní docela skeptický, ale překvapila - fotky a videa sice horší, ale jinak v pohodě. Tak si říkám, že ten (je ve výprodeji za libových 3 tis. Kč), ale zase ta podpora už pomalu konči. Tak mě napadla o rok novější Motorola G84. (Výhoda pořízení nějaké Motoroly je, že bych se já nemusel s tím telefonem učit, abych ji to vysvětlil.)

Případně klidně něco jiného.

Rozpočet tak 4-6000 Kč.

Předem děkuji za Vaše rady.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Celkem dlouhou podporu má tradičně xiaomi. Motorola je fajn, má téměř čistý android ale udělá jeden update na vyšší verzi a šlus.

hodnocení

3x

Bral jsem pro sebe Realme C67 a spokojenost..

jm
Realme mám 5 let, v rodině jsem doporučil.
Verze "pro" jsou výborné.
hodnocení

Diky za tip, mrknu na nej.

siroko
hodnocení

3x

Motorola Moto G54 5G Power Edition 12GB/256GB mobilni-telefony.heureka./...

hodnocení

Na ten jsem koukal, a je to +/- stejné. Nemá takovou voděodolnost a má lehce horší displej. Naproti tomu má i eSIM a větší výkon. Oba se už, koukám, nedodávaj s nabíječkami...

halamus
hodnocení

3x

Mám na den přesně 23 měsíců starý Xiaomi Redmi Note 11 a spokojenost.
Tři sloty: 2×sim+microSD. Měl jsem obavu kvůli velikosti RAM, zda nebudou problémy a v pohodě. Takže nějaký novější Xiaomi Redmi Note xx byck klidně doporučil.

Xiaomi Redmi Note mají operační systém, HyperOS, víceméně jse o nadstavbu androidu. Pokud je v popisi MIUI, tak dříve nebo později přijde aktualizace na HyperOS, mi taky přišla a očekávám další.
Aplikace standardně v Google Play, píši to proto, aby bylo hned jasno, když jste Xiaomi doposud neměl v ruce.

Pokud se chcete rozhodovat, běžte na datart.cz, dá se tam zboží filtrovatpodle parametrů, řadit podle ceny a kde koupíte, si rozhodněte sám.

vili
hodnocení

3x
mobilni-telefony.heureka./...
Já bych si tedy koupil verzi s 5G, která vyjde lehce nad váš limit, ale i tak si myslím, že tato verze stojí za úvahu. Určitě bych nebral nižší řadu. Sice nevím podrobnosti přímo o téhle, ale Xiaomi dělá ty řady s různými procesory a fotoaparáty, takže si člověk musí dát pozor, aby koupil opravdu ten konkrétní typ, tedy ve vašem případě se slovy note, pro a číslovka 13 v názvu.
Mimochodem, Datart provozuje systém kuponů na slevu a dá se tak ušetřit při nákupu nad 5000 až 5 stovek, podle toho, co seženete na různých slevových skupinách například na fcb, a obvykle už nějakou tu stokorunu na nákup posílá za přihlášení a odběr novinek, kdybyste nechtěl nic hledat. Smarty má teď snad taky nějaký kupón na 200 při nákupu nad 1500, myslím, že TIPLI200. Určitě byste si mohl tu cenu ještě trochu zlevnit.
Ohledně Launcheru neporadím, kupuju si ve slevě za 20 korun na vánoce NOVA, a většinu aplikací strkám do aplikačních trezorů a instaluju vlastní.
hodnocení

Tak oni maji zakladni verzi, Pro, 5G, Pro 5G a Pro+ 5G. To je mazec!

Cenove resim zda Pro nebo 5G (5200 nebo 6000 Kč), kdy mi prijde lepsi jit cestou lwpaiho fotaku a jeste usetrit.

A nebo Pro 5G, to uz je 7000 Kc. A nebo za 8000 Kc Pro+ 5G.

kde se zastavit, toť otázka... :)

vili
Koupil bych redmi note 13 pro 5G, přijde mi z nich relativně nejlepší, který má 3,5 Jack. Verze s označením plus v názvu mi nepřijde jako výrazně lepší, tam bych ji koupil jedině ve verzi s vyšší RAMkou, a podle popisu asi nemá jack. V případě, že opravdu nechcete tolik vydat, je z hlediska například kvality displeje a procesoru horší verze typ s označením pro, ale bez 5g. Jinými variantami bych se ani nezabýval.
fotoguru.cz/...
Podrobnosti, recenze, jak to například fotí, jsou v dalších článcích na tomtéž webu.

hodnocení

2x
Motoroly máme doma 2 a v podstatě spokojenost. Já mám E40 koupenou před rokem v akci asi za 18 stovek a polovička něco trochu vyššího snad s lepším fotakem a stereo reprackama. Rychlostí a pamětí 4/64 zcela dostačující, sd + 2 sim taky, akorát to trpí u těch 2 sim na občasnou krátkou nedostupnost některý z nich, ale to mi delaly i předchozí telefony. Jako velký plus vidím 5Ah baterku, navíc bez rychlého nabíjení, takže s předpokladem rozumný životnosti. A mechanická odolnost v kombinaci s "armor" obalem za stopade z Alegra se zdá taky slušná vzhledem k zacházení.
Zapomněl jsem u tý mojí Motoroly na jednu nectnost - občas nejak uspává aplikace na pozadí , taky s firewallem mi nějak nechtěly fungovat některý notifikace :(

hodnocení

2x
Jukni na xaomi redmi note pro 5g
Ja ho mam v ty draší verzi a dobry
Neco takovýho
m.alza.cz/...

Krom toho že jste mimo cenu kterou stanovil tazatel, tak ten telefon nemá moc dobrou baterii. Při běžném používání bez her nevydrží ani dva dny..Leda že by někde ležel a nepoužíval se.

tojefuk
hodnocení

2x

všechny telefony v té ceně jsou +- stejné,liší se jen kvalitou fotek, vyber si ten co nejlíp fotí

hodnocení

Tak zase aby se moc neporouchával a par let vydrzel. Vyber bude na mne, takze kritika pujde za mnou :)

To bude spíš o štěstí na kus, životnost, kromě zastaralosti telefonu, je u dost lidí dána spíš chováním k baterce a dobou do rozflákání displeje :)

hodnocení

2x
Kamarádka si pořídila vivo kvůli hezké fotky a fakt to fotí dobře. Jinak podporu nevím, ono u těch androidů to nikdo neví. Na tom je dobře iPhone, i starší mají nejnovější iOS.
hodnocení

Diky, na Vivo se take podivam.

iks
hodnocení

0x
Bohužel rozpočet 5000 na telefon je dnes málo. Všechny telefony v té kategorii mají moc slabý chipset na to, aby byly použitelné delší dobu.
Nejvýhodnější telefon který považuji za už použitelný je nord 3.
m.alza.cz/...
Ano je úplně mimo daný rozpočet, ale ten příplatek za to stojí. Výkon více jak dvojnásobný oproti telefonům v kategorii 5tisic a do toho výborný foťák. Přeci jen chcete něco na delší dobu...
A ten slabý chipset se po delší době nějak zkazí, že už s ním telefon nebude pro běžného uzivatele použitelnej? :) Přestane s ním jít volat, psát, surfovat a používat pár neaktualizovaných aplikací? Chápu, že slabší hardware dokážou časem zpomalit aktualizace, u kterých to asi leckdy bude i záměr, ale kdo jim odolá, toho to trápit nemusí a má telefon po celou životnost "jako nový".
Každý android jednou zpomalí, protože ten software musí “pasovat” na telefony mnoha značek, takže je to takový kompromis mezi všemi. Proto potřebují výkonný hardware a velkou baterii kvůli vysoké spotřebě. Software pro iPhone je vyvinutý spolu s hardwarem, takže spolu dokonale spolupracují. Čipy ani paměť nemusí mít takový výkon, stačí jim poloviční baterie, protože spotřeba je minimální a telefon je pořád stejně rychlý bez ohledu na stáří. Navíc neustále nové aktualizace, nemusí se nikdy vypínat, nikdy restartovat a pojede stále stejně rychle. Takže než nabušený android, za stejnou nebo podobnou cenu třeba iPhone 11 nebo 12 bude lepší.

stir.. souhlas.. !

*palec2*

hodnocení

No, jak pisu, treba hry a dalsi na HW narocne appky pritelkyne prakcticky nepouziva, takze tohle nastesti resit nemusim.

Ad Apple - to je pochopitelne promyslenejsi system, ale cena je mimo rozpocet, pokud bych nechtel neco jo stareho nebo pouziteho.

halamus

Když jsem koupil telefon Xiaomi Redmi Note 11, tak když jsem v prohlížeči měl více záložek (asi 20, ale už si fakt nepamatuji), k tomu pár dalších appek, reakce telefonu byly pomalejší a pomohl restart nebo "Čištění". Po první aktualizaci Androidu se to neopakovalo.

Tak třeba iPhone 11 se dá pořídit nový za 8-9 tisíc a bral bych ho radši než v té ceně android. O hry nebo videa vůbec nejde, ale o celkově o plynulost a rychlost ovládání bez zaváhání. Také mám 11tku, dcera si pořídila 15tku, tak zůstal doma. Můj samsung už se rychle vybíjel, byl pomalý a skončila podpora, takže nešlo už ani platit. Ovšem že jsem chtěl zase samsung, protože jsem byl zatvrzelý androiďák a nechápal jsem, proč lidi dávají tolik peněz za iPhone, když za to má několik androidů. Ale už to chápu, není nad osobní zkušenost, i když první den jsem ho chtěl vyhodit. Ovládání je trochu jiné, ale logické. I u tohoto telefonu se vyplatí vyměnit baterie a zrovna dneska došla další nová aktualizace 18.1.1. a 18.2. přijde za týden či dva. Telefon tedy vůbec nestárne, fotí skvěle a je stále jako nový, dcera ho nosila v silikonovém pouzdru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]