Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svorkovnice v rozvaděči

Od: rostislav odpovědí: 15 změna:
Dobrý den chci se zeptat na malou otázku, vyrábím rozvaděč a byla mi vydána modrá svorkovnice místo šedé, myslíte že to bude něčemu vadit u revize, nebo by mělo být vše tak jak má být (samozřejmě můj názor je měl by být) díky za radu
Svorkovnice v rozvaděči

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Revizního technika bude především zajímat projekt a to kdo to instaloval jestli má příslušná oprávnění.
rostislav
hodnocení

Oprávnění mám, jen mi bylo řečeno od vedoucího, že to není žádný problém, ale nikde na internetu nemůžu nic najít, přeci jenom nemám až tak moc zkušeností. Děkuji za odpověď.
To jako fázové vodiče máte dát do modré svorkovnice? To není v souladu s normou. Já bych se pod to nepodepsal.
hujer

A bhž revizního t. by mělo zajímat další- třeba o kusovou zkoušku toho rozvaděče, měření parametrů, a protože se jedná o výrobek , měl by mít certifikaci a schválení včetně se značkou CE ! Není možné si zakoupit prázdnou skříň a osadit

jističi a stykači apod. (Co třeba kontrola oteplení apod). Viz příslušné ČSN . Normy totiž rozlišují výrobce a původního výrobce atd...

ml1

Ono se říká rozvaděč, ale asi to fakticky bude kryt přístrojů a tam nic takového potřeba neni. Pokud to ale má opravdu být "rozvaděč" pak opravdu je všechno tolhle potřeba a bez toho to revizák neposvětí.

hujer

Mně je to úplně jedno jak kdo tomu bude říkat, ale kryt přístrojů? Kdyby to měl být jen kryt, pak tam nemaj co dělat vodiče

a propojení. Dále kryt nemá vývody kabelů apod... Jinak porovnej ČSN základní názvosloví pro elektrotechniku a najdi si definici rozvaděče ... A zkus tu fotku ukázat na veřejnosti, kolik lidí to určí jako kryt.

jir
hodnocení

2x
A nebyla vám také vydána šedá místo modré? Vlevo nahoře vidím světle modrý drát do šedé svorkovnice.
Pokud mají jít dráty z toho stykače do těch můstků, pak by neměly být modré (pokud to má být podle předpisů)?

hodnocení

2x
To v takovém rozvaděčíku potřebujete fázové můstky? Nějak se mi nechce věřit, že by to nešlo zapojit bez nich.
Každopádně modrý můstek na fázi rozhodně vadit bude.
A trochu si tam ty jističe porovnejte, vypadá to strašně. A proč v jednom rozvaděči tolik různých značek přístrojů?

hodnocení

2x

To záleží k čemu tam ty svorkovnice budou. Pokud pro fázové vodiče, tak je to špatně. Ale je potřeba udělat rozvaděč podle norem a případného projektu. To my zde nevidíme.

rostislav
hodnocení

Zde zasílám kompletní zhotovení rozvaděče, modré můstky snad budu moci vyměnit za šedé
Svorkovnice v rozvaděči #2

Ty svorkovnice vpravo by měly být v některé z fázových barev. Ta první není vidět, ale předpokládám, že má také nevyhovující barvu. Celkově je to ale nesourodá akce. A nikde nevidím svorky s ochranným vodičem.

hartman

K čemu je tento příspěvek, o dvě odpovědi výš je foto z jiného úhlu, tak na co jsou tvé předpoklady? Je to pracovní holý rozvaděč, co by tam dělaly zž dráty? Až rozvaděč na místě našroubuje a přitáhne kabely, které je obsahují, tak je tam připojí. Naco by tam byly teď? Dílo se mi taky nelíbí (většina výhrad už tu ale je), přesto tvoje reakce ještě zbytečnější. To si říkáš odborník? to je skoro eufemismus. aspoň sis udělal čárku.

OK, nevšimnul jsem si polohy horní fotky. Až taková hrůza se nestala.

hodnocení

0x

Požadavky na výrobce pro výrobu rozváděčů pro laickou obsluhu dle ČSN EN 61439-1 ed. 2 a ČSN EN 61439-3

https://www.in-el.cz/forum/103294/ad-447-pozadavky-na-vyrobce-pro-vyrobu-rozvadecu-pro-laickou-obsluhu-dle-csn-en-61439-1-ed-2-a-csn-en-61439-3

---

Postup při výrobě rozváděčů provozovaných laiky dle platné legislativy

https://www.elektroprumysl.cz/elektroinstalace/postup-pri-vyrobe-rozvadecu-provozovanych-laiky-dle-platne-legislativy

https://www.volty.cz/2020/01/06/postup-pri-vyrobe-rozvadecu-provozovanych-laiky-dle-platne-legislativy-2/

hodnocení

0x
Podla mna si len tak nieco bastlite a lepite z roznych pristrojov demontovanych inde alebo kupenych za najnizsiu cenu. Reviziu bez projektu a schemy zapojenia by ste dostat nemali. Oznacenia vodicov nikde, otazne je, ci su tam dostatocne prierezy. Zmysel svorkovnic a laniek je nejasny, preco nie hrebene?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]