Mám problém se zapojením zásuvek. Je to samostatná zásuvka a jsou dvě za sebou. Fázi naměřím správně v každé zásuvce. Nulák po prozvonění je taky všude kde potřebuji ale když tam chci cokoliv připojit tak se to nespustí. Kontroloval jsem několikrát zapojení jističe taky nevypadávají.
Na kolíku černý vodič, na levé dutince modrý, i tak je foto na dvě věci... Popiš, na které svorce si zjistil přívod fáze, a tak dál. Zdá se, že na jedné svorce jsou různé barvy.
Já už mám vyřešeno, vypadlo my nulák a nevšiml jsem jsi toho. Je to náhrada za staré hliníkové vedení černá-žlutozelená tak měním nové měděné černou za hnědou a žlutozelenou za modrou. No a v zásuvce drát z kolíku na levou nulu.
tj
V zásuvce drát z kolíku na levou nulu? Vlevo má být ale fáze... Nerozumíte elektrice? Nedělejte to. Vyhoříte a od pojišťovny nedostanete ani korunu.
Vypínač u zásuvky být může, z pohledu norem. Jiná věc je, když si umyjes ruce, z lenosti si je neutřeš, chceš bouchnout do vypínače, abys zhasnul světlo a mokrou rukou placnes přes zásuvku a dostaneš menší dělo. Zvlášť tam, kde není chránič.
halamus
Jak napsal @peter, zásuvku můžeš v pohodě osahávat. Dodávám, že i mokrou rukou, aby někdo dostal ránu, muselo by se opravdu velké množství vody dostad dovnitř zásuvky.
Přívod je do první zásuvky zezhora, je to 2x hliník. První zásuvka je propojena s druhou a v právo je krabička na vypínač. Kabel v druhé zásuvce nahoře vede ke světlu.
tj
Prosím vás ne. Zapojovat zásuvku není, jako měnit žárovky. Máte to úplně špatně. Zavolejte na to elektrikáře, tohle je nad vaše síly. Srry.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.