Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejlepsi mobilni fotak do Laponska v prosinci/do tmy

Od: dmnk odpovědí: 13 změna:

Zdravím

v současnosti mám Samsung Galaxy A33 5G. Fotky během dne špatné nejsou, ve tmě však nic moc. Jedu na vysněnou dovolenou do Lapnska v prosinci a chtěl bych pořídit ucházející fotky, do osobního archivu. Má cenu si kvůli tomuto výletu kupovat např. Samsung Galaxy S23? Je ten rozdíl při focení během tmy tak propastný? A33 vlastním rok a půl, změna není nejnutnější, měnil bych jen kvůli fotografiím. V klasických foťácích se už vůbec nevyznám. Rád bych se vešel do 15 tisíc. Co byste doporučili?

Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

8x
Kup se foťák...

Sice pravda, ale to je vyřešeno tak asi 5-10% problému.*smich*

hodnocení

4x

Aneb problematika: fotí každý, kdo má do mobilu díru.

Kvalitní noční foto vhodné do archivu prostě mobil neudělá. Žádný. Tečka.

S pořízením fotoaparátu (bez ohledu na cenu) je to přesně, jak píše @tomkk . Pokud s tím nevíš jak, tak to musíš nastudovat a vyzkoušet praxí.

No jo, to je přesně laický pohled lidí, kteří si myslí, že umí fotit mobilem, když dávají na instáč své "výtvory".

hodnocení

2x
Ziadny cip kamery v mobile nemoze kvoli fyzike davat obraz s nizkym sumom. Ak niektory mobil "foti lepsie v noci", tak len kvoli silnemu spracovaniu algoritmami.
Vam odporucam stativ a full frame fotak s objektivom s velkou svetelnostou.
bida
To do 15tis není problém. Rada nad zlato.

halamus
hodnocení

2x

Odpovím obecně.

Některé noční scény je lepší fotit na normální režim, jiné na nočné režim, třeba zkoušet a získat praxi. Mi se při normálním režimu osvědčilo fotit na polomanuál, nastavit ISO na 400, máte jiný mobil, tak vyzkoušejte pro sebe mezní hodnotu, vyšší ISO, více zašumělé fotky, čas pak vychází na několik sekund.

Doporučil bych držák mobilu a stativ, kvůli dlouhému času při focení.

ISO 400 na mobilu při focení ve tmě?

To fotím kontrastní scény krajiny na APS-C, a ten formát je fakt velký rozdíl oproti mobilu..

Na mobilu s jeho snímacím čipem počítám by to na noc chtělo tak ISO 1600 a to by byl šumák jak sviňa.

Jinak si asi pleteš vztahy v kompozičním trojúhelníku. Vyšší ISO neznamená delší expozici. Tam je ten vztah v nepřímé úměře..

U me na pixelu 8 pro kdyz nepocitam astro mod kde to snima 4,5minuty a iso je cca 16500 tak vetsina nocnich fotek je do iso 100 a to ve spodni polovine 20-50 se zaverkou kolem 1/50. Venkovni fotky s dobrym svetlem mam iso do 20 s casy 1/1000 a nize. Uvnitr budov to vyleze nekdy do 400, ale zase se to kompenzuje zaverkou. nikdy jsem vetsi iso nemel.. Foceno s clonou f1,68

Ale jo uznavam ze proste tenhle pixel patri do top 5 fotomobilu a s levnou variantou tyto hodnoty na nadprumerne fotky nelze dosahnout. Proto jsem se rozhodl radsi jednou pridat vic nez menit casteji levne telefony prve kvuli nekvalite fotek.

hodnocení

2x
Pokud je limit 15 000, tak bych koupil Canon G7X, nebo jde možná sehnat u nižší číslo Sony RX100. Nejsou to zrcadlovky, ale ze stativu na delší expozici zvládnou slušné noční foto.
Jenže je tu háček, musíte mít natrénováno a zkušenosti, nebo načteno. Nevím, kolik máte času.
Další možností (pro vás možná lepší), je vzít mobil, který máte, a trénovat noční foto s aplikací, která fotí noční foto průměrováním více snímků. Někdy už to bývá celkem použitelné. Pokud to neumí fotoaplikace samsung (nevím, nemám), vyzkoušejte GCam, StarySky, NightShoting4.. Opět potřebujete stativ, nebo mobil o něco opřít. Někdy lze i zapřený z ruky, ale i to potřebuje tréning, vědět jak nedýchat,
Rada pro začátek, foťte se spožděnou spouští, ať máte čas mobil/foťák stabilizovat
doplněno 16.11.24 22:05: zpožděnou

bnraner
hodnocení

1x
Za 15000 nějaký fullframe, a objektiv do f3
mobilní mobil , to světlo není chopen pochytit, protože to by ten objektiv musel mít světelnost do f/0.3 - nereálné
oba mají tak malý čip, že to i ten s23 za 30000 bude stejná bída
ale tohle je extrém:
rozbalenovraceno.cz/...

lll
hodnocení

0x
Jako fotomobily jsou velmi dobré a relativně levné Google Pixel.
Já mám Pixel 6a, jakýkoli vyšší (7a, 8a, 7, 8) bude mít noční fotky ještě lepší. Vyber dle ceny.
Např. Pixel 8a je teď pod 10tisíc, co je podle mě super cena za bezchybnej mobilofoťák: google.cz/...
Pixely s označením bez "a"jsou vlajkovky bez kompromisů.

ctenar
hodnocení

0x
Doporučuji častěji doma větrat, omezit alkohol i čas strávený na internetu, vyhýbat se cigaretám, a hlavně zvýšit fyzický pohyb, nejlépe při pomoci bližním s nějakou prací, úklidem, nákupem, apod.
Vaše otázka mi připomíná starost hraběnky z románu "V zámku a podzámčí", kdy se ptá svého lékaře, zda jsou husí jatýrka, která dává svému pejskovi, zdravá...
Máte velmi dobrý přístroj a podstata fotek je v něčem zcela jiném.

hodnocení

0x
Buď bych počkal na nějakou slevovou akci s nebo trochu přidal případně využil výkup a koupil bych pixel 8 pro.
Dá se sehnat bez slev od 17tis a nic lepšího nesezenes. Než vyšla nová řada byl to nejlepší fotomobil s s24U a ip15/16. Taky jsem si ho pořídil právě kvůli fotkám ve tmě a nemůžu si vůbec stěžovat, ano někdy je třeba manuálně trochu doupravit nastavení ale i v automatu udělá velmi pěkné fotky.
doplněno 17.11.24 12:32:

Video v noci je trochu horsi, tam musis najit presne kombinace ale stale to neni nic strasnehoa je to lepsi nez vetsina konkurence

Nejake fotky 50Mpx na automat a po automaticke korekci v noci. Ano z raw fotek by sli udelat lepsi, ale na to jsem ja lempl a co se libi me zas muze fotografy pohorsit. Pro me to staci, stejne kdyz neco tisknu tak to jde na klasicky 10x15? format kde se ten "nechteny bordel"ztrati.

https://t.ly/rNRtd https://t.ly/hApWI https://t.ly/gTYFz https://t.ly/2AzG6

a toto jsou 2 fotky v pulnoci ze stativu na "astro mod"ktery jsem jen zkousel v rychlosti (to co sviti neni slunce ale mesic)

https://t.ly/3iEeo https://t.ly/yQ6Yg

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]