Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

IR dioda v ovladači

Od: edik odpovědí: 13 změna:

Zřejmě mě odešla IR dioda (při měření nepropouští ani v jednom směru) a rád bych ji zkusil vyměnit.

Bohužel nevím jaký typ zvolit. Dokáže mě někdo poradit co mám koupit? Jaké se běžně používají v ovladačích?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud nelze zjistit typ , vykuchal bych ji z nějakého starého ovladače a zkusil.

PS: Je jistě špatná? Lepší než měření je v tomto případě zkusit foťákem, stačí v mobilu.

edik
hodnocení

Mobil ji nevidí, nevím tedy jistě jestli je problém v diodě nebo v IO, nic jiného tam není.

Zkoušel jsem ji proměřit (bez odpájení z DPS) a zdá se nepropouští v žádném směru.

Nedávnou jsem řešil u ovladače setopboxu, a byl studený spoj u diody. Při měření jsem taky nic nenaměřil, protože jsem měřil na pájeném místě, a ne na nožičkách diody...

mll

Jo tohle jsem měřil u čelovky, vyměnil jsem ledku za novou včetně chladiče-podložky (nutno říct, že svítila líp než ta původní) a až když jsem si ji prohlížel našel jsem studeňák mezi tou hliníkovou podložkou a ledkou. Nevím jak je možné, že dnešní stroje neumí pořádně pájet, studeňáky na různých věcech opravuju na můj vkus až příliš často.

mll: to je tím že se používá bezolovnatá pájka, která skoro nic nevydrží.

Ano, ale zase neobsahuje to škodlivé olovo ... navíc urychluje rotaci výrobků a roztáčí kola spotřeby, neboť je to samokazítko ...

Moment - jakou hliníkovou podložkou? Jako měkká pájka na hliník? To je poměrně složité a ne každý postup vede k úspěchu.

Pájení hliníku – tavidlo, pájka, jak a čím správně pájet
https://adinfinitum.cz/pajeni-hliniku-tavidlo-pajka-jak-a-cim-spravne-pajet

Zeptám se ještě jakým způsobem si ji zkoušel? Ohmetrem? Teď myslím to, že není propustná v obou směrech...

halamus

Říkám tomu "ekologický eurocín" a řadím ho mezi kurvítka.
Ekologický eurocín se nemusí používat v dopravní technice (auta, vlaky, letadla...), ve zdravotnictví a ve vojenství a snad každému dojde, proč tyhle obory mají výjimku.

hodnocení

0x
Ono je skoro jedno, jakou IR diodu 5 mm (předpokládám) koupíte. Přijímač není moc úzkopásmový, takže na přesné vlnové délce moc nezáleží, zvolit můžete pouze vyzařovací úhel, podle toho bude pak ovladač více nebo méně směrový.
Klidně něco takového:
hadex.cz/...
laskakit.cz/...
doplněno 15.11.24 20:00: Ta dioda se dá celkem snadno běžným multimetrem ba rozsahu diodový test otestovat. V propustném směru by na ní mělo být cca 1..1,2 V a bude při té 1 mA i trošku svítit. Ve tmě by to foťáku mělo být vidět.

riva
hodnocení

0x

Myslím, že bude fungovat jakákoliv. Ale není problém si koupit dle průměru jak 840, tak 950 nm a vyzkoušet to.

vi.aliexpress.com/...

mll
hodnocení

0x

To neni věc, která by běžně odcházela, ale může pdejít jako všechno. Někdy jsem nahrazoval diodu v ovladači (neodešla, někdo ji prostě ulomil/zničil) a koupil jsem co bylo zrovna dostupné (ze tří možností jsem vybral největší výkon a dvě různé) a fungovala první z nich líp než původní.

Neni to nic drahého (3-10 korun), tak se nebojte omylu. Bral bych radši větší výkon (mají 3 i 100 mW/sr), ale jestli nějak víc záleží na vlnové délce, nevim a neměl jsem ten pocit. No a potom aby se vešla, tak jestli 5 mm nebo 3 mm, nic jiného snad v ovladači neni. Já třeba bych zkoušel tohle gme.cz/... , slibují 130 mW na steradián a 10° úhel (steradiány jsou mimo moji představivost, ale měla by to být jednotka intenzity, i když tomu řikaji výkon (ten by byl ve wattech)) cena 5 korun při kusovém odběru.

hodnocení

0x

Prozkoumal bych taky ty spoje... V životě jsem to opravoval cca 4x a pokaždé byla přerušená cesta z diody...

Ono stačí, aby se ovladač něčím polil, ideálně třeba vínem, a cestičky se promění v zelené cosi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]