Nejste přihlášen/a.
Zřejmě mě odešla IR dioda (při měření nepropouští ani v jednom směru) a rád bych ji zkusil vyměnit.
Bohužel nevím jaký typ zvolit. Dokáže mě někdo poradit co mám koupit? Jaké se běžně používají v ovladačích?
Pokud nelze zjistit typ , vykuchal bych ji z nějakého starého ovladače a zkusil.
PS: Je jistě špatná? Lepší než měření je v tomto případě zkusit foťákem, stačí v mobilu.
Mobil ji nevidí, nevím tedy jistě jestli je problém v diodě nebo v IO, nic jiného tam není.
Zkoušel jsem ji proměřit (bez odpájení z DPS) a zdá se nepropouští v žádném směru.
Nedávnou jsem řešil u ovladače setopboxu, a byl studený spoj u diody. Při měření jsem taky nic nenaměřil, protože jsem měřil na pájeném místě, a ne na nožičkách diody...
Jo tohle jsem měřil u čelovky, vyměnil jsem ledku za novou včetně chladiče-podložky (nutno říct, že svítila líp než ta původní) a až když jsem si ji prohlížel našel jsem studeňák mezi tou hliníkovou podložkou a ledkou. Nevím jak je možné, že dnešní stroje neumí pořádně pájet, studeňáky na různých věcech opravuju na můj vkus až příliš často.
Ano, ale zase neobsahuje to škodlivé olovo ... navíc urychluje rotaci výrobků a roztáčí kola spotřeby, neboť je to samokazítko ...
Moment - jakou hliníkovou podložkou? Jako měkká pájka na hliník? To je poměrně složité a ne každý postup vede k úspěchu.
Pájení hliníku – tavidlo, pájka, jak a čím správně pájet
https://adinfinitum.cz/pajeni-hliniku-tavidlo-pajka-jak-a-cim-spravne-pajet
Zeptám se ještě jakým způsobem si ji zkoušel? Ohmetrem? Teď myslím to, že není propustná v obou směrech...
To neni věc, která by běžně odcházela, ale může pdejít jako všechno. Někdy jsem nahrazoval diodu v ovladači (neodešla, někdo ji prostě ulomil/zničil) a koupil jsem co bylo zrovna dostupné (ze tří možností jsem vybral největší výkon a dvě různé) a fungovala první z nich líp než původní.
Neni to nic drahého (3-10 korun), tak se nebojte omylu. Bral bych radši větší výkon (mají 3 i 100 mW/sr), ale jestli nějak víc záleží na vlnové délce, nevim a neměl jsem ten pocit. No a potom aby se vešla, tak jestli 5 mm nebo 3 mm, nic jiného snad v ovladači neni. Já třeba bych zkoušel tohle gme.cz/... , slibují 130 mW na steradián a 10° úhel (steradiány jsou mimo moji představivost, ale měla by to být jednotka intenzity, i když tomu řikaji výkon (ten by byl ve wattech)) cena 5 korun při kusovém odběru.
Prozkoumal bych taky ty spoje... V životě jsem to opravoval cca 4x a pokaždé byla přerušená cesta z diody...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.