Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světel

Od: jirka5181® odpovědí: 20 změna:
Mám problém po rekonstrukci v panelové bytě, větev do jádra kde jsou zapojena světla a zásuvky tak blikají a někdy i ztlumí asi jen na půlku, vypínače a zásuvky jsou nové i některé nové kabely vyměněny místo hliníku měď. Kontrola šroubků a spojů je asi v pořádku a všechno je maximálně dotažené.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vvv
hodnocení

3x

"Kontrola šroubků a spojů je asi v pořádku " - už jen tahle věta je divná. *nevi* Koukni se do stoupaček na ty acidurky. A utáhnout to tam popř. vyměnit za nový. Nejvíc je to tam zoxidovaný. Nestačí to jen utahovat.

hodnocení

Tak jsem našel ve stupackách rozvodnou krabici a tam orezlé spoje. Byla to jen taková ta povrchová řez. Dráty byly v pohodě. Všechny fáze jsem spojil zatím Wago svorkou a až bude víc času a chuť tak to předělán celé ale zatím výsledek je že to nebliká.
Zapojení světel
Zapojení světel #2
Zapojení světel #3
vvv

To je přesně ono, co jsem myslel, že to je. Vyměnit znova a vše. Jinak vyhoříte.

hodnocení

3x
Koukám, po "rekonstrukci" stále dvouvodič v hliníku... Dnes to byla fáze, zítra PEN ... A rázem celá koupelna "živá", jak píše peter, nejspíš až začne ohřívat pračka. A kor po rekonstrukci, kdy pravděpodobně došlo k nahrazení části vodivých kovových trubek plastem, se to riziko podle mě zvýšilo.

hodnocení

2x
Toto je stav před rekonstrukcí. Tím že jste chtěl ušetřit pár peněz za skutečnou rekonstrukci tak ohrožujete životy vaší rodiny a zvyšujete riziko požáru.
Pozvěte firmu a nechte udělat rekonstrukci elektrické instalace.

hodnocení

1x
To je pochybne riesenie, vratane celej "rekonstrukcie", kde je rozne pospajana med a hlinik. Zavolajte si revizaka, nech to pomeria, tam mozu byt dalsie skryte problemy a taka pracka pri ohreve vody moze zapalit prave jeden zo zlych spojov.

Nikde v té krabici přímo spojenou Cu s Al nevidím. Zato tam vidím Al v běžné Wago svorce, což lze připustit jen jako velmi dočasné nouzové řešení.

magdone ale samotné wago píše že nemá problém s hliníkem nemá problém v případě že je použita pasta 249-130 ..

Viz wago.com/...

dexolus - vy vážně myslíte, že tu pastu tazatel použil? *zmateny*

Ano to je věc druhá. Nic vidět nejde takže zřejmě ne.. Ale samotné spojení hliníku ve wago možné je.

hodnocení

0x

"...po rekonstrukci v panelové bytě..."

Takhle vypadá elektroinstalace po rekonstrukci *ee*? Tenhle stav se může ze dne na den stát život ohrožující! Zvlášť když jde o koupelnu.

Čeho se ta rekonstrukce týkala? Vyměnil jste žárovky, natřel jste dveře a vymaloval?

hodnocení

Zvenku jsme na jádro dávali lepidlo a štuk. Elektro instalace se týkala jen jednoho vypínače a zásuvek. Dělal se nová kuchyňská linka tam se nová linka a tam budou taky nové vypínače. přívod na pračku a na elektronickou troubu zůstal původní bez zásahu.

...aha. Takže rekonstrukce (!) podle Vás znamená natáhnout na shnilý umakart štuk, případně nalepitnové kachlíky a vyměnit pár vypínačů. To potom jo. K tomu není co dodat. *zmateny*

Já si rekonstrukci bytového jádra představuju takhle.

Zapojení světel #4
mll

Z pohledu elektro by rekonstrukce měla znamenat natáhnout nový (samozřejmě třížilový) kabel od jističů, a pokud jde o koupelnu, tak přidat chránič (nejsem příznivcem chráničů všude, jak to současné předpisy vyžadují (holt přístrojová lobby má silné slovo), ale na koupelnu určitě bez debat chránič patří).

hodnocení

tu Wago svorkou jsem použil protože jsem neměl zatím jiné řešení. Klasická čokoláda byla na ry tři žíly malá. a koupit nový věneček. pánové píšu to v neděli v šest večer.
mll

Podle mě by u té acidurky mělo stačit oškrábat tu rez. Tyhle svorky jsou na měď i hliník (nevíc dost robustní), což současné čokolády nejsou. A když se tam vytvořila rez, asi je tam vlhko (nemají být tyhle krabice vlhkotěsné, teda musí se utěsnit), a ta rez se tam vytvoří znova. Někdy se ty vodiče zaplácávali nějakým tmelem, aby k nim nemohla vlhkost. Podobně jako do wagovek se dává pasta, aby pružný bronzový kontakt ve spojení s hliníkovým vodičem netrpěl vlhkostí. Blbý je, že wago je z termoplastu a jakmile tam začne vodič hřát, tak změkne a pružina se nemá o co opřít, a ze špatného kontaktu se stane ještě horší. To u bakelitové krabice nehrozí.

Nie, Wago nepotrebuje vonkajsi plastovy obal na spojenie vodicov. Tie su zasunute v pruznom plechu voci pevnemu plechu, plast je len izolacia. Mozete si to overit bud rozbitim obalu kliestami a kladivom alebo zahriatim horucim vzduchom.

mll

Zkusím si to tedy lépe prohlédnout. Dávalo by mi to lepší smysl, kdyby to drželo pohromadě i bez toho plastu. Ale měl jsem opačný dojem. (Zase vyhořelých wagovek jsem tolik neviděl.)

Staré Acidurky 6455-12 byly z bakelitu s krytím IP 66, novější jsou plastové a udávají IP67. Po ošetření těsnění silikonovým olejem a dotažení víčka nikdy nemůže být v krabici žádný sajrajt.

Ovšem pokud nejsou vývodky dotažené kolem kabelů, stejně může v krabici kondenzovat voda.

hodnocení

0x

Vzhladom na to, ake detaily sa ukazali pocas riesenia otazky, silno odporucam nesetrit na nespravnom mieste a vsetky elektricke obvody v rekonstruovanej casti bytu natahat nove az po istice, zbavit sa krabic v jadre, vsetok stary hlinik odpojit. Pre silne spotrebice (umyvacka, rura na pecenie) samostatny okruh. Pridat prudovy chranic typu A, 30 mA prud. Pripadne osadit isticochranice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]