Nejste přihlášen/a.
Nikde v té krabici přímo spojenou Cu s Al nevidím. Zato tam vidím Al v běžné Wago svorce, což lze připustit jen jako velmi dočasné nouzové řešení.
magdone ale samotné wago píše že nemá problém s hliníkem nemá problém v případě že je použita pasta 249-130 ..
Viz wago.com/...
"...po rekonstrukci v panelové bytě..."
Takhle vypadá elektroinstalace po rekonstrukci ? Tenhle stav se může ze dne na den stát život ohrožující! Zvlášť když jde o koupelnu.
Čeho se ta rekonstrukce týkala? Vyměnil jste žárovky, natřel jste dveře a vymaloval?
...aha. Takže rekonstrukce (!) podle Vás znamená natáhnout na shnilý umakart štuk, případně nalepitnové kachlíky a vyměnit pár vypínačů. To potom jo. K tomu není co dodat.
Já si rekonstrukci bytového jádra představuju takhle.
Z pohledu elektro by rekonstrukce měla znamenat natáhnout nový (samozřejmě třížilový) kabel od jističů, a pokud jde o koupelnu, tak přidat chránič (nejsem příznivcem chráničů všude, jak to současné předpisy vyžadují (holt přístrojová lobby má silné slovo), ale na koupelnu určitě bez debat chránič patří).
Podle mě by u té acidurky mělo stačit oškrábat tu rez. Tyhle svorky jsou na měď i hliník (nevíc dost robustní), což současné čokolády nejsou. A když se tam vytvořila rez, asi je tam vlhko (nemají být tyhle krabice vlhkotěsné, teda musí se utěsnit), a ta rez se tam vytvoří znova. Někdy se ty vodiče zaplácávali nějakým tmelem, aby k nim nemohla vlhkost. Podobně jako do wagovek se dává pasta, aby pružný bronzový kontakt ve spojení s hliníkovým vodičem netrpěl vlhkostí. Blbý je, že wago je z termoplastu a jakmile tam začne vodič hřát, tak změkne a pružina se nemá o co opřít, a ze špatného kontaktu se stane ještě horší. To u bakelitové krabice nehrozí.
Nie, Wago nepotrebuje vonkajsi plastovy obal na spojenie vodicov. Tie su zasunute v pruznom plechu voci pevnemu plechu, plast je len izolacia. Mozete si to overit bud rozbitim obalu kliestami a kladivom alebo zahriatim horucim vzduchom.
Zkusím si to tedy lépe prohlédnout. Dávalo by mi to lepší smysl, kdyby to drželo pohromadě i bez toho plastu. Ale měl jsem opačný dojem. (Zase vyhořelých wagovek jsem tolik neviděl.)
Vzhladom na to, ake detaily sa ukazali pocas riesenia otazky, silno odporucam nesetrit na nespravnom mieste a vsetky elektricke obvody v rekonstruovanej casti bytu natahat nove az po istice, zbavit sa krabic v jadre, vsetok stary hlinik odpojit. Pre silne spotrebice (umyvacka, rura na pecenie) samostatny okruh. Pridat prudovy chranic typu A, 30 mA prud. Pripadne osadit isticochranice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.