Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co je třetí kontakt u baterie?

Od: slatored® odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny,

mohl by mi někdo pls poradit k čemu je na této baterii ten 3. kontakt (T)?

Přišla mi nabíječka (PLGK 12 a3) ale ta má 12V jen na + a na tom "T".

Na kontaktu minus 12V není, jen na tom T.

Děkuji předem za radu.

Jiří Jaša

Na co je třetí kontakt u baterie?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

7x

Přes To se nabíjí a uvnitř je bimetalovy článek který při určité teplotě baterie rozepne a vypne nabíjení. Teplota jé obvykle 40st. C je to tedy ochrana baterie proti přehřátí.

kmet
hodnocení

2x

Že by "T" jako temperature?

hodnocení

0x
Nevím jak u týhle konkrétní, ale některý baterky se přes třetí kontakt dobíjí, u jinych5je přes termistor spojen s mínusem a slouží nabíječce nebo nářadí jako pojistka pro informaci o přehřátí baterky, nebo u nicd/nimh o vzrůstu teploty pro ukončení dobíjení. Případně u lion tamtudy jde "informace", že žádný z článků není podbity a pokud je, tak se nářadí vypne (tam, kde není v baterce plnohodnotná bms, ale řeší to až spotřebič, tuším u nějaký parkside jsem tohle řešení zahlédl).

111®
hodnocení

0x

To - chybí na nabíječce asi, ale na batrce bude - pro spotřebič.

vernon
hodnocení

0x
Termistor připojený mezi T a plus, nebo T a mínus.
111®

u jednoduchých nabáječek není vyhodnocovací obvod takže termistor je ne prd, to se řeší tak , že je v jednom pólu zapojen do serie bimetal, a pouzdrem připájen ke článku. Jak se ohřeje tak bimetal vypne a přruší nabíjení. Pro práci po vložení baterie do spotřebiče je napájení na + a - ale pro nabíjení je + a - na T

vernon
V těch co jsem rozebíral byl vždy termistor.
111®

a kdyby jsi mel Makitu starou 35 let tak tam je bimetal...

hodnocení

Díky všem, co zareagovali!
ušjemi jasno!
JJ

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]