Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám starší kazetový magnetofon, jehož zvuk už není to, co býval. Proto jsem nastavil rychlost motorku, vyměnil řemínky a vyčistil snímací hlavu. Zvuk už je teď lepší, pořád to ale není ono. Zvuk je moc hluboký (nikoliv však pomalý) a je celkově takový divný, je to špatně popstatelné. Proto jsem usoudil, že by to asi chtělo nastavit kolmost snímací hlavy, což sice umím, jemomže pořádně nevím, podle čeho se řídit, aby zvuk zněl normálně. Samozřejmě bych se mohl řídit podle sluchu, to je za mě ale dost nepřesné... Proto bych se chtěl zeptat, podle čeho tu kolmost nastavit, aby magnetofon zněl zase normálně?
Na jiném dobrém magnetofonu si můžete nahrát vlastní testovací kazetu. Generátor kmitočtů najdete třeba i na webu, nastavíte si kmitočet, uložíte ve wav, nahrajete a zkoušíte. Nebo Online test generator .
Hlavně se nepokoušet namazat mechaniku olejíčkem! Nejenže by to prokluzovalo, ale namažou se všechny přehrávané kazety a od nich i ostatní magnetofony. Mechanika - tónová dráha, přítlačná rolna a vodicí sloupky se dají očist lihem od nánosů prachu z odřených kazet a prachu z okolí.
Nenastavovat! Není žádný důvod, proč by se měla změnit. Nastavuje se jen při výměně hlavy. Správně měřicím páskem, na kterém je kmitočet 10 kHz se zaručenou kolmostí. Jde to také novou koupenou kazetou. V kolmosti ale určitě chyba není. Pokles výšek může způsobovat opotřebená hlava, špatné vedení pásku, případně nefunkční přepínač snímání / záznam. Protože do kazeťáku není vidět, je potřeba pro kontrolu páskové dráhy udělat zkušební kazetu s vylámanými boky.
hlada má dobrou radu. Podívejte se především na hlavičku, jak je obroušená a tím má rozšířenou štěrbinu.. Při nastavování kolmosti hlavy uděláte víc škody než užiteku, pohnete nejen kolmostí, ale můžete pohnout i výškou hlavy ve stopě.
Hlavičku je možné štětičkou na dětská ouška nebo jinou štětičkou namočeno v izopropylalkoholu, který se beze zbytku odpaří a nenechá žádný povlak (nebo v nouzi nějakým čistým lihem, třeba pitralonem) opatrně očistit aby páska přilnula co nejlépe na hlavičku. Po očištění je vidět jak je hlavička ošoupaná páskem, nebo jestli má tenoučkou štěrbinu, nebo už ošoupanou tak, že je širší.
Kondenzátory obvykle drží, ty se nemusí měnit,
Zdravím.
Za předpokladu, že hlava je Ok potřebuješ kupovanou kazetu, nikoli tebou nahranou.
Hlava při nahrání mohla být jinde než má být.
S kupovanou kazetou nastavíš výšku snímání hlavou správně.
Vyměň nebo důkladně vyčisti také gumové kolečko( dotlačované na hřídelku) pro posun pásku.
Dobrý večer, magnetofon jsem samozřejmě zkoušel s různými, i kupovanými kazetami. Které v dalších dvouch magnetofonech znějí naprosto normálně. když dám ale jakoukoliv kazetu do magnetofonu o kterém se zde bavíme, tak je výsledek zvuku vždy stejný, jak už jsem zde jednou popisoval. Gumové kolečko, neboli "kladku" jsem už čistil, ničemu to však nepomohlo. Guma přitom zdegradovaná není. Pro lepší představu vám sem dám dvě zvukové ukázky toho, co z magnetofonu leze. Dokonce mám pocit, že zvuk i kolísá. Už opravdu nevím, co s tím...
![]() | Ukázka 1.m4a | 1.49 MB |
![]() | Ukázka 2.m4a | 2.03 MB |
ale to by spéše chyběly basy..kdyb elyty..chce to osciloskop s kouknout při stejné skladbě co dává hlava.a co předmagnetizace?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.