Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení trouby k 3 fázím

Od: slavo® odpovědí: 11 změna:

V bytě byla původně plotýnková a k ní veden 4 žilový kabel průřezem 4 mm.

Pak byla zaměněna za skokeramickou kterou jsem nechal zapojit z dovozem.

V současnosti je tam indukční a tu zapojoval známý elektrikář který dokonce dělal v té době revize.

Při tom zapojování nadával "jak špaček" - nyní když jsme museli sporák sporák odsunout kvůli výměně lina zjistil jsem asi proč. Svorkovnice v troubě je dělaná pro kabel průřezu 2.5 mm protože kabel ani nelze uchytit do objímky - ( není dělaná pro kabel takového průměru) , aby se dráty při pohybu sporáku nehýbaly.

Při odsunu sporáku při výměně lina se jednotlivé dráty z oček vytrhly.

jak to tehdá on dal do oček -jsou v příloze 1 - šířka toho zploštění je 3 mm

Náš mladý má vyhlášku 50, tak to zapojil, protože ten známý už se odstěhoval.

Použili jsme očka příloha 2, ale ty mají šířku 6 mm a pod šroubek se vejde jen 4 mm tak jsem mu je zůžil na 4mm,samozřejmě z lanka musel ubrat několik drátků protože všechny se do očka nevešly.

Nazval jsem to očka co jsem přiložil, ale možná se to jmenuje jinak.

Řešili by jste to někdo jinak - třeba kabelem 2.5 mm - ale stejně šířku 6 mm do šířky 4 mm nelze zastrčit.

Připojení trouby k 3 fázím
Připojení trouby k 3 fázím #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já jako elektrikář amatér bych to řešil ještě krabičkou za sporákem. Do krabičky by vedl ten silný kabel a s kabelem by se nehýbalo. V krabičce by byly svorky, které jsou vhodné pro daný průřez kabelu. A z druhé strany svorek už by šel slabší ohybný kabel o průřezu 2,5mm2 v délce třeba 1,5m tak, aby šel sporák odtáhnout.

A taky by na tom vedení ke sporáku měl být nějaký odpojovač (vypínač), který přeruší přívod všech tří fází do sporáku.

hujer

Ano souhlas a také tak se to provádí!V dosahu pevně připojeného spotřebiče bys měl mít tzv. sporákovou kombinaci. Do té přívod kabelem s pevnými jádry (CYKY) a odtud vývod kabelem se slaněnými jádry.

hodnocení

Tam ten odpojovač je.

Takže na chodbě lze vypnout 16A jističe pro sporák a u sporáku je další odpojovač.

jinak colombo já jsem taky elektrikář amatér.

Sporáková kombinace na odpojení je jen doporučená, nemusí před sporákem být. Stačí odpojení jističem na bytové rozvodnici - to jen pro úplnost.

Mám pocit, že stačí možnost vypnutí v bytě,kde sporák je, tedy jak píšeš, stačí jistič a nemusí být sporáková trojkombinace.
hujer

Má být v dosahu, a viditelný, třeba pro servis... a nečekat, že mu to někdo pustí pod ruce! (PŘI ÚDRŽBĚ NEBO OPRAVĚ.

Obzvláště pak ,když je majitel v práci a přijedem na opravu a tam nechají 80ti letou babičku, která ani neví kde maj mladý rozvaděč...

Chápu, že je to pro servis výhodnější mít ho tam, ale opravdu tam být nemusí. Revizák s tím problém mít nebude.

111®
hodnocení

1x

Obvykle se to dělá tak že do sporakoveho vypínače jde CYKY a dále pak pohyblivý přívod ke sporáku. Fajnšmekři to reci silikonovým kabelem 5x2,5

hujer

Ano a doplňuji požadavek ČSN :

Připojení trouby k 3 fázím #3

hodnocení

1x

To je tak, ked si niekto zbytocne pridava pracu. Na varnu dosku staci 2.5mm2 kabel, potom niekde vedla sa umiestni krabicka, kde sa cez Wago alebo radove svorky napoji CYKY 4mm2 na ohybny 2.5mm2 kabel.

Ten CYKY 4mm2 ma vyznam len pri vacsej vzialenosti k rozvadzacu, inak tych 16A na fazu zvlada bezna 2.5

jir
hodnocení

0x
To, čemu říkáte očko, se nazývá konektor fast-on (faston) a existují i varianty na silnější vodič. Uvědomte si, že trouba je výkonný spotřebič, nedokonalé spoje mohou hřát a způsobit nehodu (ve zprávách pak stručně označenou jako "závada na elektroinstalaci").

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]