Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světel

Od: jirka5181® odpovědí: 10 změna:
Ahoj chci v kuchyni zapojit světla na jeden dvojvypinač dvě světla nad linku a pod linku, ale zároveň chci aby z druhého vypínače šel zapnout a vypnout podlinkové světlo. Případně může být i varianta že druhým vypínačem taky dvojitým budu ovládat obě světla

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

5x
To není problém, je to jedno ze základních zapojení. Problém je, jak přivést kabely k vypínačům a světlům. Pokud tam nejsou nebo jich je málo, bude se muset kutat do zdí a potom zapravovat.

jaj*
hodnocení

4x

Tak si je zapoj.

Nebo chceš aby jsme ti to schválili?

hodnocení

4x

A co Vám v tom brání?

hodnocení

2x

Ak chcete radu, tak sem vlozte fotky sucasneho stavu, kde trcia zo steny ake kable, kde su krabice a doplnte vykres, kde maju byt vypinace a svetla. Podla toho vieme navrhnut, ake kable kde tahat a ako to zapojit.

hodnocení

0x

Neexistuje nejde, jen umím, neumím, chce se mi, nechce se mi.

Pokud nevíte jak to zapojit, tak si pozvěte někoho, kdo Vám to zapojí. Pokud si nejste jistý schématem, musíte požádat místní odborníky, aby Vám to namalovali.

Snad se najdou ochotní učitelé, profesoři, mistři, elektrikáři, kteří to namalují.

hodnocení

schéma na zapojení schodišťáku samozřejmě mám ale potřebuji vypínač přidat další světlo a to už se my najít nedaří.

P"oslechněte pana Petera.

"přidat další světlo a to už se my najít nedaří"-*** to je jasné, proto foto a nákres, jak to chcete, pokud to chcete.

mll

Tak potom existuje dvojitý schodišťák označuje se 6/2 (kromě toho jsou různé modulární systémy, kde se dá sestavit cokoliv). Dost podobný je 5B ale ten má propojené přívody, takže se hodí jen na jednu stranu, kde je přívod.

Stačí prostě to zapojení duplikovat. Dva schodišťáky na každé straně (dají se sehnat i v jedné krabici jako dvojvypínač, jak píšu) a je to snad přesně to, co potřebujete.

hodnocení

Mám tam jen přívod z rozvodné krabice. Zapojení bude 2x zásuvka, 1x zásuvka ale metr daleko. Vypínač na horní a dolní světlo. chci ovládat extra vypínačem horní a dolní světlo. Druhým vypínačem ovládat spodní světlo. Nejsem odborník na značky ani elektro. Vím že hliník je na hovno a tě by to měl dělat elektrikář. Přívod je v hliníku černý fáze a zelenožlutý. stejně tak i horní světlo. Zbytek už je CYKY 1,5mm 3 dráty.
Zapojení světel
Zapojení světel #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]