Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schopnost znaménko účiníku

Od: herd® odpovědí: 3 změna:
Zdravím, je běžnákonrétní chytrá zásuvka měřící spotřebu, proud, účinník schopná určit konrétní fázový posuv a ne jen jeho absolutní hodnotu? To znamená, jestli je to posunuto do indukce nebo kapacity. Ona sice určí účin(n)ík, ale vypadá to že vypisuje jen jeho absolutní hodnotu.
(Nadpis je možná mírně provokativní, nevím jestli účinník už je definován jako absolutní hodnota, ale snad je jasné, kam
tím mířím - za možností zjistit i znaménko φ, ne jen jeho hodnotu )
Konkrétně jsem našel datasheet : itead.cc/... ale slovo phase se tam vyskytuje 2x jenom, factor 1x. Nejsem elektrikář, tak je to pro mě trochu nezáživné čtení
" CSE7766 is a single-phase multi-function measuring chip, provides high-frequency
pulse CF for measuring electric quantity and may read relevant parameters of current,
voltage and power (such as coefficient, cycle)"
Když to shrnu, umí tenhle měřící čip (CSE7766) měřit/vypočítat i znaménko φ nebo to z principu možné není? Druhá věc je, jestli logika , interpretace naměřených dat a jejich prezentace to znaménko fáze "neztratí".
A když to rozvedu, Vůbec , Jakým konkrétním způsobem probíhá měření veličin, která zobrazuje (efektivní)napětí, (zdánlivý)proud, všechny tři výkony (W,VA,VAr) a |cos φ|)?
Je mi jasné, že stačí měřit tři veličiny pro určení
AI napověděla current transformer (CT) or a Hall effect sensor
Sampluje nějak hodnoty nebo nebo to měří efektivní napětí, a proudu a nebo tam je nějaký trigger, který v maximu okamžitého napětí odečte okamžitou hodnotu proudu?
A super by bylo, kdyby někdo věděl, jak konkrétně se k těm raw hodnotám dostat (je to ESP8266 a ten senzor je na GPIO) a navést, jak z nich vlastním způsobem zjistit φ se znaménkem a porovnat pak s měřenýma hodnotama

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Vzorkuje signál napětí a proudu. Napětí i proud vypočte. Zdánlivý výkon získá U*I. Reálný výkon předpokládám získává okamžitým násobením vzorků U a I, tedy s fází pracovat nepotřebuje. Získat fázi by byla operace navíc, která u nejjednodušších měřidel není potřeba.
doplněno 17.10.24 13:04:

Jedna z mála měřících (ale ne chytrých) zásuvek, která typ zátěže umí symbolem zobrazit, je tato:

125331_2 (conrad./...

Ale už ji asi neseženete.

mll
hodnocení

0x

Co jsem se setkal s měřicíma zásuvkama, tak neměřily účiník základní harmonické cosφ (displacement factor) ale celkový účiník λ (power factor (PF)). V češtině to nemáme tak pěkně rozlišené a v dokumentaci power factor rovnou překládají jako účiník bez toho přívlastku.

Už je to dávno, co jsem ještě s kolegou testoval několik měřicích zásuvek. Tehdy jsme neměli vybavení na to, abychom prověřili, jak to měří harmonické. Ale základní harmonickou to měřilo dobře. Stejně jako PF diodového usměrňovače (který má cosφ skoro 1 ale power factor dost menší a ukazovalo to právě tu menší hodnotu skoro stejnou jako drahý analyzátor výkonu).

Později jsem zkoušel už sám (kolega nežije) modul pzem-004 (běžně dostupný i na českém trhu) a ten nerozlišuje ani znaménko výkonu, kromě toho, že nulový výkon vycházel ne při 90 stupních, ale o nějaký stupeň jinde. Taky nepočítá cosφ ale PF. Což mě přivádí na otázku, jestli tyhle měřiče rozlišují směr toku výkonu (jen pro zajímavost, neni běžné dodávat proud do zásuvky).

Ono problém je, že kosinus je funkce sudá a tedy i kdyby na vstupu byl posun se znaménkem, tak to znaménko se prostě ztratí. No ale tyhle měřiče nepočítají ten úhel, ty počítají činný (to je z navzorkovaných hodnot jednoduché) a zdánlivý výkon a poděleji to.

Jaká je přesná architektura bude záležet na konkrétním provedení, ale co vím, dělá se to hotové (např. tem pzem), takže neni potřeba tyhle algoritmy programovat, ale připojit obvod a z něj jen vyčítat naměřené hodnoty. Podle mě nejjednodušší cesta je vzorkovat napětí a proudy a provádět příslušné výpočty. K tomu potřebujete ještě sw fázový závěs, pokud chcete počítat efektivní hodnoty napětí a proudu (možná by to šlo obejít počítáním rms za dost dlouhou dobu nebo nastavením toho okna pro 50 nebo 60 Hz). S fázovým závěsem by potom šlo určit i fázový posun. Případně by se dal použít kmitočtový závěs, třeba i bez toho závěsu (tedy jen samotné SOGI bez FLL), napevno naladěný na 50 nebo 60 Hz. Ale tohle všechno je ukryté v tom měřicím obvpdu.

doplněno 17.10.24 11:48:

Teda já se divím, co vyhledávač nevyhledá na SOGI, měl to být Second Order Generalized Integrator a ne třeba sexual orientation and gender identity. :)

Ten nulový výkon ve stupních nevychází nejlíp právě tehdy, když se to nepočítá harmonickou analýzou, ale jen z těch dvou výkonů. Tam pak logicky i malá malá chyba v měření činného výkonu vygeneruje poměrně velkou fázovou odchylku.
Ale kdo má reálně zátěž 9O°, že..
Taky jsem si kdysi zásuvkové měřidlo z legrace kontroloval a mile mě překvapilo, jak taková hračka za 300 pěkně měří. Už si ale nejsem jistý, jestli jsem zkoušel pouze závislost na fázi a proudu, nebo i harmonických.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]