Nejste přihlášen/a.
Jedna z mála měřících (ale ne chytrých) zásuvek, která typ zátěže umí symbolem zobrazit, je tato:
Ale už ji asi neseženete.
Co jsem se setkal s měřicíma zásuvkama, tak neměřily účiník základní harmonické cosφ (displacement factor) ale celkový účiník λ (power factor (PF)). V češtině to nemáme tak pěkně rozlišené a v dokumentaci power factor rovnou překládají jako účiník bez toho přívlastku.
Už je to dávno, co jsem ještě s kolegou testoval několik měřicích zásuvek. Tehdy jsme neměli vybavení na to, abychom prověřili, jak to měří harmonické. Ale základní harmonickou to měřilo dobře. Stejně jako PF diodového usměrňovače (který má cosφ skoro 1 ale power factor dost menší a ukazovalo to právě tu menší hodnotu skoro stejnou jako drahý analyzátor výkonu).
Později jsem zkoušel už sám (kolega nežije) modul pzem-004 (běžně dostupný i na českém trhu) a ten nerozlišuje ani znaménko výkonu, kromě toho, že nulový výkon vycházel ne při 90 stupních, ale o nějaký stupeň jinde. Taky nepočítá cosφ ale PF. Což mě přivádí na otázku, jestli tyhle měřiče rozlišují směr toku výkonu (jen pro zajímavost, neni běžné dodávat proud do zásuvky).
Ono problém je, že kosinus je funkce sudá a tedy i kdyby na vstupu byl posun se znaménkem, tak to znaménko se prostě ztratí. No ale tyhle měřiče nepočítají ten úhel, ty počítají činný (to je z navzorkovaných hodnot jednoduché) a zdánlivý výkon a poděleji to.
Jaká je přesná architektura bude záležet na konkrétním provedení, ale co vím, dělá se to hotové (např. tem pzem), takže neni potřeba tyhle algoritmy programovat, ale připojit obvod a z něj jen vyčítat naměřené hodnoty. Podle mě nejjednodušší cesta je vzorkovat napětí a proudy a provádět příslušné výpočty. K tomu potřebujete ještě sw fázový závěs, pokud chcete počítat efektivní hodnoty napětí a proudu (možná by to šlo obejít počítáním rms za dost dlouhou dobu nebo nastavením toho okna pro 50 nebo 60 Hz). S fázovým závěsem by potom šlo určit i fázový posun. Případně by se dal použít kmitočtový závěs, třeba i bez toho závěsu (tedy jen samotné SOGI bez FLL), napevno naladěný na 50 nebo 60 Hz. Ale tohle všechno je ukryté v tom měřicím obvpdu.
Teda já se divím, co vyhledávač nevyhledá na SOGI, měl to být Second Order Generalized Integrator a ne třeba sexual orientation and gender identity.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.