Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opačný chod motoru, odtah

Od: mettaxa® odpovědí: 27 změna:
Zdravím, co se prosím stane, když otočím chod u motoru ventilátoru, který zajištuje odtah špinavého vzduchu z místnosti? Podle mě se jen výrazně sníží účinnost? Abych dosáhl toho, že vzduch bude naopak vháněn dovnitř z venku, tak bych musel otočit nejenom chod, ale i lopatky nebo se pletu? Co se stane, když jen otočím chod? Díky moc všem.
doplněno 16.10.24 15:09: Nic nezapojuji, nic neměním a nic nekutím. Jenom zvědavost, když mám nějak vyrobené lopatky a otočí se chod. Je mi jasné, že když to cele otočím o 180, tak to bude vhánět vzduch dovnitř místo aby to odtahovalo.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Čistě teoreticky bude ventylátor vzduch hnát do místnosti. Teoreticky proto, že běh běžného ventylátoru prostě jen tak neotočíte.

doplněno 16.10.24 12:49:

Abyventylátor foukal z venku dovnitř, musel byste ho otočit celý. Že byste měnil tvar jednotlivých lopatkek vrtule je poněkud nereálné.

lmgify

Opravdu ventilátor.

Imgifi - No tak jo. Dostal jste mě *hi*. Ještě mi prozraďte, jaký vliv to má na smysl mé odpovědi *zmateny*.

lmgify

Žádný, ale máte to tady v odpovědích snad 4x, takže nejde o jednorázový překlep. Lepší se dozvědět o chybě anonymně ve fóru, než se ztrapnit osobně někde na veřejnosti.

hujerbratr

Z toho si nic nedělej, Pan Magdon má s češtinem problémy již delší dobu - viz starší příspěvky...

hujerbratr - No jo, nikdo není dokonalý. Ze školy jsem venku už hezkých pár desítek let, takže už jsem leccos pozapomněl :(.

Mimochodem - ono to slovo "ventilátor" toho s češtinou moc společného nemá ;).

hodnocení

5x
Když otočíte směr otáčení axiálního lopatkového ventilátoru, tak bude foukat opačným směrem a s velkou pravděpodobností s horší účinností a vyšší hlučností, protože lopatky mají optimální geometrii pro správný směr otáčení. Při opačném směru nemají správný náběh.

lmgify
hodnocení

4x

Podle tvaru lopatek to začne foukat DO MÍSTNOSTI.

hodnocení

2x

Na motore ventilatora na 230V velmi tazko dosiahnete tocenie opacnym smerom. Neumoznuje to druh pouziteho motora. Ak mate poziadavku na prepinanie smeru prudenia, tak pochybne, ale ako tak fungujuce riesenie su dva ventilatory proti sebe a zapinane podla potreby a smeru.

hodnocení

0x

Co se stane, když jen otočím chod***to samé, jako když otočíte větrák celý. Je jedno, kam se točí motor, ale jak je naohýbano to, co honí vzduch (lopatky ventilátoru).

Stačí, když si ručně zatočíte lopatkami doleva, či doprava a dáte si svíčku před lopatky

Omyl - když otočím celý ventylátor o 180 stupňů, bude foukat na druhou stranu.

@magdon však ano, při změně směru otáčení taky.

Nepochopil jste mne, když otočí chod motoru (povede-li se mu to), tak ventilátor bude foukat dovniř. Když otočí celý ventilátor, tak bude taky foukat dovnitř.

...mno jo, to jsem Vaší odpověď pochopil poněkud nesprávně *zmateny*. Ani náhodou mě totiž nenapadlo, že byste připustil možnost otočení chodu motoru.

ale i to v určité situaci jde, ale jen kutilské. Viz vrtačky a obrácený chod.

Jen nevím, proč to tazatel chce a jak docílí otočení otáček.

Pánové, o třífázovém ventilátoru jste ještě neslyseli? :)

@milancukrar : vrtacka ma iny typ motora ako ventilator. Na ventilatore by odisli uhliky pri tolkych motohodinach, kolko ich to natoci na WC konzumentov kapusty (zeli) a fazule.

milancukrar - jenže vrtačky mají zcela jiný motor, než běžné jednofázové ventilátory, používané ve vzduchotechnice.

Chlapi, proto píšu "v určité situaci jde, ale jen kutilské. "

To já vím, že ventilátor a vrtačka je něco jiného. ale jistě jste již na starý motor od vrtačky přidělávali i vrtulku?

Kutilové zvládnou vše.

mikihans - slyšeli, jenže nepředpokládám, že by takový ventilátor měl tazatel na mysli. Asi by se o tom v dotazu zmínil.

lmgify

> nevím, proč to tazatel chce a jak docílí otočení otáček

Podle mě nainstaloval digestoř, větrák do koupelny nebo odtah u venkovního grilu a ono to neodsává pořádně a on si myslí, že přehodil černý a modrý drát. :-D

mgify...

To snad ne...třeba nám to sdělí.

Peter, ty uhlíky sice svádějí k obávám o svoji životnost, ale dají se přece dimenzovat tak, aby přežily zbytek zařízení, viz třeba motorek ventilátoru topení v autě, kde běží po celou dobu chodu motoru a nevím o tom, že by někdo ty uhlíky v něm zvládl spotřebovat celý :)

hodnocení

Tak lopatky jsou nějak tvarované pro správný směr otáčení, takže když přemýšlím, tak se přeci neotáčí i směr vydechovaného vzduchu ne? Když se bude točit naopak, tak lopatky nebudou fungovat správně ani v jednom směru teda? Bude to stále foukat ven akorát bídně nebo dovnitř bídně? Díky za vaše odpovědi.

Na lietadle sa motor toci vzdy jednym smerom a nastavuje sa uhol listov vrtule, takto to vie robit opacny tah, ked je kratka pristavacia draha. Tiez pri poruche motora je mozne listy vrtule natavit do polohy, ked kladu minimalny odpor.

lmgify

@mikihans to už píše výše. Záleží na tvaru zadní části lopatky, která teď "krájí" a "vtahuje" vzduch do vrtule. Když je lopatka souměrná, tak to bude foukat zpátky stejně efektivně. Pokud má nějaký jiný tvar více optimalizovaný na "odkopávání" už nařezaného vzduchu přední částí lopatky, tak samozřejmě sama teď nebude řezat vstupující vzduch tak dobře a ve zpětném směru tak bude mít větrák menší fuk DO MÍSTNOSTI.

mll
hodnocení

0x

Myslete na to, že třeba uchycení vrtule může počítat se směrem otáčení a při opačném směru se vám vyšroubuje.

Jinak by měl prostě foukat opačným směrem a pokud jsou lopatky nějak tvarované, tak s nižší účinností. (Pokud jsou lopatky rovné, mělo by to být jedno, účinnost bude na obě strany stejně mizerná.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]