Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapalovací cívka - nízký odpor

Od: krystof odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, dnes jsem zkoušel měřit odpor zapalovací cívky na mé motorce. Na sekundárním vinutí jsem naměřil odpor 12,4 kOhmu, ale na primárním jen 0,6 Ohmu, což se mi zdá příliš málo. Motorka jiskru dává, ale celkem slabou. Myslíte že jsou naměřené hodnoty v pořádku, nebo je cívka špatná?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Měřením odporu zjistíš jen přerušení vodiče nebo zkrat uvnitř vinutí, nic víc. Pak tam je izolace hlavně vysokonapěťový části a ta může probíjet až při vyšším napětí, to měřením odporu nezjistíš.

hodnocení

0x

Hodnoty jsou v pořádku. Co to je "celkem slabá jiskra"?

krystof
hodnocení

No jednou mi moto přestala jet když jsem po jízdě zastavil a motor běžel na volnoběh, tak najednou zdechla a už jsem ji nenakopnul. Následně jsem zjistil že je svíčka po smrti. Dal jsem tedy jinou, ale chytla pouze na roztlačení. Musel jsem pak zmenšit odtrh na svíčce, aby hodila jiskru i při nožním startu. Zkoušel jsem roztočit magneto aku vrtačkou a zjistil jsem že jiskra se objeví až při trochu vyšších otáčkách, ale třeba to tak má být. Po tom co to zničilo tu svíčku jak jsem psal, tak jsem zjistil že konektory co spojují kabely z CDI a statoru jsou totálně volné, že jsem se divil že to vůbec jelo. Je tedy možné že se tím nějaká věc poškodila. Konektory jsem už opravil, tak uvidím jak dlouho to bude jezdit.
asd1

U cívky je klasika - příliš velký odrth na svíci = jiskra na svíci přeskakuje až při vyšším napětí a kvůli tomu se může probít izolace vinutí v cívce. Tím se výstupní napětí sníží a jiskra je slabá, i když venku svíce pálí tak pod tlakem ve válci nemusí a skáče to jen v cívce...

krystof
hodnocení

Původní odtrh se zdál být akorát, dával jsem tam novou origo svíčku a odtrh jsem neupravoval. Na té druhé svíčce kde jsem odtrh snížil, je nyní pravděpodobně menší než má být. Ale to by asi ničemu vadit nemělo?
asd1

Jen připomínka že častá příčina chcípnutí cívky je velký odrth. Ale ne jediná, může to probít i trhlinka + vlhkost apod., takže dobrý odtrh neznamená že cívka je OK..

Ano nejjednodušší je vyzkoušet jinou cívku.

Nutnost zmenšit odrth ukazuje na nižší napětí/proud a někde to nejspíš probíjí, může to být i kabel, svody po izolátoru svíce apod. Nebo nižší napětí na vstupu, pak je slabší i výstup.

hodnocení

0x

To jsou správné hodnoty. Mezizávitový zkrat ani poruchu izolace ale nelze změřit multimetrem. Pro vyloučení vadné cívky je nejrychlejší výměna za zaručeně dobrou.

ml1
hodnocení

0x

To je podle mě v pořádku. Ten odpor je tam parazitní veličina a ideálně by měl být nulový. Na primáru je jen prá závitů, tak je odpor malý. Na sekundáru je hodně závitů tenkým drátem, tak vychází veliký odpor. Ta čísla mě připadají normální.

hodnocení

0x

Dobrý den! Možná jsem to přehlédl, ale nikde nevidím info, že byl kontrolován kondenzátor, jde li o klasické /elektromech./ zapalování. Nutno zkontrolovat kapacitu a izol. stav.

krystof
hodnocení

Jedná se o bezkontaktní zapalování bez kondenzátoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]